RO EN
Košík je prázdný

SCULE ELECTRICE: Scadere de 56% a importurilor

In 2009, numarul uneltelor electrice importate a depasit nivelul de… unitati (… tone), avand o valoare totala declarata de… milioane de euro (in scadere cu 56% fata de anul anterior). In ceea ce priveste dinamica domeniului specific, anii 2006 si 2007 au reprezentat momentul culminant al importurilor de scule electrice, deoarece s-a inregistrat o crestere succesiva de 35%, respectiv 54%. Totusi, cea mai mare valoare a importurilor din ultimii cinci ani a fost consemnata in 2008, cand s-a remarcat o consolidare la circa… milioane de euro. Anul trecut, efectele crizei economice asupra pietei constructiilor s-au reflectat si pe segmentul de scule electrice, importul acestor sortimente ajungand la valoarea specifica anului 2005 (… milioane de euro). In ceea ce priveste structura surselor de provenienta, informatiile INS arata faptul ca aproape 70% din uneltele electrice importate provin de la companii din zona UE, insa o pondere importanta este detinuta si de produsele fabricate in Asia. Nivelul real al gradului de utilizare a sculelor electrice realizate in diverse tari asiatice si livrate pe piata romaneasca prin intermediul retelelor de comercializare din spatiul economic european nu poate fi determinat cu usurinta, intrucat - din anul 2007 - INS centralizeaza importurile comunitare exclusiv dupa statul de provenienta, fara a fi luata in considerare tara de origine a produselor. Cu toate acestea, circa 27% din importuri s-au efectuat ca urmare a stabilirii unei relatii comerciale directe cu firme din Asia. Ponderea uneltelor electrice din Asia, livrate direct in Romania, s-a modificat continuu (majorandu-se de la 17% in 2007 la 25% in 2008 si la 27% in 2009).
Marcile germane se afla in topul preferintelor
Structura importurilor de scule electrice in functie de zona geografica este aproape similara cu situatia specifica fiecareia dintre cele trei grupe de produse analizate (masini de gaurit, ferastraie electrice si masini de polizat/slefuit). Singurele diferente ce pot fi observate se refera la faptul ca importurile din Asia depasesc media generala a domeniului (in cazul ferastraielor electrice) si se afla sub acest nivel la masinile de polizat/slefuit. Marcile germane sunt apreciate pozitiv de beneficiarii din Romania, importatorii din aceasta tara reusind sa se mentina pe prima pozitie in clasamentul surselor de provenienta, insa – din punct de vedere valoric – s-a constatat ca vanzarile de unelte originare din China aproape le-au egalat pe cele germane. In ceea ce priveste exportul, 95% din livrari se efectueaza catre alte tari membre UE, dar au aparut noi piete de desfacere, astfel incat acest gen de afaceri au devenit tot mai profitabile. Desi se anunta a fi inca un an de recesiune economica, pentru 2010 perspectivele par a fi optimiste. Astfel, departamentul de analiza al redactiei Agenda Constructiilor estimeaza o majorare de 11,24% a importului de scule electrice, pana la valoarea de… milioane de euro. In schimb, cota exportului urmeaza sa fie tot mai semnificativa, mai ales daca se ia in considerare o restrangere a consumului pe plan intern si redirectionarea uneltelor importate spre alte piete, aflate in plina dezvoltare.
***
Pentru dezvoltarea si eficientizarea activitatii, compania dumneavoastra trebuie sa aiba acces permanent la noile informatii sintetice cu privire la evolutia sectorului propriu de activitate. Departamentul de analiza Agenda Constructiilor & Fereastra editeaza trimestrial sinteza datelor referitoare la importul/exportul de lacuri si vopsele, placi ceramice, scule electrice, profile din PVC, profile din aluminiu, sisteme de feronerie, sticla arhitecturala etc. Analizele includ comentarii, tabele si diagrame referitoare la structura, valoare, evolutie, surse de import/export (tari de origine si destinatie) pentru intervalul 2009-2010 si estimari referitoare la perspectivele evolutiei importurilor. Pentru exemplificare, va rugam sa accesati varianta demonstrativa: click aici!
Pentru a receptiona datele - in format complet - va invitam sa transmiteti talonul completat la: tel./fax: 021/336.04.16/17; e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Pentru oferta de abonare click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter