RO EN
Košík je prázdný

HOLCIM estimeaza o stabilizare a vanzarilor pe plan local

Livrarile de ciment ale producatorului local Holcim Romania s-au majorat cu 8,3% in primele trei luni ale anului in curs, fata de aceeasi perioada din 2012, in contextul in care pe piata de profil s-a raportat o stagnare a vanzarilor totale. Anul trecut, compania a raportat afaceri totale de 948,7 milioane de lei (circa 215 milioane de euro), mentinandu-se la un nivel similar celui din 2011. "Ne-am confruntat cu majorari ale costurilor si, prin urmare, cu o continuare a erodarii marjei de profit. Pentru 2013 estimam o cifra de afaceri similara celei de anul trecut, cu un potential de crestere de circa 1-2%, in functie de evolutia pietei", a declarat Daniel Bach, directorul general al Holcim Romania. Referitor la dinamica sectorului local al cimentului, managerul nu se arata optimist, ca urmare a scaderii numarului autorizatiilor de construire in sectorul rezidential si a semnalelor mixte venite din domeniul infrastructurii. "Anul trecut s-a situat sub influenta accesului dificil la creditare si a suspendarii proiectelor imobiliare. In consecinta, a fost inca o perioada anevoioasa pentru piata constructiilor si, implicit, pentru industria cimentului. Consumul de ciment a inregistrat o scadere de circa 1% in 2012, in principal din cauza diminuarii numarului proiectelor rezidentiale si non-rezidentiale. Speram ca absorbtia fondurilor europene pentru proiectele de infrastructura se va accelera, ducand la cresterea cheltuielilor pentru constructia infrastructurii, atat de necesare. In general, ne asteptam ca volumul pietei din 2013 sa fie similar celui din precedentele 12 luni, poate in usoara crestere, de maximum 2%", a precizat Daniel Bach.
 
Investitii de 18 milioane de euro, planificate in acest an
Holcim Romania si-a planificat pentru acest an investitii totale de 18 milioane de euro in lucrari de intretinere, eficientizare a productiei si reducere a consumului de energie. Cel mai mare proiect ce va fi implementat in 2013 consta in extinderea capacitatii de co-procesare a fabricii de ciment din Campulung. "Co-procesarea deseurilor este o metoda care permite inlocuirea materiilor prime si a combustibililor traditionali utilizati in fabricarea cimentului cu diverse reziduuri care nu mai pot fi utilizate in alte scopuri. Este vorba de categorii de deseuri selectate, provenite din alte industrii sau deseuri menajere sortate. Elementele din compozitia acestora sunt oricum necesare pentru fabricarea cimentului, iar continutul lor energetic este valorificat prin ardere, alaturi de carbune, in procesul termic de fabricare a cimentului", a explicat managerul companiei. In ultimii 15 ani, Holcim a investit in Romania peste 700 milioane de euro in implementarea celor mai bune tehnologii disponibile in domeniul fabricarii cimentului, din care 125 milioane de euro s-au alocat in ultimii patru ani.
 
Continua problemele generate de intarzierea platilor
Una dintre cele mai mari probleme din ultimii ani, care se va mentine si in 2013, este legata de intarzierea platilor realizate de autoritati catre companiile de constructii. Aceasta situatie are efecte in lant asupra subcontractorilor si furnizorilor de materiale pentru constructii. Totodata, Daniel Bach indica drept problema majora faptul ca investitiile in sectorul privat sunt in scadere si nu se intrevad perspective pozitive din acest punct de vedere, tinand cont si de diminuarea numarului autorizatiilor de construire. "Consideram ca si anul acesta ne vom confrunta cu presiunea cresterii costurilor de productie, cum este cazul electricitatii. Factorii ce determina evolutia pietei vor decide daca vom reusi sa transferam aceste majorari si sa recuperam, astfel, o parte din profitabilitatea pe care am pierdut-o de la inceputul crizei", a concluzionat directorul general al Holcim Romania.
***
Holcim Romania detine si opereaza doua fabrici de ciment la Campulung si Alesd, o statie de macinare la Turda, o retea de 16 statii ecologice de betoane, 3 unitati de agregate, doua statii de lianti speciali, un terminal de ciment la Bucuresti si altul la Turda. Compania mai coordoneaza in Romania si activitatea Ecovalor, firma specializata in managementul deseurilor. Informatii suplimentare, la www.holcim.ro
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter