Raspunzand unor intrebari referitoare la piata sistemelor de instalatii pentru constructii, ing. Constantin Rosu, asociat in cadrul firmei Solid Proiect, a precizat ca perioada critica in care s-a resimtit lipsa de proiecte s-a inregistrat in intervalul noiembrie 2009 - aprilie 2010. In a doua parte a anului in curs, cele mai multe proiecte noi au inceput sa apara in domeniile industrial si hotelier, trend care ca se va pastra si in anii urmatori, in conditiile in care piata constructiilor civile este suprasaturata, iar o relansare a acestui segment nu este posibila prea curand.
ing. Constantin Rosu, asociat in cadrul firmei Solid Proiect: “Prima jumatate a anului 2009 a fost comparabila cu activitatea avuta in 2008, compania noastra contractand foarte multe proiecte mari (in special, pentru locuinte si birouri). Acest fapt s-a datorat, probabil, ajungerii la stadiul lucrarilor de compartimentare pentru cladirile de birouri «open - space» finalizate. Semne de restrangere a activitatii de proiectare a instalatiilor pentru constructii s-a remarcat in a doua jumatate a anului 2009, in momentul in care proiectele aflate in derulare s-au oprit si au ramas lucrari de mica anvergura, in special cu finantare europeana (pensiuni, ferme etc.). Perioada critica in care s-a resimtit lipsa de proiecte s-a inregistrat in intervalul noiembrie 2009 - aprilie 2010.
Pentru anul in curs previziunile sunt moderate, obiectivele pe care le derulam in domeniul constructiilor sunt de mica amploare, insa au inceput sa apara proiecte de anvergura din domeniul industrial. Astfel, in activitatea de proiectare din acest an ponderea celor de configurare a instalatiilor pentru constructii industriale depaseste 50% (proiectare instalatii conexe fluxului tehnologic pentru Platforma Lukoil Ploiesti, Statie de epurare oraseneasca Ploiesti), trend care se va pastra si in anii urmatori. Piata constructiilor civile este suprasaturata in acest moment, iar o relansare a acestui segment nu credem ca este posibila prea curand. O alta ramura in care au aparut proiecte noi la inceputul lui 2010 a fost cea hoteliera. Am contractat astfel de proiecte, dintre care doua la Timisoara si unul la Brasov, toate dezvoltate de Accor Hotels (la Timisoara sub marcile Novotel si Etap, iar la Brasov o unitate Etap). Avem in derulare si obiective finantate de stat, din categoria sali de sport, reabilitari de blocuri etc.
Aceasta criza financiara a pus la incercare flexibilitatea companiei in raport cu problemele intalnite. Cea mai mare dificultate intampinata a fost lipsa banilor si a incasarilor facturilor emise catre beneficiari. Am incercat sa intelegem problemele acestora si sa nu stricam relatii stabilite cu ani in urma. Am marsat pe acesta idee, de a fi parteneri la bine si la greu cu beneficiarii (ce reprezinta sursele proiectelor noastre), idee care, in final, s-a dovedit a fi de succes. Astfel, in momentul de fata, relatiile cu partenerii sunt mai stranse ca inainte de recesiune, fapt pe care-l consideram cel mai mare castig.
Incasarile au scazut destul de mult, insa suntem optimisti in ceea ce priveste viitorul in domeniul constructiilor, in special pentru cele industriale (nivelul activitatii de productie este minim in Romania in acest moment si nu poate ramane astfel, avand in vedere contextul actual).
In ceea ce priveste strategia de dezvoltare a firmei, dorim sa fim «vizibili» in continuare pe piata proiectelor de constructii, astfel ca vom investi in promovarea companiei noastre prin metode de marketing. Totodata, incercam sa prevedem nisele care se vor dezvolta in urmatorii ani si sa ne focalizam activitatea in aceste directii (una dintre ele fiind sursele regenerabile de energie)”. (Agenda Constructiilor)