RO EN
The cart is empty

A intrat in vigoare Codul de Practica pentru producerea betonului

In a doua parte a acestui an a intrat in vigoare Codul de practica pentru producerea betonului - CP 012/1-2007. Elaborarea documentului tehnic se inscrie in demersul stabilirii la nivel european a unor reguli comune privind realizarea structurilor din beton armat. Noul act cu valoare de lege contine o serie de reguli cu caracter de noutate fata de cele cuprinse in editia anterioara, dintre care cele mai importante sunt: modificari in ceea ce priveste termenii, definitiile, controlul productiei, sistemelor de control al productiei si evaluarea conformitatii; schimbari majore ale referintelor normative si, implicit, ale metodelor de incercare a materialelor componente si betonului; redefinirea claselor de expunere si a valorilor limita privind compozitia; completari in ceea ce priveste cerintele si specificatiile pentru beton; completari ale regulilor privind livrarea betonului proaspat si ale criteriilor de conformitate pentru beton. O alta prevedere vizeaza cresterea, in mod evident, a responsabilitatilor producatorilor in ceea ce priveste controlul productiei, precum si rolul laboratoarelor de incercari, a specialistilor eleboratori de specificatii/retete de beton, precum si a organismelor de inspectie si certificare a controlului productiei. Pentru fiecare aplicatie se definesc conditii si cerinte precise la: proiectare (clasa de rezistenta minima; grosimea stratului de acoperire cu beton a armaturii; deschiderea admisibila a fisurilor etc.), executie (alegerea tipului de ciment; producerea betonului; punerea in opera; tratarea betonului), mentenanta (decizia privind masurile necesare unei mentenante adecvate in functie de tipul de structura si de mediu ii apartine proiectantului). "Toate prevederile codului referitoare la materialele componente betonului (cimenturi, agregate, apa, aditivi etc.), la caracteristicile betonului, la stabilirea compozitiei betonului in functie de expunerea constructiei in diferite medii si la procedurile de control al productiei, vor determina mentinerea unei calitati constante a productiei de betoane si, implicit, sporirea gradului de asigurare a rezistentei betonului din elementele si structurile de constructii. Intocmirea codului se inscrie in programul national elaborat de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor in vederea armonizarii reglementarilor romanesti cu standardele europene, iar implementarea la nivelul tuturor factorilor implicati in industria constructiilor (proiectanti, constructori, producatori de ciment, betoane etc.) va avea efecte benefice pentru asigurarea calitatii si durabilitatii lucrarilor de constructii din Romania", a declarat Ion Crangasu, director executiv al CIROM.

Majorare cu 10% - 15% a segmentului

Potrivit estimarilor reprezentantilor Asociatiei Producatorilor de Betoane din Romania (APBR), in 2007 pe piata autohtona s-a livrat un volum de 10 milioane de mc - 12 milioane de mc de beton (produs in statii), pentru acest an fiind preconizata o majorare de 10% - 15% (in functie de zona).
"In ultimii 4 ani s-a constatat o majorare importanta a sectorului constructiilor, ceea ce a determinat aparitia pe piata a unui numar mare de producatori de beton, multi dintre acestia fiind, insa, neprofesionisti. La nivelul tarii exista, in prezent, circa 300 - 400 de statii de betoane. Am observat pe piata multe tranzactii «la negru», fara facturi sau fara respectarea codului de bune practici. Incercam, pe cat posibil, sa diminuam aceste practici. Daca nu se respecta normele pentru beton, la un cutremur mai puternic vom vedea un dezastru", a declarat Bruno Roux, presedinte APBR. Pretul unui metru cub de beton este cuprins intre 150 de lei (pentru un beton utilizat la drumuri) si 600 de lei (pentru un beton pentru structuri speciale). Informatii suplimentare, la www.cirom.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter