RO EN
Košík je prázdný

BENCOMP investeste si devine lider al pietei est-europene a lemnului compozit

Bencomp a incheiat anul 2021 cu o cifra de afaceri de aproximativ 28 milioane lei, in crestere cu peste 50% fata de precedentul exercitiu financiar. In perioada ianuarie-septembrie 2022, incasarile s-au cifrat la circa 24 milioane de lei, ceea ce reprezinta un nou avans, in cuantum de 11%, raportat la perioada de referinta. Pentru anul fiscal care urmeaza, managementul companiei este optimist si mizeaza pe o majorare de 50% a vanzarilor, ca urmare a cresterii capacitatii de productie si a unei cereri sustinute. Evolutia va avea loc in pofida conjuncturii politice internationale extrem de dificile, dublate de inflatia accelerata, costul aberant al utilitatilor, criza materiilor prime etc. Toate acestea influenteaza in mod direct obiectivele stabilite de Bencomp pentru acest an, exercitand un impact puternic la nivelul intregii piete in care activeaza societatea. In cele ce urmeaza, Cristina Isabela Bene ofera detalii interesante despre specificul companiei si despre strategia de dezvoltare pentru perioada urmatoare. 
 
- Care credeti ca este atuul principal al produsului promovat de Bencomp?
- Materialele compozite de constructii, respectiv WPC (Wood Polymer Composite), realizate de compania noastra, sunt net superioare materiei prime de baza, pe care o inlocuieste cu succes. Se protejeaza astfel mediul inconjurator, se taie mai putini copaci si se pastreaza padurile pentru generatiile viitoare. Noi, de exemplu, folosim in productie deseurile de lemn provenite din alte industrii, precum si pe cele din plastic, care sunt colectate si reciclate, pentru a evita poluarea apelor si solului. Obtinerea produselor finite din materiale reciclate are un randament energetic mult mai bun. Prin implementarea principiilor economiei circulare se economisesc importante resurse naturale, scad emisiile de carbon, cu impact indirect asupra calitatii vietii oamenilor. WPC nu necesita intretinere anuala precum lemnul, ca atare si din acest punct de vedere se economisesc resurse importante. Vanzarile noastre au crescut pentru ca tot mai multi clienti au inteles ce este lemnul compozit si care sunt avantajele utilizarii profilelor fabricate de noi: zero costuri de intretinere, durata lunga de exploatare, posibilitati extinse se reciclare.
 
- Credeti ca problema deseurilor se va acutiza, in contextul implementarii programelor de finantare a sectorului constructiilor? 
- Ca sa aiba succesul scontat, orice program de finantare, din orice domeniu, ar trebui sa atinga mai multe planuri. Degeaba se finanteaza sectorul constructiilor, de exemplu, daca presiunea financiara asupra persoanelor fizice si juridice creste exponential, creditele devin inaccesibile, procentul cheltuielilor de regie a majoritatii gospodariilor explodeaza. Este necesar sa fie luate masuri globale, pe toate palierele economiei. Daca se pastreaza directia actuala, din pacate problema deseurilor se va acutiza. Pentru a atinge rate de colectare si de reciclare cat mai mari, ar trebui incurajata concurenta, pentru ca atat firmele de colectare, cat si cele de salubritate sa devina mai performante. Trebuie ca deseurile sa ajunga in aceste centre si nu in mediul inconjurator si apoi sa urmeze un traseu corect catre reciclatori. Deseurile ajunse la groapa de gunoi inseamna bani scosi din buzunarul cetateanului, pentru a finanta servicii de salubritate si depozitare, precum si penalitati pentru tara noastra. Deseurile reciclate inseamna insa economii pentru fiecare cetatean, concretizate printr-un pret mai mic pe produsul finit, un mediu mai curat, cheltuieli mai mici cu serviciile sanitare.
 
- Oferiti detalii despre productie, materialele folosite etc.
- La fabrica Bencomp din Buzau, cea mai mare unitate de productie de acest fel din zona de sud-est a Europei, producem lunar 300 - 400 de tone de profile WPC. Pentru aceasta, utilizam 270 - 360 tone de deseuri din lemn si mase plastice. La aceste cantitati, se adauga aproximativ 10% aditivi, care intra in reteta (substate anti-UV, anti-mucegai, anti-insecte, compatibilizatori etc.) si care potenteaza calitatile naturale ale lemnului si pe cele de durabilitate ale plasticului. Avem ca principali furnizori de materii prime reciclate (rumegus de lemn, granule de polietilena de inalta densitate - HDPE) producatori romani. Deseurile de lemn provin din prelucrarea de articole din lemn (de exemplu, a mobilierului) sau din paleti care nu mai pot fi refolositi etc. Materia prima sub forma de rumegus - asa-numita faina de lemn - trebuie prelucrata pana devine pulbere. Granulele HDPE reciclate sunt preluate de la reciclatori care prelucreaza deseurile din plastic (HDPE), care altfel, cel mai probabil, ar ajunge la groapa de gunoi. In cazul in care achizitionam direct faina de lemn, aceasta provine din surse aflate in afara Romaniei. Unul dintre furnizorii nostri majori este Bene International, actionarul majoritar al Bencomp, care este colector si reciclator autorizat si, prin intermediul nostru, reuseste sa inchida in mod complet cercul reciclarii, redand circuitului economic aceste materiale.
 
- Ce dificultati intampinati in activitate si ce oportunitati identificati in perioada urmatoare? 
- Cererea pentru materii prime reciclate a crescut constant. Pentru a o satisface, este nevoie ca gradul de colectare a deseurilor ce vor fi transformate in materii prime reciclate sa creasca intr-un ritm similar, ceea ce, din pacate, nu se intampla. Ca urmare, dezechilibrul dintre cerere si ofera se accentueaza, cu un efect de crestere asupra preturilor. La aceasta se adauga si scumpirea energiei electrice si a aditivilor etc. Provocarea cea mai mare pentru noi a fost sa mentinem un ritm constant de aprovizionare cu materii prime care sa ne asigure continuitate in productie. Evident, preturile majorate de furnizori aproape la fiecare doua-trei luni au reprezentat o pondere importanta in stresul operational zilnic. Cu toate ca am avut scurte perioade cu sincope in aprovizionare, prin efortul sustinut al intregii echipe, furnizarea comenzilor catre clientii nostri nu a fost afectata. Din contra, vanzarile au crescut, pe masura ce beneficiarii au inteles avantajele WPC. Ca toti ceilalti producatori pentru care costul energiei electrice detine o pondere importanta in totalul cheltuielilor, am fost afectati de majorarile fara precedent ale tarifelor la electricitate. Am incercat sa contracaram aceste scumpiri prin cresterea productivitatii, a eficientei in productie, pentru a transfera o parte cat mai mica din costurile respective catre pretul final. Trebuie mentionat ca o oportunitate a perioadei actuale este constituita de "casele verzi", pentru care suntem furnizori acreditati. De asemenea, vremurile provocatoare in care traim ne ofera sansa de a educa mai usor populatia in spiritul protectiei mediului si al reciclarii.
 
- Care sunt coordonatele strategiei de dezvoltare si investitii investitii pe termen scurt, mediu si lung? 
- Derulam, in prezent, un proiect cu finantare europeana, care are ca obiectiv cresterea capacitatii de productie cu 50%. La acesta se adauga un program de diversificare a productiei, pentru a accesa piata de usi incepand cu 2024. Fondurile alocate se ridica la aproximativ 25 milioane de lei si ne vor ajuta sa devenim primul producator european de usi din WPC. Estimam ca implementarea proiectului, care presupune si masuri de imbunatatire a calitatii mediului inconjurator si de asigurare a egalitatii de sanse si tratament, va dura circa un an si jumatate. Prin productia de usi atingem o alta nevoie de reciclare a deseurilor de PVC, un material care, in mare parte, ajunge la groapa de gunoi. Pe termen mediu, dorim sa deschidem la Arad o fabrica ce va avea ca obiect de activitate productia de faina si brichete de lemn. Ne-am propus sa nu ramanem doar un "jucator" national, ci sa accesam inclusiv piata de export. In prezent, profilele din WPC produse la Buzau sunt exportate in Bulgaria, Republica Moldova, Belgia, Spania, Anglia, Cipru, Grecia, Ungaria, Quatar, Italia si Franta. Clientii nostri activeaza in principal in constructii, HORECA si comert. Avem o retea extinsa de distributie, formata din revanzatori (depozite de materiale de constructii, DIY), dar colaboram excelent si cu arhitecti si ingineri constructori, care aplica solutia pe care noi o propunem in proiectele lor.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter