RO EN
Košík je prázdný

BASF, SABIC si Linde construiesc noua fabrica pentru cuptoare de cracare cu abur

BASF, SABIC si Linde au inceput constructia primei fabrici demonstrative din lume pentru cuptoare de cracare cu abur de scara larga, incalzite electric. Prin utilizarea energiei electrice din surse regenerabile in locul gazelor naturale, noua tehnologie are potentialul de a reduce emisiile de CO2 ale unuia dintre cele mai consumatoare de energie procese de productie din industria chimica cu cel putin 90%, in comparatie cu tehnologiile utilizate in prezent.
Instalatia demonstrativa va fi complet integrata intr-una dintre instalatiile de cracare cu abur existente la platforma de productie chimica Verbund BASF din Ludwigshafen, Germania. Aceasta va testa doua concepte diferite de incalzire, procesand aproximativ 4 tone de hidrocarburi pe ora si consumand 6 megawati de energie regenerabila. Punerea in functiune a uzinei demonstrative este planificata pentru anul 2023.
BASF si SABIC investesc impreuna in proiect, iar instalatia demonstrativa va fi operata de BASF. Linde este partenerul de inginerie, achizitii si constructii pentru proiect, iar in viitor va comercializa tehnologiile dezvoltate.
Pentru a sprijini dezvoltarea noii tehnologii de cuptor, proiectul a primit suma de 14,8 milioane de euro din partea Ministerului Federal German pentru Afaceri Economice si Actiune Climatica, in cadrul programului de finantare „Decarbonizarea in industrie”. Programul sprijina industriile consumatoare de energie din Germania in eforturile lor de a atinge neutralitatea carbonului.
Misiunea BASF este de a atinge neutralitatea climatica, iar electrificarea instalatiei de cracare cu aburi, extrem de consumatoare energetic, este o piatra de hotar semnificativa in calatoria noastra de transformare catre zero net”, a declarat Dr. Martin Brudermüller, Presedintele Consiliului Director Executiv al BASF SE. „Suntem mandri ca BASF a primit finantare pentru proiect din partea Ministerului Federal German pentru Afaceri Economice si Actiuni Climatice, deoarece este o dovada ca si mediul politic sprijina abordarea noastra.”
Yousef Al-Benyan, vicepresedinte si CEO al SABIC a declarat: „Viziunea noastra este de a ne transforma afacerea si de a contribui la gestionarea provocarilor globale urgente printr-un management eficient al carbonului. Acest proiect are un potential imens pentru toata industria petrochimica din intreaga lume, in eforturile noastre de a ajunge la procese cu emisii scazute de carbon. Odata cu etapa importanta pe care o anuntam astazi, in parteneriat, cu privire la inceperea constructiei, speram ca aceasta colaborare va inspira multe altele, care, in cele din urma, vor aduce lumea la zero emisii nete de gaze cu efect de sera, printr-o economie circulara a carbonului.”
„Acest proiect demonstreaza modul in care companiile globale pot colabora cu succes, combinand expertiza lor in dezvoltarea tehnologiei, inginerie, achizitii, executia si operarea constructiilor. Livrarea la timp a uzinei demonstrative va fi o etapa majora in indeplinirea obiectivului nostru de a pune la dispozitia industriei petrochimice solutii durabile. Suntem mandri sa facem parte din acest proiect inovator”, a declarat Jürgen Nowicki, Vicepresedinte Executiv Linde plc si CEO al Linde Engineering.
Instalatia demonstrativa isi propune sa arate ca productia continua de olefine este posibila folosind electricitatea ca sursa de caldura. Instalatia este proiectata astfel incat sa poata fi testate doua concepte de incalzire in paralel: incalzirea directa aplica un curent electric direct tuburilor de proces din interiorul reactorului; incalzirea indirecta foloseste caldura radiativa a elementelor de incalzire plasate in jurul tuburilor. Testarea ambelor concepte va face posibila o reactie flexibila la cerintele diferite ale clientilor si ale fabricilor.
Instalatiile de cracare cu abur joaca un rol central in productia de substante chimice de baza si necesita o cantitate semnificativa de energie pentru a descompune hidrocarburile in olefine si aromatice. De obicei, reactia este condusa in cuptoare la temperaturi de aproximativ 850 de grade Celsius. In prezent, aceste temperaturi sunt atinse prin arderea combustibililor fosili. Proiectul isi propune sa reduca emisiile de CO2 prin alimentarea procesului cu energie electrica.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter