RO EN
Košík je prázdný

PROLEMN: Contributia industriilor bazate pe lemn a ajuns la 9,86 miliarde euro

Contributia totala a sectorului silvic si a industriilor bazate pe lemn a ajuns la 9,86 miliarde euro anual, luand in considerare atat impactul direct, care a crescut constant in ultimii cinci ani, cat si efectele indirecte si induse, iar potentialul de crestere este ridicat, reiese dintr-un raport realizat de PwC Romania, la cererea Asociatiei Industriei Lemnului - Prolemn.
Raportul vizeaza "Impactul socio-economic si climatic al sectorului silvic si al industriilor bazate pe lemn din Romania".
Totodata, acest sector si industriile sale conexe contribuie la bugetul national cu 3,2 miliarde euro, sub forma de venituri fiscale si contributii de asigurari sociale de sanatate, si sustin peste 330.000 de locuri de munca direct, indirect si indus.
"Contributia directa a silviculturii si a industriilor bazate pe lemn a fost, in 2020, de 1,6% la PIB, in timp ce impactul total al activitatilor economice, care include si efectele indirecte si induse, este mult mai mare, ajungand la 4,5% din PIB. Daca avem in vedere ca gradul de impadurire este de 29% din suprafata, sub media UE de 38%, si ca exista circa 2 milioane hectare de suprafata neutilizata, care nu are nici folosinta agricola, nici pentru paduri, precum si faptul ca alte state din Uniunea Europeana inregistreaza o contributie directa la PIB de circa trei ori mai mare ca Romania, inseamna ca tara noastra are o resursa importanta pentru impadurire si un potential de crestere in particular pentru industriile bazate pe lemn", a declarat Dinu Bumbacea, Country Managing Partner PwC Romania.
Conform statisticilor europene, Romania recolteaza un volum comercial de 33% din cresterea totala anuala a padurii, in timp ce media europeana se situeaza in jur de 63%, iar primele trei tari recolteaza peste sau aproape de 100%, atrage atentia PwC Romania.
Productia totala de masa lemnoasa, de doar 2,3 metri cubi lemn rotund brut comercial la hectar, este printre cele mai mici din Europa, tari cu conditii similare Romaniei avand un indice de recolta mult mai ridicat (Polonia 4,6 mc/an/ha, Austria 4,9 mc/an/ha, Germania 6,8 mc/an/ha).
Aproximativ o treime din lemnul brut recoltat este utilizat drept combustibil pentru incalzire, ceea ce situeaza Romania printre tarile cu un consum mare de lemn de foc pentru incalzire, fiind devansata doar de Franta dintre tarile cu o productie mai mare ca Romania.
Cele peste 14.900 companii active din sectorul silvic si al industriilor bazate pe lemn au generat o cifra de afaceri de peste 9,7 miliarde euro in 2021 (peste 20 pp fata de anul anterior, in principal pe fondul cresterilor de pret) si exporturi de peste 7% din totalul exporturilor Romaniei, cu un aport valutar net total de circa 2,2 miliarde euro in cazul sectoarelor de prelucrare a lemnului si respectiv a mobilei, cu ponderi relativ egale.
Potrivit sursei citate, sectorul forestier contribuie la atingerea obiectivelor pentru clima prin retinerea dioxidului de carbon.
"Dincolo de impactul economic, sectorul forestier contribuie la atingerea obiectivelor asumate de Romania pentru reducerea emisiilor nete de CO2. Impactul sectorului padure lemn in combaterea schimbarilor climatice este anual echivalentul a peste 50 de tone CO‚ retinute sau evitate a fi emise, daca se iau in calcul emisiile salvate din evitarea folosirii combustibililor fosili la incalzirea rezidentiala, utilizarea produselor din lemn si, prin urmare, evitarea utilizarii altor materiale cu amprenta de carbon mai mare, cum sunt plasticul, ambalajele care nu sunt biodegradabile, betonul sau otelul", se mentioneaza in document.
Astfel, masuri precum impaduririle terenurilor agricole neutilizate, cresterea ratei de colectare a deseurilor pe baza de lemn si folosirea biomasei sunt solutii care pot creste acest procent si, in acelasi timp, pot fi o solutie la criza energetica declansata in actualul context geopolitic, in care furnizarea de gaz natural este incerta, iar pretul gazului este peste dublul celui pentru biomasa, se mai arata in raport.
Asociatia Industriei Lemnului - Prolemn este o organizatie non-guvernamentala, apolitica si non-profit, care promoveaza utilizarea lemnului provenit din paduri gestionate durabil in aplicatii industriale diverse si reprezinta interesele legitime ale industriilor bazate pe lemn in relatia cu institutii si organizatii la nivel national si international.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter