Producatorul de ciment, agregate si betoane Holcim Romania, parte a grupului franco-elvetian LafargeHolcim, a reconfirmat estimarile potrivit carora piata locala a cimentului, evaluata la circa 550 milioane de euro in 2014, va creste cu 3%-5% in acest an. Potrivit datelor publicate de companie intr-un info-grafic, evolutia vanzarilor de ciment se va realiza in contextul in care piata de constructii din tara noastra va inregistra primul an de crestere dupa sase ani de contractii consecutive, estimarea pentru acest an indicand o majorare de minimum 5% in sector.
Holcim Romania, companie ce realizeaza in Romania afaceri anuale de circa 200 milioane de euro, va urma trendul ascendent din domeniu, desi evolutia anuala poate depasi media estimata pentru piata cimentului, avand in vedere cresterea de aproximativ 15% raportata de grupul LafargeHolcim pentru primele noua luni ale anului, in Romania. In acest an, Holcim Romania a livrat materiale de constructii la cele mai mari santiere deschise in piata, cel mai important proiect al ultimilor ani fiind reprezentat de modernizarea si extinderea aeroportului din Oradea, unde compania a livrat circa 60.000 mc de beton rutier, 25.000 mc de agregate stabilizate si peste 120.000 mc de produse pentru stabilizarea solului.
In 2015, Holcim Romania a mai livrat materiale de constructii catre centrele comerciale ParkLake Plaza (dezvoltat de Sonae Sierra si Caelum Development in zona Titan din Bucuresti), Mega Mall din Capitala si pentru mall-ul dezvoltat de NEPI in Timisoara (in zona Dermatina). Totodata, compania a furnizat produse pentru edificarea cladirilor de birouri Hermes Business Campus, Victoria Office Building, Green Court Bucharest si Bucharest One din Bucuresti, pentru proiectele dezvoltate de Globalworth in Capitala, dar si pe santierul deschis de E-On in Targu Mures. In ceea ce priveste infrastructura, segment responsabil de circa 20% din cantitatile de ciment livrate anual in Romania, Holcim Romania a furnizat materiale pentru lucrarile de extindere a Magistralelor 4 si 5 ale metroului din Bucuresti si pentru executia aeroporturilor din Craiova si Oradea.
In Romania, grupul LafargeHolcim detine doua fabrici de ciment, situate in Campulung si Alesd, o statie de macinare si un terminal de ciment la Turda, 14 statii ecologice de betoane, trei unitati de agregate, doua statii de lianti speciali si un terminal de ciment in Bucuresti. Compania are aproximativ 800 de angajati in Romania, investitiile totale realizate de grup de la intrarea pe piata locala depasind 700 milioane de euro.
La nivel de grup, LafargeHolcim detine, in urma incheierii fuziunii din acest an, peste 115.000 de angajati in 90 de tari, care lucreaza in circa 2.500 de fabrici (inclusiv 1.600 de statii de betoane, peste 600 de statii de agregate, 180 de fabrici de ciment si 70 de statii de macinare). Compania are o capacitate totala instalata de 386,5 milioane de tone de ciment la nivel mondial, ajungand la vanzari nete anuale de 30,1 miliarde euro.