RO EN
Košík je prázdný

Vindem-Ieftin: Locuintele mici revin in preferinte, dupa evenimentele recente

In ultimii ani, romanii au ales in numar tot mai mare sa isi construiasca propriile case in detrimentul apartamentelor la bloc impulsionati atat de costul ridicat al utilitatilor, cat si de pierderea increderii in investitorii imobiliari, a caror reputatie a fost afectata de cutremurele recente din Turcia si Siria. Potrivit unei analize a platformei Vindem-Ieftin.ro, numarul celor care demareaza un proiect de constructie a unei case cu suprafata de sub 100 mp, in regie proprie, a crescut in ultimii 5 ani cu aproximativ 15%. De asemenea, analiza indica un cost de pornire de aproximativ 40.000 de Euro pentru constructia unei case in regie proprie, de aproximativ 50 mp, costurile putand creste cu pana la 30-40%, in functie de materialele utilizate si caracteristicile constructiei.
„Nevoia de spatiu i-a determinat pe oameni sa construiasca case mari, cu camere spatioase, dar un astfel de imobil vine la pachet si cu costuri ridicate: impozit, facturi, intretinere si alte cheltuieli. Pe fondul scumpirilor din segmentul rezidential, clientii sunt tot mai tentati sa isi construiasca propria casa pe pamant incurajati de altfel si de sistemul de lucru hibrid in care nu mai este atat de necesar o prezenta la birou. Ultimii doi ani au fost ca un fel de dus rece pentru populatie, dar mai ales pentru proprietarii de case impunatoare. Inflatia si criza energetica au generat facturi record atat la incalzire, dar si la curentul electric. Au existat cazuri cand oamenii au primit facturi cu 5 cifre. Totul a devenit mai scump", a declarat Cosmin Raileanu, CEO al Vindem-ieftin.ro.
 
Cum au evoluat preturile materialelor de constructie in ultimul an
Analiza realizata de platforma Vindem-ieftin.ro indica cresteri chiar si de peste 25% pentru anumite materiale de constructie, din randul celor necesare pentru construirea unei case in regim propriu.
Astfel, la inceputul anului 2023, caramida, pavajele si panourile tip-sandwich au inregistrat cele mai mari cresteri de preturi, de 25.86%, 21.63%, respectiv 23.69%. Cresteri au fost inregistrate si in cazul preturilor pentru teava rectangulara - 18.92% si tigla metalica - 9.29%. In schimb otelul beton este, la inceput de 2023, cu aproximativ 10% mai ieftin decat in anul precedent, iar pretul OSB-ului a scazut cu mai mult de un sfert - 27.84%.
Toate costurile sunt, insa, considerabil mai mari daca ne raportam la anul 2021, cresterile fiind chiar si de peste 100% in cazul unor materiale. Daca in 2021, tigla metalica avea un cost de aproximativ 23 lei / mp, doi ani mai tarziu pretul a sarit de 41 lei / mp. Cea mai mare crestere a inregistrat-o pretul pentru panourile tip-sandwich, care a ajuns de la un pret de 52.95 lei / mp, in 2021, la peste 130 lei / mp in 2023.
In plus, recentele cutremure din Turcia si Siria au creat neincredere in calitatea constructiilor realizate de dezvoltatorii imobiliari, iar aceasta ar putea crea o tendinta pe termen lung. Desi locuiesc in constructii noi, teama ca ar putea fi devastate de un seism a incoltit in sufletele oamenilor. Numarul foarte mare de blocuri si locuinte distruse de cutremur loveste foarte puternic in reputatia constructorilor si dezvoltatorilor imobiliari. Asadar, se contureaza o scadere a nivelului de incredere in dezvoltatorii imobiliari, temerile cumparatorilor avand legatura cu siguranta imobilului si calitatea constructiilor.
„Conform INS, in ultimii 8 ani preturile apartamentelor au crescut cu 47,2%, iar scumpirile nu se vor domoli nici in viitor. Piata constructiilor nu se va opri niciodata, ci doar se adapteaza in timp real in functie de situatii, tendinte sau crize. Se zice ca ceea ce faci cu mana ta, este bun facut. Iar vorba aceasta se aplica inclusiv in cazul celor care-si construiesc casa in regie proprie. Astfel de proiecte vor lua avant considerabil pe fondul preturilor tot mai mari din segmentul rezidential si lipsei de incredere in constructori Datele problemei difera acum, iar oamenii sunt mult mai interesati de case de dimensiuni mai mici, dar eficiente energetic care sa genereze costuri reduse cu facturile si intretinerea", explica Cosmin Raileanu, CEO Vindem-ieftin.ro
Dupa pandemie, foarte multe oameni au renuntat la apartamentele de la bloc in favoarea unei case cu curte, insa scumpirile din ultima vreme au generat, pe alocuri, tendinta opusa creata de pandemie, iar proprietarii unor case mari, afectati puternic de pretul ridicat al energiei, s-au vazut nevoiti sa isi regandeasca modul in care locuiesc, motiv pentru care casele mai mici au devenit din ce in ce mai atractive.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter