RO EN
The cart is empty

ANALIZA: Autorizarea constructiilor va fi conditionata de un plan pentru deseuri

Executivul pregateste, prin Ministerul Mediului (MM), o Hotarare de Guvern privind gestionarea deseurilor din constructii si demolari, care va conditiona obtinerea autorizatiei de construire de elaborarea unui plan de management al deseurilor rezultate pe santiere.
"Legea stabileste responsabilitati atat pentru autoritatile publice, cat si pentru beneficiarii privati. Pentru fiecare material in parte trebuie elaborata o tehnologie si identificate solutii de reciclare", a declarat Cecilia Martin, director in cadrul MM, cu prilejul unei conferinte organizate de Asociatia Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania (APMCR) sub denumirea "Managementul deseurilor in constructii - prevederi legislative si modalitati de aplicare".
Normativul pregatit de Ministerul Mediului va completa OUG nr. 68/2016, prin care s-au stabilit obiectivele anuale de reciclare si reutilizare a deseurilor provenite din constructii, elaborata in luna octombrie 2016. O anexa la aceasta lege stipuleaza obligatiile anuale privind nivelul de pregatire pentru reutilizare, reciclare si alte operatiuni de valorificare materiala, inclusiv operatiuni de umplere si rambleiere, care utilizeaza deseuri pentru a inlocui alte materiale, ale persoanelor juridice pe numele carora sunt emise autorizatiile de constructie/ desfiintare. Conform acestei legi, tinta pentru 2017 vizeaza un procent de reciclare si utilizare de 30% din deseurile generate in acest an. Pentru 2018 este impus un obiectiv de minimum 45%, in 2019 acesta creste la 55%, iar in 2020 este planificat sa ajunga la cel putin 70% din cantitatile de deseuri generate in anii respectivi.
Reprezentantul Ministerului Mediului nu a precizat cand ar putea intra in vigoare noua lege, insa aceasta va avea ca principiu fundamental "poluatorul plateste".
 
Tintele impuse de legislatie nu pot fi atinse
Conform datelor disponibile, in anul 2014 Romania a inregistrat un procent de reciclare a deseurilor de numai 14%, la nivelul tuturor pietelor generatoare de reziduuri. In acest context, reprezentantii sectorului de reciclare indica faptul ca tintele impuse de legislatie pentru constructii si demolari nu pot fi indeplinite.
"Primul pas pentru indeplinirea obiectivului de reciclare a deseurilor provenite din constructii este sortarea la sursa, deoarece, pentru a putea fi reutilizate, deseurile trebuie sa fie necontaminate. Aceasta inseamna ca pe orice santier va trebui sa existe un plan de gestionare a deseurilor pentru acel amplasament. Mai mult, beneficiarul sau compania de constructii trebuie sa incheie contracte cu firme de reciclare care sa demonstreze ca au capacitati de reciclare", a declarat Radu Merica, director general al RER - Recuperare Ecologica si Reciclare si reprezentant al Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane si al retelei EcoNet.
Evident, aceste modificari vor genera costuri suplimentare pentru beneficiarul unui proiect, care vor trebui stabilite de la inceput si se vor regasi in costul final al lucrarilor.
"Pana nu reusim sa definim exact cum se va realiza organizarea de santier, cum se vor instala/ supraveghea unitatile de depozitare si statiile de reciclare/ procesare a deseurilor si pana nu se stabileste cu exactitate care deseuri sunt reciclabile si in ce conditii, tintele oficiale de reciclare sunt o utopie. Trebuie pusa la punct, pe langa legislatia in sine, si o metodologie de lucru", a explicat Radu Merica.
 
Romania si deseurile
In prezent, in Romania exista 32 de sisteme de management al deseurilor (SMID), gestionate de autoritatile locale. Dintre acestea, aproximativ doua functioneaza corespunzator si unul este in faliment, celelalte aflandu-se in constructie sau conservare.
Tot la nivel national, exista 68 de depozite municipale de deseuri neconforme si alte 35 conforme. In prezent, rata de depozitare la cele 103 depozite (conforme si neconforme) existente in Romania, este de 86,5%. Astfel, conform datelor disponibile, aproximativ 4,5 milioane de tone de deseuri sunt ingropate anual.
"Sunt efecte devastatoare pe care gropile de gunoi le au asupra populatiei. Deseurile trebuie sortate pentru a fi reutilizate. Procesul costa peste tariful de la groapa, motiv pentru care deseurile nu pot fi valorificate. Din cauza taxelor mici generate de populism si dezinformare, nu apar investitii private in domeniu, iar managementul defectuos al sistemului a dus la subfinantarea acestui sector", a declarat Cristian Lazar, director de marketing si dezvoltare in cadrul Rom Waste Solutions, companie specializata in gestionarea sustenabila a reziduurilor.
In acest context, propunerile specialistului in reciclare privind posibile solutii pentru deblocarea sistemului de management al deseurilor din Romania sunt:
  • completarea cu tehnologiile lipsa (cum este tratarea mecanica) a centrelor de management integrat al deseurilor (CMID) accesate pe fonduri, de la Fondul de Mediu sau din alte surse;
  • implementarea sistemului de plata a deseurilor de catre populatie, in functie de cat si ce deseu genereaza fiecare;
  • aplicarea masurilor economice recomandate de catre UE, care functioneaza cu succes in celelalte 27 de tari membre: instituirea unei taxe suplimentare pentru depozitarea deseurilor la groapa si a unei taxe pentru neindeplinirea obiectivelor de reciclare;
  • aplicarea intocmai a principiului "poluatorul plateste";
  • generarea unor programe de informare corecta a publicului cu privire la impactul negativ asupra sanatatii si mediului vizavi de gestionarea necorespunzatoare a deseurilor.
***
Statele membre ale Uniunii Europene (EU-28) au generat, in anul 2014, 2.595 de milioane de tone de deseuri, din care aproximativ 33,5% (circa 871 milioane de tone) au provenit din sectorul de constructii si demolari, conform celor mai recente date publicate de biroul Eurostat in luna octombrie 2016. Deseurile municipale, adica cele produse de populatie, au reprezentat 8,5% din cantitatea totala. Tarile care au generat cele mai multe deseuri sunt Romania si Bulgaria.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter