RO EN
Košík je prázdný

SYMMETRICA: Crestere de 30% a capacitatii de productie, datorita investitiilor

Producatorul de pavele si borduri vibropresate Symmetrica a investit, in 2022, 11,5 milioane de euro in inaugurarea fabricii din Solca (Suceava) si in retehnologizarea celei din Veresti (Suceava). De asemenea, in aceasta toamna, compania va pune in functiune cea de-a noua unitate de productie din portofoliu, la Ovidiu, Constanta. In total, pana la finalul acestui an, conducerea companiei va aloca un buget important de investitii, ce vor majora capacitatea de productie cu aproximativ 30%, de la 5 milioane de metri in 2021, la 6,5 milioane de metri.
In primele noua luni ale acestui an, Symmetrica a inregistrat o crestere de 20% a cifrei de afaceri raportat la perioada corespunzatoare din 2021, avans ce ar urma sa se mentina pana la finalul anului in curs. Anul trecut, businessul Symmetrica a obtinut un plus de 10%, atingand 180 milioane de lei (circa 36 milioane de euro).
Interviu cu Sebastian Bobu, director executiv la Symmetrica si manager cu o experienta profesionala de 20 de ani in industria materialelor de constructii.
 
- Ce tipuri de produse din oferta companiei au fost preferate de clienti si pentru ce categorii de investitii?
- In aceasta perioada am putut observa un interes tot mai mare al clientilor pentru produsele premium, din gama Select. Asistam in mod clar la o maturizare a pietei si la un context in care accentul cade pe avantajele tehnice si vizuale ale produselor de acest tip. Este clar ca incepe sa primeze calitatea, cu o pondere semnificativa pentru achizitia de game superioare de produse. Clientii sunt mult mai dispusi sa investeasca in materiale fiabile, rezistente, premium, cu design si forme deosebite. Daca in urma cu 5 ani circa 60% din vanzari erau reprezentate de produse clasice, gri, iar colectiile de design, in diverse culori sau chiar in mixuri de nuante, insemnau doar 25% din piata, acum asistam la o crestere constanta pentru a doua categorie, la peste 35%.
 
- Cum se resimt, in cadrul companiei, efectele majorarilor de preturi si ale dificultatilor din lanturile de aprovizionare?
- Inceputul acestui an a fost unul ingrijorator si mai ales impredictibil, pe fondul cresterilor semnificative de preturi ale materiilor prime si energiei, raportate inca din 2021. In cazul materiilor prime, in primele noua luni din acest an ne-am confruntat cu majorari de pana la 30% pentru agregatele minerale si circa 30% pentru ciment. De asemenea, in ceea ce priveste tarifele la electricitate, acestea s-au majorat cu aproximativ 250% fata de finalul lui 2021. Dar situatia nu pare a se echilibra, preturile la energie si ciment fiind in crestere. Acest context ne-a ridicat provocari, insa gama larga de produse, investitiile permanente in retehnologizare si in extindere au avut un impact pozitiv in business. In plus, am fost nevoiti sa ne repliem si sa aliniem preturile produselor noastre aplicand o majorare care sa acopere doar putin partial cresterile tarifelor pentru utilitati si materii prime.
 
 
- Cum vedeti evolutia cererii de pavele si borduri, in perioada urmatoare?
- Anul 2022 a stat sub efectul reactiilor in lant provocate de cresterile preturilor energiei si materiilor prime. Dar piata de profil va putea absorbi aceste majorari, fiind pe un trend ascendent. Astfel, pentru anul in curs, estimam un avans de minimum 5% al segmentului, dupa ce in 2021 vanzarile totale de pavele si borduri la nivelul pietei locale au ajuns la circa 165 milioane de euro. Piata de prefabricate mici este sustinuta, acum, in special de proiectele rezidentiale, dupa ce ultima parte din 2021 a adus cu sine o scadere a fondurilor pentru proiectele de infrastructura. Astfel, cum pavelele si bordurile nu impacteaza semnificativ bugetul unui proiect rezidential, consideram ca scumpirile aplicate de jucatorii din piata pe care activam nu vor avea un impact negativ. In ceea ce priveste proiectele publice, majorarea preturilor prefabricatelor din beton va avea o influenta destul de importanta in bugetele alocate, alaturi de celelalte produse ce au la baza materii prime precum agregatele minerale, bitumul si cimentul.
 
- Care sunt cele mai importante proiecte pentru la care participati, in prezent si ce lucrari de referinta ati realizat, in ultimii ani?
- Avem in derulare contracte pentru livrari in zona de infrastructura rutiera in Bucuresti, Ilfov, Suceava, Iasi, Brasov si Arad. De asemenea, livram pentru proiecte rezidentiale in majoritatea oraselor mari din Romania, datorita prezentei noastre echilibrate, cu fabrici in toate zonele tarii.
Symmetrica pune la dispozitia partenerilor o gama larga de solutii cu o rezistenta probata in timp si cu eficienta dovedita, atat din punct de vedere al montajului, cat si al costurilor. In ultimii ani, am fost implicati in lucrari pentru care am adus un plus de creativitate, de calitate si de integrare perfecta in spatiu, cu respect si grija pentru natura si mediu, o dovada ca suntem un partener cu un portofoliu masiv de lucrari ce furnizeaza o paleta foarte larga de produse pentru cele mai variate amenajari. De exemplu, un proiect important din ultimii ani este cel legat de amenajarea pietei Independentei din Municipiul Iasi, utilizand cele mai performate si calitative produse Symmetrica. Ovidius Park, din Constanta, este un alt proiect marca Symmetrica, construit de la zero pe un teren viran care ofera unul dintre cele mai frumoase spatii verzi din oras si unde am integrat perfect in natura pavajul Retta Mix Color, un model cu un design special adaptat pentru acest obiectiv.
 
 
Un alt proiect recent din portofoliul Symmetrica a fost pavarea esplanadei Costache Negri din Municipiul Iasi, finalizata in acest an. Pentru aceasta lucrare, designul inedit a fost realizat prin utilizarea dalelor Immagia din gama Symmetrica Select care, prin diversitatea nuantelor si designul elegant, s-au incadrat perfect in liniile arhitectonice existente. Un proiect de suflet a fost amenajarea curtii interioare din cadrul bisericii Sfanta Mahrama a Domnului si Sfintii Martiri Brancoveni din cartierul Dimitrie Cantemir, Iasi. Lucrarea a fost executata de echipa Symmetrica, iar pavajul selectat a fost Arco Mix Color.
La Symmetrica, am dezvoltat o pasiune pentru lucrurile care dureaza. Insa pentru a crea produse trainice, dar si in conformitate cu proiecte arhitectonice cat mai variate, ne-am perfectionat si dispunem si de tehnologia necesara pentru a dezvolta solutii personalizate. O astfel de provocare a venit din partea municipalitatii Iasi, unde pavajul a fost realizat special pentru a fi folosit in lucrarile demarate in 2020 pentru modernizarea trotuarelor, parcurilor, aleilor si cailor de acces. Am proiectat si produs un pavaj hexagonal pentru care a fost necesara crearea unei matrite dedicate in fabrica Symmetrica de prelucrare metale din Suceava. Modelul a fost inspirat din decoratiunile Manastirii Sfintii Trei Ierarhi din Iasi, un monument arhitectural unic in Romania. Am prezentat aici o mica selectie din proiectele anului trecut.
 
 
- Ce probleme intampinati in derularea activitatii, in aceasta perioada?
- Cresterea accelerata a preturilor materiilor este una din problemele principale cu care ne confruntam. In plus, efectele razboiului din Ucraina sunt resimtite in toate sectoarele economice. Teama si lipsa unei prognoze pe termen scurt si mediu reprezinta motive pentru incetinirea investitiilor private. Provocarile vin din schimbarile rapide cu care se produc majorarile de preturi, care impun si pentru noi un ritm accelerat de adaptare a deciziilor de business. Oricum, ultimii ani de pandemie au fost un bun exercitiu de recalibrari continue ale businessului si, astfel, am reusit de fiecare data sa inregistram si cresteri ale afacerii, sa ne reorientam rapid in functie de necesitatile pietei si, mai mult, sa investim pentru a ne retehnologiza, a opera la nivel performant, a ne extinde si a deschide noi unitati de productie. Ceea ce aparent e mai dificil in contexte dure, pentru Symmetrica s-a dovedit a fi un standard de lucru care ne-a propulsat in aceasta piata.
 
- Care sunt cele mai noi produse incluse in oferta companiei?
- Am continuat, in acest an, investitiile in fabricile de tuburi si camine din beton, unde am venit cu solutii complete, de la elemente de canalizare - camine, inele din beton, placi de acoperire cu capac din fonta, pana la accesorii - trepte, garnituri, piese de trecere etc. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter