RO EN
Košík je prázdný

PREFBETON: Consumul de prefabricate din Romania, mult sub media europeana

Piata locala a prefabricatelor din beton a crescut cu 4% anul trecut fata de nivelul din 2015, pana la 1,49 milioane de metri cubi si o valoare de 255 milioane de euro, conform datelor Asociatiei Producatorilor de Prefabricate din Beton din Romania (PREFBETON). Prefabricatele mici (pavele, borduri, drenaje si tigle) reprezinta 58% din volumul total al pietei si 38%, ca valoare. Elementele prefabricate mari (cum sunt cele utilizate la structuri, in infrastructura rutiera, la canalizari si stalpi electrici) reprezinta 27% din cantitate si 48% din valoarea totala a pietei. Diferenta pana la 100% este constituita de traverse si alte elemente prefabricate (pentru garaje, scari, mobilier urban, panouri etc).
"In 2016, piata constructiilor a avut o valoare totala de 16,6 miliarde euro, cele 255 milioane de euro din sectorul prefabricatelor din beton reprezentand numai 1,53% din sector, ceea ce este foarte putin. Consumul de prefabricate din tara noastra ajunge, astfel, la 12 euro/ locuitor, mult sub nivelul de 44 de euro/ locuitor cat este media in Uniunea Europeana sau sub cel de 100 de euro/ locuitor inregistrat in tari precum Finlanda sau Danemarca. Dar Romania are un potential enorm de dezvoltare. Infrastructura rutiera este departe de media europeana, iar punerea in aplicare a Master Planului de Transport ar putea fi o solutie de crestere a pietei de prefabricate. De asemenea, Romania are doar 47% din populatie conectata la canalizare. Si acest sector poate duce la o majorare semnificativa pe segmentul nostru de activitate. Am mentionat doar cele doua sectoare, dar mai sunt si alte domenii - spatii de birouri, centre comerciale, unitati industriale si parcuri logistice - care ar putea sustine dezvoltarea pietei de prefabricate", a declarat Gabriel Colobatiu, presedintele PREFBETON si presedintele Comitetului Director al companiei Somaco Grup Prefabricate.
 
Estimari pentru 2017
Avand in vedere evolutia din primele luni ale anului in curs si, mai ales, lipsa de proiecte publice, reprezentantii asociatiei estimeaza ca, in cel mai optimist scenariu, piata prefabricatelor se va mentine, in 2017, la nivelul din 2016.
"Produsele utilizate la structuri de hale industriale, comerciale si logistice au generat cea mai mare cerere pe piata prefabricatelor. De asemenea, in 2016 s-a constatat o crestere a comenzilor pentru elementele prefabricate din beton folosite la canalizari. Scaderea accentuata s-a resimtit la prefabricatele pentru infrastructura rutiera, unde, din cauza lipsei lucrarilor, consumul a scazut. Anul 2017 arata la fel in primele cinci luni, cu mentiunea ca s-a redus semnificativ si consumul de prefabricate pentru canalizari, ca in cazul celor pentru infrastructura, din lipsa de lucrari in aceste sectoare", a explicat presedintele PREFBETON.
 
Instabilitatea politica si lipsa fortei de munca specializate vor afecta activitatea din constructii
Potrivit lui Gabriel Colobatiu, instabilitatea si scandalurile politice sunt principalele riscuri pe piata constructiilor in acest moment, deoarece genereaza reticenta in a investi si, implicit, in a construi. "Totusi, economia este pe un trend ascendent, probabil bazat mai mult pe consum decat pe productie. Lipsa investitiilor publice creeaza, de asemenea, incertitudine pe piata constructiilor. Atragerea fondurilor europene functioneaza defectuos, lucrarile finantate din banii europeni fiind, inca, foarte putine", a precizat managerul.
La acestea se adauga alte probleme specifice sectorului productiv, precum lipsa fortei calificate de munca in meseriile din acest sector (fierari-betonisti, betonisti, dulgheri, zidari-finisori etc.) si cresterea salariului minim pe economie, care se acorda, de obicei, muncitorilor necalificati. "Acestia ajungeau sa aiba salarii mai mari decat muncitorii calificati si cu o anumita vechime in meserie, ceea ce a dus la cresterea fondului de salarii lunare la fiecare companie din sectorul de prefabricate. Aceasta crestere salariala nu a putut fi acoperita in preturile de vanzare, astfel incat profiturile realizate au scazut. De aceea, estimam ca posibila o crestere a preturilor la prefabricatele din beton in a doua jumatate a anului in curs", a mai spus Gabriel Colobatiu.
***
PREFBETON reuneste principalele companii producatoare de elemente prefabricate din beton din tara noastra: Asa Cons Romania, Bauelemente, Ferrobeton Romania, Incontro Prefabbricati SA, Macon, Prefab SA, Somaco Grup Prefabricate si SW Umwelttechnik Romania. Pentru o mai buna reprezentare pe piata a firmelor membre, dar si in scopul de a participa activ si corect la discutarea si elaborarea normelor din sectorul de interes, asociatia a initiat, la finele anului trecut, demersurile in vederea transformarii in organizatie patronala. Procesul este in derulare. Printre actiunile curente ale organizatiei se afla promovarea solutiilor noi in constructii bazate pe folosirea tot mai larga a prefabricatelor din beton. In luna septembrie 2017, PREFBETON va organiza o conferinta sub egida proprie pentru promovarea prefabricatelor in constructii, cu o participare larga a arhitectilor, proiectantilor, constructorilor si dezvoltatorilor.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter