Industria materialelor de constructii va primi sprijin consistent pentru dezvoltarea productiei nationale atat a celei existente, cat si investitii in noi. Prin Programul national pentru dezvoltarea productiei interne de produse si materiale de constructii, ConstructPlus, guvernul aloca aproximativ 3 miliarde lei (596 milioane de euro), care sa sustina:
• investitiile in infiintarea unei noi unitati de productie sau diversificarea/ amplificarea unei activitati existente;
• investitii initiale pentru o noua activitate economica, circumscrisa obiectivelor Programului;
• achizitia de brevete, licente si alte drepturi de proprietate intelectuala pentru cresterea calitatii productiei interne de produse si materiale de constructii, ca premisa pentru cresterea exporturilor.
Ajutorul de stat regional, nerambursabil, care se acorda este de maximum 50 de milioane de euro, dar nu mai mult de 75% din valoarea investitiei. Circa 25% din costurile totale ale investitiei trebuie asigurate de beneficiar.
"Romania este intr-un urias proces investitional. Se construieste intens, si in domeniul privat si in cel public. Sunt proiecte de anvergura pentru infrastructura nationala - autostrazi, cai ferate, metrou, spitale etc. Pana la finalul anului viitor, guvernul Ciolacu are ambitia sa aloce 250 miliarde lei (aproximativ 50 miliarde euro) pentru investitii. Este nevoie, deci, de tot felul de materiale de constructie. Cele mai multe, 70% din necesar, vin din import. De exemplu, in 2021, Romania a importat materiale de constructie de 8,2 miliarde euro. In contextul in care constructiile au ajuns sa aiba o pondere semnificativa la cresterea PIB (6,3%), similara cu cea a industriei IT, sustinerea dezvoltarii industriei nationale de materiale de constructii este o necesitate; are deplina justificare economica, va asigura ritmic, la preturi corecte si fara sincope aprovizionarea materiale de constructie necesare pietei interne, contribuie intr-o proportie importanta la reducerea deficitului comercial al tarii si, in plus, se vor infiinta noi locuri de munca, care implicit inseamna si un venit pentru bugetul statului, prin taxe si impozite", a declarat Claudiu Manda, Senator PSD.
Urmeaza elaborarea ghidului programului
Guvernul a aprobat, la finalul saptamanii trecute, ordonanta de urgenta privind derularea Programului national ConstructPlus, prin care Guvernul doreste sa echilibreze balanta comerciala in acest domeniu, sa dezvolte noi capacitati de productie in zonele defavorizate, sa sprijine achizitia de licente, de brevete, sa stimuleze proprietatea intelectuala, astfel incat si constructorii romani sa fie mai implicati in partea de cercetare - dezvoltare pe materiale noi.
"Ceea ce stim este ca poate sa creasca productia de materiale de constructii cu cel putin 10%, iar aceasta se traduce printr-o sporire cu 500 de milioane de euro a productiei din Romania si este o tinta de cel putin 20.000 de locuri de munca, pe cifrele macroeconomice", a declarat Radu Oprea, ministrul Economiei.
In perioada urmatoare, urmeaza sa fie elaborat ghidul programului, care va fi aprobat printr-o hotarare de Guvern. "Acest lucru il vom face transparent, prin dialog cu producatorii de materiale de constructii cu care ne-am intalnit deja, pentru a putea avea proiecte care sa fie intr-adevar necesare si sa fie proiecte care pot sa aduca competitivitatea producatorilor de materiale de constructii din Romania", a explicat ministrul.