RO EN
Košík je prázdný

PRETURILE se rostogolesc dupa reducerea costurilor la masele plastice

Piata europeana de materiale termoplastice standard a intrat, incepand cu luna martie 2020, intr-o perioada de turbulenta fara precedent. Influenta negativa a fost exercitata nu doar de disputa dintre OPEC si Federatia Rusa, care a dus la scaderi masive ale cotatiilor petrolului, ci si de pandemia Covid ce a avut ca rezultat perturbari semnificative ale lanturilor de aprovizionare si ale logisticii. Partea plina a paharului este aceea ca majorarea cererii a impulsionat vanzarile de ambalaje pentru produsele alimentare, bauturi si produse de igiena. In luna martie, preturile termoplasticelor au fost influentate in principal de modificarea in sens negativ a costurilor cu materiile prime. In mod virtual, toate sistemele polimerice au consemnat discounturi inferioare diferentelor de cheltuieli cu materialele. Aceste preturi oarecum artificial ridicate au fost sustinute de cererea in crestere pe segmentele mentionate anterior, precum si de scaderea importurilor din Asia. In luna urmatoare, intelegerile contractuale realizate pe bursele de marfuri au reflectat colapsul de pe piata petrolului si deteriorarea substantiala a perspectivelor in ceea ce priveste cererea europeana de polimeri, pe masura ce criza pandemica s-a adancit. Segmentul stirenilor a inregistrat cel mai alarmant declin al costurilor. Astfel, pretul pentru stirenii monomeri s-a stabilit la o cota scazuta de numai 315 euro/tona, ca urmare a scaderii-record de 424 euro/tona a benzenului. In ceea ce priveste etilena, nivelul s-a fixat la 200 euro/tona, iar propilena a consemnat o diminuare pana la 175 euro/tona. Producatorii de polimeri au abordat piata cu oferte care nu au corespuns acestor scaderi, tocmai pentru a-si proteja marjele de profit. Desi ce majoritatea dintre acestia nu au avut posibilitatea de a limita rabatul la nivelul dorit, totusi au reusit sa pastreze o parte insemnata care a rezultat din diferentele de costuri.
 
Reducerea productiei de petrol ar putea echilibra situatia
In ceea ce priveste disponibilitatea produselor, aceasta a fost buna, cele mai multe unitati de productie activand fara intrerupere. Consecintele coroborate ale pandemiei si Sarbatorilor Pascale au cauzat insa probleme logistice si intarzieri ale livrarilor. De la finele lui aprilie a.c. pe piata de profil au avut loc cateva dezvoltari specifice, legate de oferta, respectiv: repornirea unitatii ExxonMobil Chemicals din Mossmorran – Scotia (capacitate de productie a etilenei de 830.000 tone/an); operatiunile de mentenanta ale unitatilor de cracare (descompunere a compusilor organici petrolieri) din structurile Dow (Tarragona – Spania), Sabic (Wilton – Marea Britanie), INEOS (Dormagen – Germania) si Shell (Wesseling – Germania); repornirea liniilor de polietilena tereftalata (PET) a companiei Equipolymers din Schkopau – Germania; declararea starii de forta majora a Kem One pentru livrarile de PVC de la Saint-Fons (Franta); realizarea de lucrari de intretinere la unitatea Unipetrol PP din Cehia. Concomitent, cererea a suferit derapaje majore, mai ales pe anumite segmente industriale unde nivelul de incertitudine este extrem de ridicat. Pentru luna mai, o influenta decisiva ar putea fi exercitata de decizia OPEC de a reduce productia zilnica de petrol cu 10 milioane de barili.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter