RO EN
Košík je prázdný

CIROM: Industria cimentului nu a importat niciodata deseuri periculoase

"Industria cimentului nu importa si nu a importat niciodata deseuri periculoase", precizeaza reprezentantii Patronatului din industria cimentului si altor produse minerale pentru constructii din Romania (CIROM), iar aproximativ 98% din deseurile tratate in fabricile de ciment provin din interiorul tarii. Potrivit patronatului, toti membrii CIROM actioneaza in conformitate cu cerintele de mediu, impuse atat de legislatia din Romania, cat si de legislatia europeana.
Din CIROM fac parte atat cei trei mari producatori de ciment din Romania - CRH, HeidelbergCement si Holcim Romania -, cat si alti producatori de materiale si produse minerale pentru constructii, precum BASF, Carmeuse, Etermed SA, Iridex Group Plastic, Sika Romania etc.
 
Reprezentantii CIROM mai precizeaza ca:
  • Deseurile de pe lista „rosie” (deseuri periculoase) - nici un membru CIROM nu importa si nu a importat astfel de deseuri.
  • Deseurile de pe lista „galbena” (amestecuri de deseuri nepericuloase destinate recuperarii prin reciclare sau alte metode de valorificare, inclusiv deseuri sortate din cele menajere) – importul lor este permis prin lege, dupa obtinerea aprobarilor de la autoritatile competente din tara de destinatie, adica din Romania in acest caz. Desi din punct de vedere legal acestea sunt permise, niciun membru CIROM nu a importat astfel de deseuri din 2013, an la care de fapt se face referire in informatiile vehiculate in presa.
  • Deseurile de pe lista „verde”  (deseuri nepericuloase destinate recuperarii prin reciclare sau alte metode de valorificare, de exemplu: hartie, cauciucuri uzate, plastic, cauciuc, textile din procesarea cauciucului etc.) - importul lor este permis prin lege fara notificarea prealabila a autoritatilor competente din tara de destinatie.
"Din lista verde fac parte si deseuri care sunt importate de producatorii de ciment din Romania pentru a fi co-procesate. Spre deosebire de alte tari europene, in Romania chiar si aceste importuri se efectueaza numai cu respectarea unor reguli stricte impuse fabricilor de ciment de catre autoritatile de control romane. Printre acestea se numara obligativitatea de notificare a acestor autoritati cu 24 de ore inainte de sosirea transportului la destinatie. Fiecare transport trebuie sa respecte aceasta procedura", se arata intr-un comunicat CIROM.
Organizatia mai arata, in comunicarea sa, ca intreaga operatiune de pre-tratare si co-procesare a deseurilor in fabricile de ciment este strict legiferata, monitorizata si controlata atat periodic, cat si inopinat, de autoritatile de mediu responsabile in acest sens.
 
"Co-procesarea deseurilor in fabricile de ciment din Romania este o solutie care ajuta Romania sa nu devina o groapa de gunoi. Aceasta este una dintre solutiile recomandate de legislatia in vigoare pentru protejarea resurselor naturale si gestionarea corecta a deseurilor ce nu mai pot fi reciclate. Co-procesarea permite, simultan, reciclarea continutului mineral si recuperarea energiei din deseuri, fara a rezulta nicio cenusa sau alt reziduu care sa necesite tratare ulterioara. Avand in vedere temperaturile foarte ridicate din cuptoarele fabricilor de ciment (ajung pana la aproximativ 2.000°C), transformarea deseurilor in resurse alternative pentru procesul de productie a cimentului este o solutie eficienta. Complementara reciclarii, aceasta activitate face posibila devierea deseurilor de la gropile de gunoi si evita generarea de gaze cu efect de sera sau a metanului (gaz cu efect de sera de 21 de ori mai puternic decat CO2) care s-ar produce in urma depozitarii deseurilor", explica reprezentantii CIROM.
Desi astfel de solutii de gestionare corecta a deseurilor (precum co-procesarea) sunt prezente in Romania, peste 70% din deseurile din Romania inca ajung sa fie depozitate la gropi de gunoi in prezent, deoarece acestea nu se colecteaza separat, mai arata organizatia.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter