Tinand cont de evolutia lucrarilor de constructii, inregistrata in prima parte a acestui an pe principalele segmente, rezidential si nerezidential, care a continuat trendul de crestere consemnat si pe parcursul anului 2014, insa intr-un ritm diferit, directorul general Macon estimeaza ca, la nivelul intregului an 2015, piata de BCA va inregistra o crestere de circa 5%-6%. In 2014, compania a raportat o crestere de 10% fata de nivelul de 97 milioane de lei raportat cu un an in urma la Ministerul Finantelor Publice, cifra de afaceri a societatii depasind, astfel, 106 milioane de lei (circa 24 milioane de euro).
Interviu cu dr. ing. Marius Dumitru Marin, CEO si membru al Consiliului de Administratie al Macon Group. Managerul are o experienta profesionala de 9 ani pe piata materialelor de constructii; in ultimii 20 de ani a ocupat pozitii in top managementul unor companii importante din domeniul constructiilor de masini si automotive, avand o vasta experienta in restructurarea strategica si dezvoltarea afacerilor.
- Care sunt principalele tendinte pe piata blocurilor din BCA?
- Ne bucuram ca, dupa o perioada de criza in care pe fondul unei puteri scazute de cumparare preturile au fost factorul hotarator in luarea deciziei de a efectua investitii, sunt tot mai multi beneficiari care inteleg importanta calitatii materialelor de constructii si a faptului ca, in cazul peretilor, este foarte importanta utilizarea de materiale performante din punct de vedere energetic inca de la inceput, care sa poata asigura un grad de confort termic ridicat cu cheltuieli minime. Din acest punct de vedere, sistemul de zidarie Macon este o alegere potrivita, dat fiind faptul ca oferta noastra include blocuri de BCA cu o conductivitate termica de doar 0,1 W/mK, una dintre cele mai bune valori care caracterizeaza materialele de zidarie existente pe piata din Romania. Nevoia de cladiri eficiente energetic, sigure si care sa genereze costuri de intretinere reduse asigura premisele unei evolutii viitoare bune pentru piata de BCA din Romania.
- Ce proiecte au fost realizate cu blocuri din BCA Macon in 2015?
- Gama sortimentala oferita de Macon pentru blocurile de zidarie din BCA acopera toate solutiile constructive, atat pentru ziduri structurale, cat si pentru cele nestructurale, iar acestea pot fi utilizate la toate tipurile de lucrari, de la cladiri rezidentiale, spitale, scoli sau gradinite si pana la hale industriale. In privinta ariei de distributie, blocurile de zidarie Macon sunt prezente la nivel national, printr-un numar mare de parteneri, gradul de penetrare a pietei fiind diferentiat, in functie de distantele fata de cele doua unitati de productie, de la Deva si Oradea. Printre lucrarile realizate in ultimul an cu blocuri din BCA Macon se numara Vivacity Residence Cluj-Napoca (blocul 2), Napoca Business Center, Institutul de Cercetari Avansate de Mediu Timisoara, Piata Rogerius Oradea, Spitalul de copii Louis Turcanu Timisoara, Mall Dermatina, scoala si colegiul Salonta, scoala Macea (Arad), un centru sportiv din Cluj-Napoca, City Business Center Timisoara, Universitatea Patrium Oradea, precum si o serie de imobile de locuinte sau alte proiecte din segmentul constructiilor rezidentiale si nerezidentiale.
- Care sunt cele mai mari probleme intampinate in derularea activitatii?
- In primul rand, mentionam nivelul scazut al preturilor materialelor de zidarie si o orientare inca insemnata a clientilor spre produsele cu preturi mici, ca o consecinta a perioadei de criza pe care am traversat-o, in opozitie cu majorarile anuale ale costurilor de productie date de cresterile preturilor la utilitati din ultimii ani. In al doilea rand, o alta problema de semnalat ar fi nivelul in continuare scazut al investitiilor publice.