RO EN
The cart is empty

ALBA IULIA: A fost semnat Acordul de Parteneriat 2021-2027 dintre CE si Romania

Acordul de Parteneriat 2021-2027 dintre Comisia Europeana si Romania a fost semnat, miercuri, la Alba Iulia, de comisarul european pentru Coeziune si Reforme, Elisa Ferreira, prim-ministrul Nicolae Ciuca si ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos.
"Acordul de parteneriat al Romaniei cu Uniunea Europeana pentru perioada 2021-2027, pe care tocmai ce l-am semnat, reprezinta un pas important pentru dezvoltarea unor proiecte care corespund atat obiectivelor de politici europene, cat si obiectivelor de politici nationale pentru dezvoltarea Romaniei. Si, sigur, sunt de asemenea avute in vedere solutionarea provocarilor curente cu care ne confruntam pe scena economica, geopolitica si sociala", a afirmat premierul Nicolae Ciuca, citat de Agerpres.
El a spus ca "politica de coeziune reprezinta principalul instrument prin care se diminueaza diferentele de dezvoltare dintre regiunile noastre si trebuie sa ramana prioritara pana cand disparitatile de dezvoltare vor fi corectate".
"Concret, acest nou parteneriat aduce un program de aproximativ 45 de miliarde de euro, din care aproximativ 31 de miliarde sunt fonduri europene, iar 14 miliarde sunt fonduri nationale. Banii vor fi alocati pentru a dezvolta infrastructura de transport, din domeniul sanatatii, dezvoltare durabila, dezvoltare inteligenta si digitalizare, desigur programele de educatie, locuri de munca, incluziune si demnitate sociala", a adaugat premierul.
Premierul a evidentiat modul de cooperare cu Comisia Europeana, la nivelul autoritatilor locale si nationale, mentionand ca Alba Iulia s-a modernizat cu cele 300 milioane de euro de la Uniunea Europena, investiti pentru "a pune in valoare tot ceea ce reprezinta istoria locului, istoria nationala".
El a spus ca reafirma angajamentul Guvernului pentru cheltuirea transparenta si eficienta a banilor europeni.
"Am discutat cu doamna comisar toate aspectele legate de Fondurile de coeziune si fondurile din Planul National de Redresare si Rezilienta, vorbim de aproximativ 30 de miliarde de euro si reafirm angajamentul Guvernului intr-un program de transparenta si eficientizare a cheltuirii acestor bani, pentru ca nu este vorba de nimic altceva decat de, asa cum spuneam, viitorul Romaniei. Ca atare, avem nevoie de coordonare, avem nevoie de specialisti care sa fie in masura sa implementeze aceste programe, avem nevoie de capacitatea administrativa, nu doar la nivel national, ci si la nivel regional", a adaugat premierul.
Ciuca a mentionat decizia "foarte buna" luata la nivelul coalitiei pentru descentralizarea coordonarii si monitorizarii de la nivel central, mentionand ca cele 8 autoritati de management regional "sunt in masura sa faciliteze implementarea programelor si absorbtia de fonduri".
"Stim foarte bine ca pana aici am vorbit de o absorbtie nu tocmai laudabila in ceea ce priveste fondurile europene. Astazi, in discutia pe care am avut-o cu doamna comisar, am putut cu modestie si onestitate sa recunoastem ca am ajuns la 67% atragere din cadrul multianual 2014-2020. Exista spatiu in continuare sa ajungem sa depasim 80% din aceste fonduri. Mai mult decat atat, dumneaei a venit cu vesti bune prin care se ofera posibilitatea ca acele programe care nu vor fi finalizate, sa fie analizate, stopate acolo unde sunt si redimensionate pe cadrul multianual al carui acord de parteneriat tocmai l-am semnat astazi. (...) Subliniez inca o data ca avem resursele necesare, avem sprijinul necesar, avem vointa, trebuie doar daruire, munca sustinuta si sa ne ducem proiectele pana la capat", a adaugat Ciuca.
 
Descentralizare, autonomie financiara si sprijin celor saraci
Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos, a afirmat, miercuri, ca Acordul de Parteneriat 2021-2027 dintre Comisia Europeana si Romania este un document de o importanta cruciala pentru tara noastra, mentionand in acest sens valoarea fondurilor europene de 45 miliarde euro si amploarea programelor de investitii pe care Guvernul le va implementa.
"Dupa doi ani de discutii, clarificari si observatii cu Comisia Europeana, punem piatra de temelie a marelui program de investitii a Romaniei, care urmeaza a fi dezvoltat prin politica de coeziune. Acest mare document strategic al Romaniei, acordul de parteneriat, il vom lasa aici, la Muzeul Cetatii Alba Iulia, pentru a sta martor peste timp ca si urmasii celor care au participat la lucrarile Marii Adunari Nationale a Romaniei continua cu acelasi devotament national procesul de consolidare al Romaniei moderne si prospere", a afirmat Bolos, dupa semnarea documentului.
El a spus ca fondurile europene nu lasa pe nimeni in urma.
"Este un document de o importanta cruciala pentru Romania, nu numai in valoarea fondurilor europene, asa cum s-au mentionat, de peste 45 de miliarde de euro, din care peste 31 de miliarde de euro sunt granturi si 15 miliarde de euro cofinantare, dar si prin amploarea programelor de investitii fara precedent pe care Guvernul Romaniei, odata cu semnarea acestui document strategic, le va implementa. Fie ca vorbim despre proiectele de suprastructura atat de necesare Romaniei pentru dezvoltare pe termen lung, fie ca vorbim de marile servicii publice: educatie si sanatate, fie ca aducem in discutie mediul de afaceri sau investitiile in resurse umane, toate acestea sunt dovezi clare ca fondurile europene nu lasa pe nimeni in urma", a mentionat Marcel Bolos.
Ministrul a aratat ca acest document strategic marcheaza descentralizarea dezvoltarii regionale, asteptata de oameni si autoritati.
"Deschide perspectiva clara a unei bune administrari a fondurilor ce sunt incredintate regiunilor. Fondurile europene sunt acum mai aproape decat oricand de nevoile regiunilor", a adaugat Bolos, mentionand ca primarii nu mai trebuie sa vina la Bucuresti pentru a li se aproba proiectele, iar Agentiile de dezvoltare regionala "sunt chemate sa poarte pe umeri responsabilitatea infaptuirii marii descentralizari a fondurilor alocate Romaniei".
Potrivit lui Bolos, un alt "element de cotitura" al acordului este obtinerea autonomiei financiare pentru marile servicii publice, incepand cu Programul operational pilot pentru sanatate.
"Romania are de acum sansa sa-si securizeze finantarea marilor servicii publice, deoarece concentram la un loc fondurile destinate infrastructurii, resurselor umane din domeniul medical, fondurile destinate cercetarii, digitalizarii, pentru ca, in final, toate aceste resurse sa se regaseasca in calitatea serviciilor publice de Sanatate, cresterea accesibilitatii populatiei la serviciile publice de sanatate si chiar, daca va fi posibil, cresterea sperantei de viata a romanilor", a mai spus Marcel Bolos.
El a mai aratat ca acest program trebuie continuat cu serviciul public de educatie.
"Ne vom concentra pe directionarea fondurilor europene pentru sprijinul celor aflati in saracie. (...) De altfel, multiplele crize ne-au demonstrat ca trebuie sa gasim solutii pentru a-i sprijini pe cei aflati in nevoi. Fie ca discutam de criza medicala, criza razboiului din Ucraina sau criza energetica, toate acestea ne arata ca trebuie sa fim uniti si sa gandim masuri proactive pentru sprijinul celor aflati nevoi. Romania are de acum un Program operational dedicat in exclusivitate combaterii saraciei si sprijinului celor aflati in nevoi. Si acestea sunt doar o parte dintre elementele ce alcatuiesc Acordul de parteneriat", a adaugat ministrul.
 
Elisa Ferreira: Planurile sunt bune, e timpul pentru actiune
Comisarul european pentru Coeziune si Reforme, Elisa Ferreira, prezenta la Alba Iulia cu ocazia semnarii Acordului de Parteneriat 2021-2027 dintre Comisia Europeana si Romania, a declarat ca fondurile alocate vor permite construirea unei Romanii mai moderne.
"Abordarea diferentelor dintre Bucuresti-Ilfov si alte regiuni din Romania, precum si dintre marile orase si zonele invecinate va contribui la cresterea competitivitatii tarii, deoarece in acest fel nu va fi lasata in urma o parte importanta din populatie si din teritoriu. Asa ca acest lucru va creste, per ansamblu, performantele tarii si competitivitatea ei, valorificandu-i intregul potential. Aceasta este ambitia noastra si scopul efortului nostru comun. (...) Impreuna, vom construi o Romanie mai moderna. Planurile sunt bune, iar acum e timpul pentru actiune", a spus Elisa Ferreira.
Elisa Ferreira a mentionat ca romanii si-au aratat solidaritatea si capacitatea de a se mobiliza, gazduindu-i pe refugiatii ucraineni. Ea a transmis in limba romana multumiri, in numele Comisiei Europene, pentru acest gest, adaugand ca efortul romanilor este sprijinit si prin fonduri europene. Totodata, s-a declarat onorata sa se afle intr-un oras istoric precum Alba Iulia si a remarcat importanta acestuia pentru Romania.
"Fondurile europene reprezinta un stimul. Nu vom face nimic in locul vostru. Voi o veti face, iar noi vom fi acolo pentru a va ajuta, astfel incat lucrurile care ar fi dificil de realizat fara finantare vor fi realizate, in cele din urma. Este crucial sa livrati, iar in acest sens, trebuie sa stiti unde vreti sa ajungeti, trebuie sa aveti administratia potrivita si procese corecte de luare a deciziilor. Si trebuie sa aveti fondurile, desigur", a spus ea.
Elisa Ferreira a mentionat ca, in baza acordului de parteneriat, UE va acorda bani pentru tranzitia digitala, sustinand intreprinderile inovative, care introduc pe piata produse noi sau metode noi de a produce marfuri traditionale. In acest fel, IMM-urile ar urma sa devina mai eficiente, mai moderne, mai eficiente din punct de vedere energetic, colaborand cu cercetatorii care pot transfera mediului economic noi cunostinte si tehnologii.
Comisarul european a spus ca se vor investi fonduri si pentru digitalizarea serviciilor publice. Totodata, se vor acorda peste 7 miliarde de euro pentru imbunatatirea accesului la locuri de munca si imbunatatirea competentelor, in special pentru tineri.
"Programele vor contribui si la rezolvarea uneia dintre cele mai presante probleme ale Romaniei, in domeniul educatiei, o problema care nu se regaseste insa doar in Romania: abandonul scolar timpuriu. Copiii romani au mult potential, asa ca politica de coeziune va investi in fiecare copil, descoperindu-i potentialul si facandu-l sa ii placa la scoala. Va pregati profesori", a spus ea.
Elisa Ferreira a salutat decizia Guvernului de a descentraliza implementarea investitiilor. Ea a mentionat ca Romania este o tara foarte diversa, iar investitiile europene trebuie sa raspunda nevoilor locale si regionale.
Potrivit acesteia, 2 miliarde de euro vor fi investite in Fondul pentru o Tranzitie Justa, astfel incat comunitatile care sunt dependente de carbune sau de industriile care utilizeaza combustibili fosili sa descopere noi oportunitati.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter