RO EN
Košík je prázdný

DOKA: Stabilizare a business-ului si noi tehnologii aduse pe santierele din Romania

Furnizorul de sisteme de cofrare Doka Romania, parte a grupului austriac Umdasch, a incheiat anul 2020 cu o cifra de afaceri de 68,27 milioane de lei, nivel apropiat de cel realizat in 2019, cand business-ul a crescut cu peste 26% fata de anul anterior. Profitul net al companiei s-a redus, insa, la 5 milioane de lei, de la 7,38 milioane de lei in 2019, in timp ce numarul de angajati a crescut cu 10, la 96 de salariati.
In Romania, Doka detine depozite la Bucuresti si Cluj-Napoca, de unde efectueaza vanzari in toata tara. Conform datelor companiei, cele mai populare sisteme livrate in 2020 au fost cele care asigura un randament ridicat al eficientei in ceea ce priveste montajul, reutilizarea si siguranta, precum Dokadek 30, Frami Xlife, dar si esafodajele Doka Staxo 40 si Staxo 100. Un trend bun l-a constituit si vanzarea sistemelor de protectie, cum sunt plasele de protectie SNF, confirmand ca masurile de siguranta si protectie au fost sporite in 2020 pe santiere. De asemenea, au crescut vanzarile de componente Doka (grinzi, popi si placi cofrante), cel mai probabil si datorita lansarii magazinului online Doka (shop.doka.com) in martie 2020. In primul an de la lansare, prin intermediul platformei au fost comandate online si livrate peste 155.000 de produse.
In 2021, Doka a adus in Romania primul cofraj autocatarator Xclimb 60, un sistem actionat hidraulic, care poate fi ridicat rapid si sigur, diminiuand semnificativ gradul de utilizare al macaralei.
Conform datelor companiei, prin ghidarea constanta pe cladire, sistemul se poate ridica chiar si la viteze mari ale vantului. Xclimb 60 este un sistem de cofrare ideal atat pentru proiecte de infrastructura (pile inalte), cat si in cazul cladirilor inalte. Acesta poate fi configurat ca si cofraj catarator sau chiar ca ecran de protectie, in functie de tipul proiectului.
"Sistemul autocatarator Xclimb 60 a fost solicitat de catre compania Tehnostrade si propus de Doka, ca si proiect pilot, in vederea realizarii urmatorului proiect major de infrastructura in cadrul Autostrazii Transilvania. Acest sistem urmeaza sa fie utilizat pentru cofrarea pilelor inalte de pana la 40 de metri. Utilizarea sistemului Xclimb 60 a fost o adevarata provocare, atat pentru Tehnostrade, cat si pentru Doka Romania, fiind primul sistem de cofrare hidraulic implementat in Romania. Acesta impune o rigurozitate in ceea ce priveste etapele de asamblare si montaj, insa avantajele aduse de cofrajul autocatarator sunt evidente: siguranta sporita, rapiditate si economie de costuri", au explicat reprezentantii Doka.
 
Afacerile la nivel de grup au fost afectate de criza
La nivel international, business-ul grupului Umdasch s-au redus cu 7%, ajungand la 1,41 miliarde euro la finele anului trecut. Scaderea a fost generata cu precadere de impactul pe care l-a avut pandemia de coronavirus asupra sectorului de constructii si a activitatii diviziei Doka, in primavara anului trecut.
"Dupa un prim trimestru excelent in 2020, prima perioada de locdown de la finalul lunii martie a generat un blocaj major pe piata globala de constructii si foarte multe santiere au fost oprite abrupt. Desi SUA si Europa s-au adaptat rapid la noua situatie si proiectele au fost reluate in saptamanile care au urmat, piete precum cele din America Latina sau Asia au fost restrictionate sever pentru mai multe luni, cu un impact major asupra afacerilor Doka in trimestrele al doilea si al treilea din 2020", noteaza reprezentantii grupului Umdasch.
Din concernul Umdasch mai face parte si divizia The Store Makers, care se ocupa cu amenajarea spatiilor de retail (lifestyle, alimentar, premium si solutii de Digital Retail), segment care a performat bine in contextul pandemiei, mentinandu-si veniturile la nivelul din 2019.
In 2020, numarul de angajati ai Umdasch s-a mentinut la aproximativ 8.800.
Pentru 2021, estimarile grupului sunt pozitive, dupa un prim semestru pe care il considera multumitor. "Ne asteptam ca activitatea investitionala sa ramana dinamica si in a doua jumatate a anului. Veniturile si nivelul de profitabilitate anterior pandemiei pot fi atinse in acest an. Incertitudinile constau in principal in lipsa globala de materii prime, cum ar fi lemnul si otelul, precum si in alte blocaje regionale in tarile in care rata de vaccinare este redusa si numarul infectiilor cu noul coronavirus ramane ridicat", mai precizeaza reprezentantii grupului Umdasch.
Concernul este activ in 70 de tari, circa 86% din veniturile totale fiind realizate in afara Austriei.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter