RO EN
Košík je prázdný

STERA: Criza transportului maritim afecteaza puternic companiile industriale

Restrictiile generate de situatia pandemica la nivel global au dus la o crestere semnificativa a costurilor de transport maritim: cu pana la 82% in ultimul an. Criza s-a adancit si dupa aparitia noii variante a Coronavirusului, Omicron, si, implicit, a unor controale mai stricte impuse de multe tari asupra andocarii vapoarelor sosite din Africa, dar si din cauza lipsei soferilor de camioane. La toate acestea s-a adaugat si o criza a containerelor. Astfel, companiile dependente de transporturi internationale au resimtit din plin majorarea exponentiala a costurilor, dar si lipsa oricarei predictibilitati.
„Daca la inceputul anului 2021 costul transportului unui container standard de aproximativ 12 metri (40 feet) din China catre Europa era de aproximativ 5.000 USD, acesta a ajuns in prezent la 22.000 USD, in unele porturi chiar la 28.000 USD. Asadar, pentru incarcarea a 20 de tone de materie prima intr-un container, costul transportului a crescut de la 250 de dolari/tona, la 1.400 de dolari/tona”, explica Alecsandru Rasidescu, CEO Stera Chemicals, distribuitor si importator de materii prime chimice, care deserveste peste 1.100 de clienti nationali si internationali.
 
De ce sunt mai afectate companiile romanesti
Romania este una dintre cele mai afectate tari de aceasta criza, caci cantitatea de marfa importata aici este mult mai mica fata de cea importata de alte state din Europa de Vest. De asemenea, pentru a ajunge in tara noastra, un transport trece prin una sau mai multe transbordari si se loveste de congestia din marile porturi. Mai mult, exista si un deficit de nave mici care opereaza catre porturi precum Constanta. Astfel, nu cresc doar preturile, ci si timpii de asteptare ai transporturilor.
„Am ajuns sa dam comanda si sa platim 100% in avans marfa, in luna octombrie 2021. Livrarea din fabrica va fi in luna ianuarie 2022, iar rezervarea pe vas este pentru februarie. Asadar, comanda va ajunge la noi in martie 2022, daca vremea va fi favorabila si daca totul decurge cum trebuie. Exista si o posibilitate de a aduce marfa mai devreme, dar costurile pentru spatiu pe primul vas care pleaca de la destinatie sunt exorbitante”, mai explica Alecsandru Rasidescu.
Posibile solutii pentru iesirea din criza
Inca de la debutul pandemiei de Coronavirus, marii actori economici europeni au realizat ca este necesara concentrarea transportului de marfuri pe sistemele feroviare in detrimentul celor maritime si aeriene. Astfel, numai in primele 10 luni ale acestui an, din China catre Europa de Vest au plecat peste 12.500 de trenuri cu containere standard, de aproximativ 6 metri (20 feet), ceea ce reprezinta o crestere cu 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
„In Romania insa, transportul feroviar nu reprezinta o solutie optima intrucat nu avem o infrastructura puternica”. Este un alt motiv pentru care preturile produselor finale cresc, mai atrage atentia CEO-ul Stera Chemicals.
„Constanta este un port scump, lipsit de infrastructura adecvata si modernizata, iar bunurile care ajung aici trebuie trimise de cele mai multe ori «pe roti» catre orasele de destinatie, in conditiile in care nu avem suficiente trenuri care sa permita transportul acestora si multe municipii din tara nu dispun de terminalele necesare”.
Dezvoltarea transportului intermodal in portul Constanta ar putea face din tara un partener strategic important pentru multe state, in conditiile in care portul reprezinta unul dintre principalele centre de distributie care deservesc Europa Centrala si de Est, fiind si parte din Coridorul Rin-Dunare. In prezent insa, din Constanta in restul teritoriului, majoritatea transporturilor sunt rutiere, caci infrastructura terminalelor feroviare existente este veche, numarul acestora fiind limitat, cu o capacitate redusa.
 
Cel mai mare terminal feroviar din Europa
Intre timp, in Germania, la initiativa Duisport, a inceput constructia celui mai mare terminal feroviar din Europa, Duisburg Gateway Terminal, un proiect considerat poarta catre Noul Drum al Matasii, o ruta alternativa rapida pentru marfurile venite din Asia catre state europene precum Austria, Elvetia, Italia, Slovenia si Croatia.
„Este vorba despre un terminal care va avea o capacitate anuala de 850.000 de containere si care va opera peste 100 de trenuri cu containere din China pe saptamana”, explica Rasidescu.
Intre timp, s-au deschis noi rute feroviare din Zhengzhou-China catre Hamburg-Germania. Distanta de 10.214 kilometri este parcursa de trenuri care pot transporta pana la 44 de containere de aproximativ 12 metri (40 feet) in doar 15 zile.
CEO-ul Stera Chemicals considera ca autoritatile ar trebui nu doar sa modernizeze portul Constanta, ci sa inceapa totodata negocieri pentru deschiderea unei rute feroviare Romania-Asia. Astfel, companiile romanesti ar putea dobandi un avantaj si ar putea scapa de factorul de imprevizibilitate generat de transportul maritim.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter