RO EN
Košík je prázdný

CELCO: NZEB, o oportunitate de dezvoltare pentru firmele care promoveaza calitatea

Grupul Celco are o experienta de peste cinci decenii in productia de BCA, investind continuu in dezvoltarea capacitatilor de productie, care au ajuns in prezent la 400.000 mc/an, ceea ce ii asigura companiei o cota de piata de 20% pe acest segment de materiale. De asemenea, firma si-a completat portofoliul de produse prin punerea in functiune a unei linii de fabricatie a adezivilor si mortarelor uscate pentru constructii, la care in scurt timp s-a adaugat si o moderna fabrica de var, in urma unei investitii de peste 20 milioane de euro. Diversitatea ofertei permite Celco controlul complet al materialelor necesare pentru productia de BCA, ceea ce asigura, pe langa stabilitatea aprovizionarii - foarte importanta intr-o perioada de dezechilibre ale lanturilor de aprovizionare - si un control optim al calitatii produsului finit. In prezent, atentia managementului grupului se focalizeaza in directia respectarii principiilor de sustenabilitate.
In cele ce urmeaza, Niculae Dusu, presedintele Consiliului de Administratie al Celco, ofera detalii interesante in legatura cu starea actuala a pietei si cu perspectivele de crestere pe termen mediu si lung. 
 
- Cum au evoluat vanzarile in 2023, pe segmentul proiectelor rezidentiale? Care sunt premisele de dezvoltare pentru acest sector, in 2024?
- Operatiunile in sectorul rezidential in anul precedent au fost influentate in sens negativ de multa incertitudine, de temeri si schimbari de planuri, de expectativa si frana in calea dezvoltarii. Contextul economic si fiscalitatea excesiva au generat pesimism in randul companiilor din domeniul constructiilor. Cresterea taxelor si eliminarea unor facilitati fiscale au generat majorari semnificative ale costurilor de productie, greu de asimilat pentru companii. Astfel, s-au impus noi restructurari de planuri si o perioada indelungata de asteptari. Prin urmare, rezultatele slabe nu au intarziat sa apara, iar in primele 11 luni ale lui 2023 s-a inregistrat o scadere drastica a numarului de autorizatii de construire eliberate, cu peste 21% fata de aceeasi perioada a anului anterior. In aceasta perioada de criza financiara, clientii s-au aratat mult mai atenti la gestionarea bugetului disponibil, alegand produsele care le-au castigat increderea prin calitate, durabilitate, siguranta si eficienta. Consideram ca aceste beneficii au fost motorul care a determinat mentinerea cotei noastre de piata in aceasta perioada dificila. Pentru 2024 - un an electoral in care multe promisiuni nu se vor respecta - vom fi la fel de rezervati in ceea ce priveste evolutia sectorului rezidential. Compania Celco este un promotor al sustenabilitatii in constructii, pentru ca zidaria din BCA Celco este perfect echipata cu performantele energetice necesare realizarii tranzitiei spre conceptul NZEB. 
 
- Ce modificari au avut loc la nivelul afacerilor companiei in 2023, raportat la anul anterior, si ce estimati ca se va intampla in acest an?
- In 2023, dinamica operationala a fost influentata de scaderea numarului autorizatiilor de constructie emise si de cresterea costurilor de productie pentru materialele de constructii cu mai mult de 20%, fata de anul anterior. Chiar si in acest context, Celco a inteles ca are un rol semnificativ in societate si s-a alaturat comunitatii prin actiunile sale de responsabilitate sociala. Astfel, ne bucuram ca am reusit sa investim, la nivel de grup, peste 3 milioane de lei in actiuni sociale dedicate sistemului medical, educatiei, sportului si culturii. Totodata, desi presiunea mare a reducerii de preturi a fost resimtita pe tot parcursul anului, noi am cautat sa eficientizam procesele de fabricatie, fara a face rabat la standardele de calitate pe care ni le-am impus in fiecare dintre tehnologiile noastre: BCA, var, mortare, adezivi si termoizolatie minerala. Am avut grija sa putem raspunde favorabil nevoilor clientilor nostri cu cele mai performante materiale, intrucat constructia unei locuinte este o investitie care trebuie sa isi dovedeasca eficienta de la decizia de achizitie si pana la cea de exploatare, reducand necesitatea de reparatii si intretinere si economisind resurse in viitor.
 
- Ce obiective ati stabilit pentru intervalul urmator?
- Anul trecut a marcat o perioada activa pentru noi, cu multiple investitii. Acestea s-au concentrat si vor continua sa se focalizeze, in principal, pe linia reducerii amprentei de carbon in toate sectoarele noastre de activitate. Investitiile s-au axat pe tehnologii inovatoare, sisteme de producere a energiei alternative si echipamente moderne cu consum redus de energie, contribuind la o mai mare sustenabilitate si eficienta in procesul nostru de productie. Am achizitionat masini, utilaje si echipamente electrice cu consum redus de energie, am montat panouri fotovoltaice, am introdus o instalatie de monitorizare a consumurilor energetice, iar atentia noastra se indreapta si spre imbunatatirea calitatii muncii, a mediului de lucru al angajatilor, prin montarea de ventilatoare, sisteme de filtrare si purificatoare de aer. Investitiile finalizate numai in 2023 depasesc 5,5 milioane de lei. Tot in perioada respectiva, am demarat planul de construire si montare a unei turbine eoliene cu putere 1 MW, proiect pe care il vom finaliza pana in 2025. Investitiile noastre viitoare vor continua inspre reducerea consumurilor energetice, a emisiilor din proces si nu numai, spre sisteme de producere a energiei alternative si spre digitalizare. Planul de decarbonizare impus in Europa pentru toate statele membre ne obliga pe fiecare dintre noi sa investim in solutii de reducere a amprentei de carbon.
 
- Intentionati accesarea de finantare prin intermediul ConstructPlus?
- Succesul programului ConstructPlus depinde de implementarea corecta si echilibrata a masurilor propuse, luand in considerarea atat avantajele, cat si riscurile asociate. Este important ca politicile sa fie transparente, sa promoveze concurenta loiala si sa fie orientate catre dezvoltarea durabila si echitabila a intregii economii. Guvernul trebuie sa aiba in vedere ca in Romania exista capacitati de productie de materiale de constructii suficiente, de aceea nemaifiind important sa stimuleze extinderea sau infiintarea de capacitati noi de productie, ci sa incurajeze modernizarea celor existente, in contextul cresterii necesitatii de aliniere a tehnologiilor la cerintele europene de economisire a energiei pana in anul 2030. Este vital sa fie sustinute pentru modernizare capacitatile de productie existente, indiferent de zona de dezvoltare regionala, intrucat au acumulat experienta in domeniul productiei de materiale de constructii, cu atat mai mult cu cat exista presiunea de noi investitii in sisteme de reducere si captare a emisiilor de carbon impuse de legislatia europeana. Prin stimularea de infiintare a noi capacitati de productie, practic se denatureaza concurenta prin crearea de mari dificultati pentru unitatile existente, care pot duce chiar la inchiderea acestora si pierderea unor colective de salariati cu experienta mare in producerea de materiale de constructii. Implementarea programului ConstructPlus poate fi o miscare pozitiva, daca ea va contribui la imbunatatirea calitatii si sustenabilitatii in industria constructiilor. Implementarea programului in judetele mai putin dezvoltate vine cu riscuri legate de resurse financiare imediate si viitoare ale pietei careia i se adreseaza produsele si cu o infrastructura neadecvata pentru a sprijini dezvoltarea productiei interne de materiale de constructii. Experienta noastra de 50 de ani in productia materialelor de constructii si ultima criza care a inceput in 2009 si s-a finalizat in 2014 ne-au invatat ca este esential sa nu sacrificam calitatea in favoarea cantitatii. Daca programul ConstructPlus se va axa pe promovarea calitatii in constructii, acesta poate aduce beneficii semnificative pe termen lung, chiar si in timpul unei perioade mai dificile, cum este cea pe care o traversam.
 
- Nominalizati cele mai noi produse incluse in oferta si mentionati ce aduc acestea nou pe piata.
- Conceptul nou pe care l-am adus in piata este "Sistemul complet mineral de zidarie eficienta energetic NZEB", format din zidarie de BCA Celco si termoizolatia minerala Izomineral. Astfel, putem vorbi despre solutia ideala pentru constructii NZEB, un termen tot mai des intalnit printre specialisti pentru constructii cu un consum de energie aproape de zero. In contextul noilor reglementari de obtinerea a constructiilor NZEB, tot mai multi beneficiari sau dezvoltatori au devenit interesati de solutia BCA Celco cu densitati reduse de 350 - 400 kg/m3 si conductivitate termica de 0,09 - 0,10 W/m0K, pentru zidarii eficiente din punct de vedere energetic. Insa vom continua sa dezvoltam pentru clienti mixul de materiale de zidarie care sa le ofere in proiecte toate beneficiile asteptate: izolare termica si fonica, viteza de constructie, consumuri reduse de materiale, garantia achizitiei unor produse fabricate de 50 de ani in Romania. 
 
- Care sunt principalele provocari si oportunitati pe care le intrevedeti la inceputul anului 2024?
- Cea mai mare temere este legata de scaderea apetentei investitionale in domeniul imobiliar. Constatam stopari ale unor proiecte imobiliare si eforturi in finalizarea celor aflate in derulare, chiar si la nivel avansat. Scade "apetitul" la risc, toti au devenit mai prudenti, insa acest lucru avantajeaza producatorii asumati, care investesc continuu in calitate, tehnologii performante si prietenoase cu mediul, care si-au dovedit valoarea in timp, asa cum este si compania noastra. O alta oportunitate exceptionala pentru noi este legata de legislatia europeana, ce impune constructii eficiente energetic, ceea ce ne permite sa patrundem mai bine pe o piata aglomerata, intrucat producem si livram materiale pentru zidarie si izolatie cu un inalt grad de eficienta energetica. Speram ca proiectele strategice nationale sa continue, chiar sa sporeasca, in pofida crizelor politice si a razboaielor care se intensifica pe mapamond. Acestea din urma pot constitui, insa, si oportunitati de a intra cu produse romanesti de calitate pe piete care acum se afla in conflict si care vor avea nevoie de reconstructie.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter