Vlad Ardeleanu (33 de ani) |
|
Ipoteci Direct este o societate de consultanta financiara, infiintata in luna iulie 2008, specializata in finantari imobiliare: credite ipotecare, imobiliare, de nevoi personale cu ipoteca si refinantare. Compania urmareste extinderea retelei in Bucuresti si in orasele principale din Romania si dezvoltarea de centre ipotecare. In strucutura actionariatului se regasesc antreprenori care au dezvoltat afaceri similare in Polonia sau Ucraina. |
- Care sunt problemele intalnite pe piata constructiilor si ce solutii se intrevad?
- Domeniul constructiilor a fost fundamental afectat de ceea ce se intampla pe pietele financiare din intreaga lume si - in mod special – din Europa. Trebuie avut in vedere, totusi, faptul ca segmentul constructiilor a inregistrat in tara noastra cea mai mare rata de crestere (reprezentand principala ramura care a contribuit la majorarea PIB-ului cu 9% in 2008). Consecintele crizei economice n-au insa cum sa nu lezeze si sectorul constructiilor pe care se intalnesc, in principal, doua situatii consemnate atat de catre dezvoltatori (care nu-si permit sa scada preturile sub o anumita limita, primordial din cauza cresterii costurilor manoperei), cat si din partea bancilor, care se confrunta cu o lipsa de lichiditati. De aceea, un numar mare de firme au anuntat ca o parte importanta din proiecte a fost deja blocata. Solutiile pentru aceasta problema trebuie sa porneasca din sfera financiara si anume sunt indicate relaxarea conditiilor de acordare a creditelor, acordarea unor perioade de gratie (pentru a preintampina incapacitatea de plata a dezvoltatorilor) si presiunea autoritatilor pentru indeplinirea acestor conditii.
- Cum va evolua piata autohtona a constructiilor?
- Piata de profil va fi in perioada urmatoare in scadere, indiferent ca vorbim despre constructii civile, industriale sau de retail. Pentru a relansa cumva aceasta activitate, investitorii vor include – probabil – in oferta proprie diverse oferte de marketing (spre exemplu, in pretul locuintei achizitionate va fi inclus si un loc de parcare sau sisteme de incalzire a pardoselelor etc.). Consider, insa, ca intreg contextul economiei mondiale aduce segmentul constructiilor intr-o situatie problematica. Totusi, in momentul in care pietele financiare se vor stabiliza, in Romania va continua, categoric, dezvoltarea acestui domeniu.
- Caracterizati evolutia preturilor la apartamentele noi, respectiv, la cele vechi.
- Sunt de parere ca preturile apartamentelor vor scadea cu pana la 20%. Locuintele vechi vor inregistra o reducere a costurilor mai mare decat in cazul celor noi, precum si imobilele de la periferia marilor orase, care vor fi mai ieftine decat cele din centrul municipiilor. Cred insa ca o scadere mai importanta nu este posibila si aceasta deoarece, in Romania, exista o cerere mult superioara ofertei. In Bucuresti, in 2008 s-au finalizat doar 5.000 de locuinte, iar in 2009 se preconizeaza definitivarea unui numar de 10.000 de unitati locative.
- Care este valoarea si destinatia investitiilor pe care le aveti in derulare?
- In 2008 am investit 7 milioane de euro in executia proiectul Citadinia, in calitate de dezvoltator, prin intermediul firmei la care sunt actionar - DWT Immo, obiectiv ce include constructia a doua cladiri de locuinte (2S+P+5E+E6-retras), in partea de nord a orasului Timisoara. Imobilele vor totaliza un numar de 100 de apartamente cu una si doua camere (cu suprafete cuprinse intre 45 mp si 85 mp). Compania NGF Group construieste in calitate de antreprenor, iar planurile tehnice au fost elaborate de societatea Subcontrol, ambele din Timisoara. Instalatiile electrice, sanitare, de climatizare si de siguranta vor fi executate de catre D&T Group. Definitivarea lucrarilor este preconizata pentru vara anului 2009. Infrastructura complexului este rigida, dezvoltata pe doua niveluri cu pereti din beton armat (BA) si radier general. Fundatia cladirii este alcatuita din strat de egalizare (de 12,5 cm grosime), hidroizolatie in doua straturi realizata din membrane impermeabile, sapa de protectie a hidroizolatiei (cu grosime de 5 cm) si placa din BA impermeabil, de 60 cm grosime. Peretii subsolului/demisolului vor fi din BA monolit si hidroizolati cu acelasi tip de membrane ca si fundatia. Rampele de acces in garaje vor fi dotate cu sisteme de «degivrare» pentru a evita depunerea de gheata si zapada. Suprastructura imobilului va fi alcatuita din cadre din BA, diafragme la colturile cladirii si casa scarilor, plansee si rampe de scara. Peretii exteriori se vor executa din caramida (de 30 cm grosime). Acoperisul va fi tip terasa. Izolarea termica a fatadelor va fi asigurata cu termosistem alcatuit din polistiren expandat (de 8 cm, respectiv 12 cm grosime), adeziv si plasa din fibra de sticla. La exterior, cladirile vor beneficia de tencuiala. La interior se vor realiza urmatoarele tipuri de finisaje: pardoseli din beton elicopterizat, gresie, tencuieli interioare si zugraveli in doua straturi, parchet laminat, placari cu faianta si zugraveli lavabile. Peretii de compartimentare interioara ai apartamentelor vor fi realizati din gips-carton dublu placat, pe structura metalica, avand izolatie interioara din vata minerala. Tamplaria exterioara va fi din profile PVC, cu geam termoizolant.