RO EN
The cart is empty

ALBA: 172 de proiecte europene de 430 milioane de euro, aflate in implementare

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos, continua in judetul Alba turneul de verificare a stadiului implementarii proiectelor europene in demersul de a gasi solutii concrete pentru deblocarea acestora. „Avem resurse financiare, am creat cu sprijinul Guvernului un cadru legislativ flexibil, am luat masuri de debirocratizare si de transparentizare, fac cel putin o deplasare pe saptamana in comune si la agenti economici pentru a le explica personal oportunitatea pe care o avem. Am creat deci toate premisele promise la preluarea mandatului, in noiembrie 2019. De acum, doar un primar care ignora nevoile cetatenilor sai nu acceseaza fondurile europene pe care Romania le are la dispozitie!”, a declarat ministrul Marcel Bolos cu ocazia intalnirii cu reprezentantii autoritatilor publice locale din judetul Alba.
Cu aceeasi ocazie, delegatia Ministerului Fondurilor Europene a discutat despre pregatirea aplicatiei de finantare si a documentatiilor de atribuire pentru Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Alba, inclusiv despre posibilitatea reabilitarii si extinderii acestor sisteme in judet. De pe urma acestui proiect vor beneficia de apa potabila 106.494 persoane si 23.248 de canalizare, adica aproximativ o treime din populatia judetului. De asemenea, s-a discutat despre Autostrada Sebes-Turda A10, reabilitarea liniei de cale ferata Brasov - Simeria, o componenta a coridorului Pan-european IV care asigura circulatia trenurilor cu o viteza de 160 km/h, tronsoanele Sighisoara-Coslariu-Faza II si Simeria-Coslariu - Faza II, precum si despre realizarea unui posibil centru de Transfer Intermodal Sebes in perioada de programare 2021-2027.
Ciugud, comuna cadastrata integral cu ajutorul fondurilor europene
Din program a facut parte si vizita la Ciugud, comuna care desi este data exemplu de bune practici in ceea ce priveste absorbtia, nu a fost vizitata pana acum de un ministru al fondurilor europene. Astfel, localitatea devine a doua din judetul Alba cadastrata integral cu ajutorul fondurilor europene prin Programul Operational Regional 2014 - 2020. Drept urmare, proprietarii a circa 14.000 de imobile din comuna devenita deja model de bune practici pentru absorbtia banilor europeni, primesc noile carti funciare gratuit prin Programul national de cadastru si carte funciara 2015-2023 (PNCCF), derulat de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI). „Guvernul Romaniei a alocat 1,5 miliarde de euro pentru digitalizare, acesta fiind unul dintre obiectivele de politica nationala in contextul in care Comisia Europeana conditioneaza chiar finantarea iesirii din criza economica si sanitara de reusita implementarii digitalizarii. De aceea Ministerul Fondurilor Europene a propus spre adoptare in Guvern Ordonanta „Adio hartii!” prin care de la 1 iunie se renunta la documentele in format tiparit in relatia cu beneficiarii”, a explicat ministrul Marcel Bolos, confirmand totodata importanta noului concept lansat astazi: Smart Village, nu doar Smart City. De la retele inteligente de iluminat public si sisteme de colectare selectiva a deseurilor, pana la retele digitalizate de apa ce cresc nivelul de trai al cetatenilor, toate acestea vor fi in sarcina autoritatilor locale in viitoarea perioada de programare, inclusiv la nivelul comunelor. „Este necesar ca autoritatile locale sa inteleaga rolul pe care il au in accesarea finantarilor europene in contextul digitalizarii. Sau, mai bine spus, sansa pe care o au!”.
Tot in judetul Alba, oficialii MFE au vizitat compania IPEC SA, furnizor pentru 1% din piata mondiala de ceramica. Principalele teme de discutie au vizat sprijinirea dezvoltarii invatamantului dual tehnic, sustinerea sectorului de cercetare cu sprijinul fondurilor europene, dar si sustinerea mediului de afaceri prin fonduri nerambursabile.
Ultima oprire a delegatiei MFE a fost la sediul Directiei de Asistenta Sociala Alba Iulia, acolo unde a inceput deja distribuirea in judet a pachetelor cu produse de igiena si alimente finantate prin intermediul Programului Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD). Numarul beneficiarilor de pachete cu produse de igiena si alimente se ridica la 17.660 de persoane in judetul Alba.
Proiecte in valoare de 2,1 miliarde lei in judetul Alba
In judetul Alba sunt implementate 172 de proiecte finantate din fonduri europene, cele mai multe (107) fiind finantate in cadrul Programului Operational Regional (POR). Prin intermediul Programului Operational Capital Uman (POCU) sunt finantate 47 proiecte, Programul Operational Capacitate Administrativa (POCA) are 13 proiecte si Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), 5 proiecte. Valoarea totala este de 2,1 miliarde lei, dintre care 1,5 miliarde lei fonduri europene. Valoarea sumelor platite deja beneficiarilor proiectelor se ridica la 361 miliarde lei.
- Proiectele „Sprijin pentru pregatirea aplicatiei de finantare si a documentatiilor de atribuire pentru Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Alba, in perioada 2014 - 2020, in valoare totala de aproximativ 7,3 milioane lei si „Reabilitarea si extinderea sistemelor de apa si apa uzata in judetul Alba, 2014 -2020”, in perioada 2014 - 2020, in valoare totala de cca. 615,6 milioane lei.
- Digitalizarea serviciilor publice pentru cetateni de catre primaria comunei Ciugud- „Ciugud - Smart Village” si „Ciugud Smart School”. Promotor activ al modernizarii administratiei publice locale, Comuna Ciugud a lansat in 2019 conceptul „Smart Village” ca solutie de digitalizare a serviciilor publice si de dezvoltare a satului romanesc. In cadrul acestui concept, in septembrie 2019, Ciugudul a deschis prima scoala Smart din mediul rural din Romania, in care invata aproximativ 130 de copii la cele mai inalte standarde. Mai precis, elevii care pana acum invatau in satele din Ciugud, studiaza acum in noua scoala cu 9 clase, incepand de la cea pregatitoare (0) si pana la clasa a VIII-a. Ei dispun de manuale virtuale, iar lectiile pot fi urmarite si de acasa, in mediul online.
- Digitalizarea si oferirea de servicii online - locuitorii municipiului Alba Iulia isi pot plati impozitele prin Sistemului National Electronic de Plata online (SNEP) ghiseul.ro, Primaria Alba Iulia fiind inregistrata in acest sistem. In plus, isi pot crea un cont propriu in portalul online unde este disponibila situatia bunurilor detinute, a platilor efectuate, raspunsurile primite la solicitarile adresate Primariei. Cetatenii orasului beneficiaza si de alte servicii online precum depunerea de petitii, cautarea documentelor in registratura, consultarea Registrului Autorizatii de Construire, consultarea Registrului Autorizatii de Desfiintare, consultarea Registrului Certificate de Urbanism etc.
- Cresterea gradului de acoperire si incluziune a sistemului de inregistrare a proprietatilor in zonele rurale din Romania. Acest proiect completeaza obiectivul Programului national de cadastru si carte funciara 2015 - 2023 (PNCCF) prin realizarea lucrarilor de inregistrare sistematica pentru 5.758.314 ha din 660 de UAT-uri situate in zone rurale ale Romaniei. Valoarea totala a proiectului este 312,8 milioane euro, din care 265 milioane euro reprezinta fonduri europene nerambursabile si 46,9 milioane euro este cofinantare de la bugetul de stat. Pana in prezent au fost finalizate 54.095 de carti funciare deschise si o suprafata de 27.001,84 hectare si se afla in lucru alte 987 carti funciare pentru 84 de UAT-uri. In luna iunie 2020, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) a initiat o procedura de licitatie deschisa pentru achizitionarea serviciilor de inregistrare sistematica in Sistemul integrat de cadastru si carte funciara a imobilelor din 246 de unitati administrativ-teritoriale (UAT), din 30 de judete. Lucrarile de cadastru general sunt finantate prin Programul Operational Regional 2014 - 2020 (POR).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter