RO EN
Košík je prázdný

HOLCIM: Crestere de 3%-5% pe piata cimentului, in acest an

In primele noua luni din 2015, piata cimentului a inregistrat o evolutie optima, peste media din 2014, confirmandu-se o stabilizare dupa cei peste sase ani de blocaj financiar al intregului sector de constructii. In acest context, conducerea producatorului de ciment Holcim Romania, subsidiara locala a grupului franco-elvetian LafargeHolcim, estimeaza o crestere medie de 3%-5% pe piata cimentului in acest an, in contextul in care previziunile privind evolutia domeniului constructiilor indica o majorare de aproximativ 5%. Conform opiniei lui François Petry, directorul general al companiei, daca aceasta tendinta va fi sustinuta si de cererea din infrastructura, pe langa cresterea sectoarelor rezidential si nerezidential, am putea asista, anul viitor, la stabilizarea pietei constructiilor si la imbunatatirea nivelului de incredere a investitorilor in economia tarii noastre. Holcim Romania este unul dintre liderii pietei locale de ciment, cu faceri anuale medii de circa 200 milioane de euro.

Interviu cu François Petry (48 de ani), directorul general al Holcim Romania. Managerul are o experienta de 7 ani in pozitii de top management in cadrul grupului Holcim si 16 ani in domeniul constructiilor.

 

 

- Cum credeti ca se va dezvolta infrastructura Romaniei in 2016?

- Consideram ca orice investitie in infrastructura, fie ca este vorba despre constructia de autostrazi, reabilitarea de drumuri si poduri fie despre modernizarea centrelor de trafic, este benefica pentru dezvoltarea pe termen lung a Romaniei. Avem nevoie de cat mai multe proiecte de infrastructura, intrucat cele mai multe dintre acestea sunt eligibile pentru finantari europene, iar absorbtia de fonduri comunitare nu poate duce decat la crearea de noi locuri de munca si cresterea gradului de incredere a investitorilor, cu efecte pozitive in tot lantul economic. Din pacate, in continuare nu observam semnale incurajatoare pe segmentul infrastructurii, in conditiile in care nu vedem nici acum o serie de proiecte si licitatii finale care sa lanseze alte lucrari majore, in locul celor ce urmeaza sa fie finalizate. Asteptam, mai departe, initierea de licitatii pentru proiecte majore de infrastructura, sector care a inregistrat o scadere drastica in ultimii doi ani. Este nevoie ca marile lucrari sa fie reluate, intrucat vor stimula noi investitii la nivelul industriei in tara, odata ce reteaua de infrastructura este imbunatatita. Suntem convinsi ca o revigorare a lucrarilor publice va genera o crestere sustenabila si sanatoasa, ce va impulsiona redresarea pietei, iar 2016 poate fi un nou inceput.

 

- Care sunt principalele proiecte in cadrul carora livrati ciment si alte produse pentru constructii?

- In ultimele 12 luni, pe segmentul rezidential am livrat produse pentru proiecte ca Avantgarden si New Town in Sibiu, Sophia Residence si Platinia Center in Cluj-Napoca si pentru proiectele dezvoltate de Tagor in Timisoara si in Bucuresti etc. Pe segmentul nerezidential, cele mai importante lucrari pentru care am furnizat produse au fost cladirile de birouri Bucharest One, Hermes Business Campus, Globalworth, Electronica, Victoria Office Building si Green Court Bucharest in Bucuresti, centrul E-ON din Targu Mures, pentru noul stadion din Craiova, precum si pentru centrele comerciale Mega Mall si Park Lake din Capitala, respectiv pentru mall-ul Dermatina, din Timisoara. In domeniul infrastructurii, cele mai mari proiecte in care suntem implicati cu livrari sunt magistralele de metrou M4 si M5, aeroporturile din Oradea, Craiova si Suceava, Aeroportul Militar Otopeni, reabilitarea DN 7, constructia tronsoanelor de autostrazi Timisoara-Lugoj (lotul al doilea), Sebes-Turda (loturile 3 si 4), a Autostrazii Transilvania pe sectorul 3A - Cluj Vest (Gilau)-Mihaiesti precum si reabilitarea sectoarelor de cale ferata Sighisoara-Atel, Atel-Micasasa si Vintu de Jos-Coslariu.

 

- Ce investitii ati planificat pentru perioada 2015-2020?

- Unul din obiectivele noastre principale este sa continuam sa implementam cele mai bune tehnologii disponibile in fabricile noastre. In ultimii doi ani, Holcim Romania a facut o serie de investitii majore pentru cresterea capacitatii de co-procesare, eficientizarea productiei si reducerea consumului de energie. Astfel, am investit aproape 28 milioane de euro, din care 13 milioane de euro in 2013 si 15 milioane de euro in 2014. Planul de investitii pentru 2015 vizeaza alocarea a aproximativ 6 milioane de euro in mentenanta, siguranta echipamentelor si cresterea eficientei. Investitiile pe aceste segmente vor continua, in ritm sustinut, inclusiv in anii urmatori. Prin operatiunile de cel mai inalt nivel tehnologic, Holcim Romania contribuie la dezvoltarea economica a comunitatilor in care este prezenta si la economia tarii, in general. Drept dovada, fabricile de ciment pe care le detinem in Campulung si Alesd au fost alese in Top 3 Best Sustainable Performers in cadrul competitiei Holcim Plant Awards, pentru performantele remarcabile obtinute in perioada 2010-2014. Mai mult, fabrica de ciment din Campulung s-a clasat in Top 3 Best Performers in 2014, in cadrul aceleiasi competitii anuale organizate de grupul Holcim. Aceasta recunoastere este rezultatul investitiilor strategice pe termen lung realizate de companie in Romania, in valoare de peste 700 milioane de euro, axate pe implementarea celor mai bune tehnici disponibile (BAT).

 

- Care sunt cele mai noi produse incluse in portofoliu? Aveti in vedere lansarea pe piata locala a altor sortimente in 2016?

- Ca parte a eforturilor noastre de a fi aproape de clienti si de a le oferi solutii cu valoare adaugata mare prin produsele si serviciile noastre, am devenit prima companie din Romania care produce ciment cu clasa de rezistenta superioara, certificat in conformitate cu standardul BES 6001 - StructoPlus. Sortimentul garanteaza structuri solide, genereaza valoare adaugata sporita pentru cerificarea cladirilor ecologice si ofera siguranta prin constructia cladirilor durabile si sigure. De asemenea, recent am lansat betonul auto-compactant, un produs de nisa dezvoltat de echipa Holcim RMX pentru aplicatii speciale, care face parte din noua gama EX3 de betoane speciale. Acesta este un tip de beton omogen si fluid, care curge sub propria greutate, umpland complet elementele de cofrare si fiind compact, rezistent si durabil. Holcim Romania a fost recertificata BES 6001 pentru toate produsele care fac parte din segmentele de business ciment, betoane si agregate, la nivelul de performanta "Foarte Bine".

 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter