RO EN
Košík je prázdný

LME: Cotatia aluminiului primar s-a situat sub pragul de 2.000 USD/tona

In intervalul 1-5 februarie a.c., cotatia aluminiului primar – stabilita in cadrul tranzactiilor efectuate la Bursa de Metale din Londra (London Metal Exchange – LME) – a inregistrat noi deprecieri, situandu-se sub pragul psihologic de 2.000 USD/tona. Acest fenomen a avut loc dupa o perioada de circa doua luni si jumatate de crestere, cauzele declinului accelerat din ultimele doua saptamani fiind generate de majorarea stocului, precum si de elemente speculative. Consideratiile optimiste cu privire la evolutia economiei SUA au dus la aprecierea dolarului american in raport cu alte valute, la finele perioadei analizate multi investitori grabindu-se sa-si marcheze profitul.
Vanzarea masiva de aluminiu (mai ales in cazul contractelor incheiate la 3 luni) a dus la fluctuatii pe piata acestui metal usor, motiv pentru care tranzactiile s-au finalizat la un curs cuprins intre 2.118 USD/tona si 1.983 USD/tona. In ceea ce priveste datele fundamentale cu impact asupra pietei, tensiunile dintre conducerea corporatiei Alcoa Inc si guvernul italian s-au acutizat, ca urmare a demersurilor executivului de la Roma, care nu accepta inchiderea celor doua unitati de prelucrare Alcoa din Fusina si Portovesme. Reamintim faptul ca managementul holdingului a decis oprirea productiei proprii pe piata italiana, reluarea activitatii depinzand de asigurarea energiei electrice ieftine si de alte aspecte. In noiembrie 2009, Comisia Europeana (CE) a emis un ordin de rambursare a ajutorului de stat primit de Alcoa, holdingul american fiind obligat sa achite rapid toate sumele primite in perioada 2006-2009 (respectiv, echivalentul a 400 milioane USD). La data de 26 ianuarie a.c., cabinetul Berlusconi identificase, deja, o metoda de asigurare a electricitatii la preturi situate sub media pietei (prin proiectul decretului-lege din 22 ianuarie), insa nu a putut furniza garantii referitoare la modificarea deciziei CE. De altfel, oficialii europeni considera ca, daca va fi aplicata in forma propusa, "ordonanta guvernului italian ar reprezenta, de fapt, un nou ajutor ilegal de stat". In aceste conditii, consiliul de conducere al grupului Alcoa a declarat ca "propunerea executivului de la Roma nu este suficienta pentru a evita oprirea temporara a activitatii la cele doua fabrici". In consecinta, ministrul Industriilor, Claudio Scajola, a avertizat holdingul Alcoa ca "trebuie sa se pregateasca pentru a face fata unor eventuale sanctiuni determinate de oprirea procesului de fabricatie la unitatile respective". Se pare ca aceasta instiintare formala a avut rezultatele scontate (cel putin pe termen scurt), intrucat Alcoa a anuntat ca renunta momentan la inchiderea fabricilor (planificata pe data de 6 februarie 2010) si asteapta ca guvernul italian si Comisia Europeana sa adopte cele mai potrivite masuri in vederea rezolvarii problemelor. Informatii suplimentare, la www.lme.co.uk

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter