RO EN
Košík je prázdný

PWC: Minim 220 de milioane de cladiri din Europa trebuie reabilitate energetic

Obiectivele Uniunii Europene in domeniul energiei si climei depind intr-o mare masura de sectorul constructiilor, atata timp cat cladirile sunt cel mai mare consumator de energie din Europa – trei sferturi dintre cele circa 220 de milioane de cladiri din Europa care au fost construite inainte de anul 2001 nu sunt eficiente din punct de vedere energetic, potrivit datelor Consiliului UE. Prin Pactul Verde European (Green Deal), tintele asumate sunt foarte ambitioase: emisiile de carbon ar trebui sa se reduca cu cel putin 55% pana in 2030, comparativ cu 1990, si neutralitatea climatica ar urma sa fie atinsa pana in 2050. Pentru a realiza obiectivul stabilit pana in 2030, UE ar trebui sa diminueze emisiile de gaze cu efect de sera ale cladirilor cu 60%, consumul final de energie cu 14% si consumul de energie pentru incalzire si racire cu 18%. 
Ca urmare, renovarea constructiilor vechi devine imperativa, deoarece majoritatea vor fi in functiune alte zeci de ani, in timp ce cladirile noi ar trebui sa fie construite cu materiale sustenabile si la standarde energetice inalte. Aproximativ 35 de milioane de cladiri din intreaga Europa vor beneficia de un proces de reabilitare energetica prin Green Deal. De asemenea, toate cladirile rezidentiale si nerezidentiale vor trebui sa aiba zero emisii, incepand cu 1 ianuarie 2028 pentru cladirile proprietate publica si, incepand cu 1 ianuarie 2030, toate celelalte cladiri noi, potrivit unui acord provizoriu la care au ajuns in decembrie anul trecut Parlamentul European si Consiliul European.
 
Cum poate deveni sustenabil sectorul constructiilor
Cimentul si otelul au o intensitate ridicata de carbon din cauza materiilor prime si combustibilului utilizate in producerea lor. Aproximativ o cincime din emisiile inregistrate de infrastructura si constructia cladirilor provine din productia de otel si ciment, arata o analiza a PwC despre nevoia de a utiliza materiale sustenabile, ”Sustainable by design: A blueprint for sourcing green building materials”. Intrebarea este cum se poate construi durabil, asigurand in acelasi timp un raport bun calitate-pret? Raspunsul este: realizand o strategie solida de decarbonizare care incorporeaza materiale ecologice si elemente de proiectare specifice pentru a reduce pierderile si consumul general de materiale. De exemplu, strategia de decarbonizare a unui proiect recent de mare anvergura de cale ferata de mare viteza din Regatul Unit a inclus planuri de reducere la jumatate a emisiilor incorporate – totalul gazelor cu efect de sera asociate cu productia, transportul si eliminarea materialelor – pana in 2030. Proiectul intentioneaza sa realizeze acest lucru prin utilizarea unui amestec de materiale de constructie ecologice, prin cresterea utilizarii materialelor reciclate si prin implementarea unor practici de constructie mai eficiente din punct de vedere energetic, care se pot adapta pentru a raspunde nevoilor in continua evolutie ale unui proiect – in special in etapele initiale. Stabilirea strategiei implica o analiza a lanturilor de aprovizionare si a proceselor de fabricatie, a pietei si a disponibilitatii materialelor care le ofera celor care gestioneaza proiectele cunostintele de care au nevoie pentru a demara procesul decizional si pentru a stabili politici care sa echilibreze factorii economici, de mediu si sociali. Analiza noastra, care poate fi gasita aici, propune un cadru sustenabil pentru achizitia de materiale ecologice si cativa pasi esentiali pe care orice proiect ar trebui sa il aplice pentru a fi mai aproape de indeplinirea obiectivelor de decarbonizare in constructii.
 
***Autor: Dinu Bumbacea, Country Managing Partner, Advisory Leader at PwC Romania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter