RO EN
Košík je prázdný

HOLCIM: Scadere cu 19% a afacerilor din Romania

Volumul de vanzari al concernului elvetian Holcim in Romania s-a diminuat, anul trecut, cu 19% fata de 2008, in timp ce preturile produselor au crescut cu 1,5%. Grupul detine trei unitati de productie, localizate in Alesd (in judetul Bihor), Campulung (in judetul Arges) si Turda (in judetul Cluj), cu o capacitate totala de productie de 5,7 milioane de tone de ciment. De asemenea, Holcim Romania are 1.226 de angajati. Rezultatele de pe plan local au urmat tendintele inregistrate la nivel de grup, vanzarile nete ale holdingului consemnand o scadere anuala de 16%, pana la valoarea de 21,13 miliarde  franci elvetieni (CHF). Compania a inregistrat diminuari ale volumelor de livrari la cele patru divizii, astfel: cele de ciment au scazut cu 8% (ajungand la un volum de 131,9 milioane de tone), cele de agregate cu 14,5%, pana la 143,4 milioane de tone, vanzarile de asfalt au inregistrat, de asemenea, un recul de 18,5%, cifrandu-se la 11 milioane de tone, iar afacerile cu beton s-au diminuat cu 13,8%, atingand un volum de 41,8 milioane de metri cubi. Aceste rezultate au fost influentate de turbulentele raportate pe pietele financiare si de reducerea activitatii semnalata, in special, in prima jumatate a anului trecut. Efectul acestora este resimtit atat pe pietele din America de Nord, cat si in Europa Occidentala si de Est. Programele guvernamentale de stimulare a economiei nu au avut, inca, niciun impact asupra sectorului constructiilor, desi in SUA declinul economic a fost moderat in ultimele trei luni. Pentru anul 2010 reprezentantii grupului estimeaza o stabilizare a mediului economic in general, ce va implica, ulterior si o revenire a cererii de materiale de constructii.
Vanzari in scadere, in aproape toate regiunile
La nivel european, consumul de ciment s-a diminuat drastic in 2009 in comparatie anul anterior. Cererea de materiale de constructii a continuat sa scada pe toate pietele din Vest, in timp ce in Europa de Est si de Sud-Est a cunoscut o prima etapa de recesiune pronuntata. Pentru a limita impactul contextului economic asupra activitatii grupului, oficialii Holcim au decis inchiderea permanenta sau temporara a 23 de linii de productie a cimentului in special din Europa si America de Nord, cu o capacitate totala de peste 10 milioane de tone. De asemenea, peste 100 de fabrici de agregate si betoane au fost scoase temporar din functiune. Principala consecinta a acestor masuri a fost reducerea numarului de angajati ai concernului cu 6%. Astfel, in Europa, Holcim a vandut, anul trecut, 26,9 milioane de tone de ciment (cu 20,2% mai putin decat in 2008). Vanzarile de agregate au scazut cu 19,7%, la 79,4 milioane de tone, iar cele de beton gata preparat s-au contractat cu 19%, la un volum de 17 milioane de metri cubi. Pietele din zona de est a continentului au fost afectate mai acut de criza economica, impactul negativ asupra productiei Holcim fiind resimtit mai ales in Bulgaria si Slovacia, unde recesiunea a fost dublata de cresterea importurilor de ciment. Volumele de vanzari s-au depreciat semnificativ si in Ungaria, Cehia si Romania, in timp ce in Croatia si Serbia a fost observata o stabilizare a cererii, in special in a doua jumatate a anului. Mediul economic din Statele Unite si Canada a continuat declinul cauzat de instabilitatea pietelor financiare si de cresterea inflatiei, cu toate ca ritmul acestuia s-a moderat in semestrul al doilea. Vanzarile consolidate de ciment din America de Nord au scazut, astfel, cu 25,7% (pana la 10,7 milioane de tone), iar cele de agregate - cu 18,5% (40,2 milioane de tone). Livrarile de betoane s-au diminuat, totodata, cu 24,7%, pana la un nivel de 5,5 milioane de metri cubi. Afacerile Holcim din zona Asia Pacific au consemnat o evolutie pozitiva, vanzarile nete in aceasta regiune insumand 6,41 milioane CHF, in crestere cu 5,1% fata de anul anterior. Informatii suplimentare, la www.holcim.com

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter