RO EN
Košík je prázdný

BASF: Evolutie de 16,3% a afacerilor globale din T2, datorata cresterilor de preturi

„In ciuda preturilor ridicate la materii prime si energie, am obtinut venituri puternice si in al doilea trimestru”, a declarat dr. Martin Brudermüller, presedintele Consiliului Directorilor al BASF SE, prezentand rezultatele pentru al doilea trimestru al anului 2022, impreuna cu Directorul financiar Dr. Hans-Ulrich Engel. BASF a publicat, deja, datele preliminare pe 11 iulie.
Grupul BASF a obtinut o crestere a cifrei de afaceri cu 3,2 miliarde de euro, comparativ cu acelasi trimestru al anului anterior, pana la 23 miliarde de euro. Cresterea de 16,3% s-a datorat, in primul rand, cresterilor semnificative de pret pe care BASF a putut sa le introduca in aproape toate segmentele.
La o valoare de 2,3 miliarde de euro, venitul inainte de impozite si dobanzi (EBIT) excluzand cheltuielile exceptionale a atins nivelul rezultatelor puternice din acelasi trimestru al anului precedent. Segmentele Solutii Agricole si Nutritie&Ingrijire si-au crescut considerabil veniturile, in timp ce veniturile din segmentul Solutii industriale au crescut usor. EBIT excluzand cheltuielile exceptionale s-a imbunatatit semnificativ in categoria Altele. In schimb, segmentele Produse chimice si Materiale au generat un EBIT excluzand cheltuielile exceptionale considerabil mai mic. De asemenea, in segmentul Tehnologii de suprafata, EBIT excluzand cheltuielile exceptionale a scazut semnificativ.
EBIT a crescut cu 34 de milioane de euro, la valoarea de 2,4 miliarde de euro. Venitul inainte de dobanzi, impozite, depreciere si amortizare (EBITDA) excluzand cheltuielile exceptionale a crescut cu 76 de milioane de euro, pana la 3,3 miliarde de euro, iar EBITDA a crescut cu 197 de milioane de euro, pana la 3,4 miliarde de euro in al doilea trimestru al anului 2022.
 
Evolutia fluxurilor de numerar in al doilea trimestru din 2022
Fluxurile de numerar din activitatile de exploatare s-au ridicat la 1,2 miliarde de euro in al doilea trimestru al anului 2022, inregistrand o scadere de 1,3 miliarde de euro fata de acelasi trimestru al anului anterior. Fluxul de numerar disponibil s-a ridicat la 336 de milioane de euro in al doilea trimestru al anului, dupa 1,8 miliarde de euro in al doilea trimestru din 2021.
 
Evolutia segmentelor BASF in al doilea trimestru din 2022
Cifra de afaceri din segmentul de Produse chimice a crescut considerabil, cu 27,2%, comparativ cu al doilea trimestru din 2021, ajungand la 4,3 miliarde de euro. Ambele divizii operationale au contribuit la aceasta evolutie. Cresterea cifrei de afaceri a fost determinata, in primul rand, de preturile semnificativ mai mari in ambele divizii, in principal ca urmare a transferului preturilor majorate la materiile prime si energie, pe un fond de cerere puternica si continua. EBIT excluzand cheltuielile exceptionale, in valoare de 853 milioane de euro, a ramas la un nivel ridicat, dar a fost considerabil sub castigurile exceptional de puternice din acelasi trimestru al anului precedent. Acest lucru s-a datorat, in primul rand, veniturilor considerabil mai mici din divizia Petrochimice, in principal din cauza costurilor fixe mai ridicate ca urmare a cresterii preturilor la energie si a efectelor valutare.
Segmentul Materiale a avut o crestere considerabila a cifrei de afaceri, de 29,9% fata de acelasi trimestru al anului anterior, pana la 4,9 miliarde de euro. Acesta a fost in, primul rand, rezultatul cresterii puternice a cifrei de afaceri din divizia Monomeri. Divizia de Materiale performante a inregistrat, de asemenea, o crestere considerabila. Performanta pozitiva s-a datorat in principal preturilor semnificativ mai mari, ca urmare a transferului cresterii preturilor materiilor prime. La o valoare de 668 milioane euro, EBIT excluzand cheltuielile exceptionale a scazut considerabil comparativ cu al doilea trimestru din 2021. In ambele divizii, marjele mai mari nu au putut compensa cresterea costurilor fixe.
Cifra de afaceri din segmentul Solutii industriale a crescut considerabil comparativ cu al doilea trimestru din 2021, la 2,6 miliarde de euro. Aceasta reprezinta o crestere de 12,1%, determinata in principal de cresterea puternica a vanzarilor din divizia Produse chimice performante. Divizia Dispersii si rasini a inregistrat o usoara crestere a cifrei de afaceri, datorata, in primul rand, nivelurilor semnificativ mai mari ale preturilor in toate zonele de afaceri si in toate regiunile. Acest lucru a fost in mare parte rezultatul preturilor mai mari la materiile prime, energie si marfuri. La o valoare de 323 milioane euro, EBIT excluzand cheltuielile exceptionale a fost usor peste acelasi trimestru al anului precedent. Acest lucru a reflectat cresterea semnificativa a veniturilor din divizia Produse chimice performante, in primul rand ca urmare a cresterii marjei determinate de pret.
In segmentul Tehnologii de suprafata, cifra de afaceri de 5,4 miliarde euro a fost cu 7,6% mai mica decat in trimestrul similar al anului anterior. Cresterea considerabila a cifrei de afaceri din divizia Produse de acoperire nu a putut compensa declinul puternic din divizia de Catalizatori. Scaderea cifrei de afaceri de la an la an s-a datorat, in primul rand, volumelor semnificativ mai mici din divizia de Catalizatori. Acesta a fost, in principal, rezultatul cererii mai slabe din partea industriei auto, din cauza ofertei insuficiente de semiconductori si a lockdown-urilor din China. EBIT excluzand cheltuielile exceptionale in valoare de 227 milioane euro a scazut considerabil, de la 289 milioane euro raportate in al doilea trimestru al anului 2021. Acest lucru a fost atribuit scaderii considerabile a EBIT excluzand cheltuielile exceptionale a diviziei de Produse de acoperire, in principal din cauza costurilor fixe mai mari.
Comparativ cu al doilea trimestru din 2021, cifra de afaceri a segmentului Nutritie si ingrijire a crescut cu 30,9%, pana la 2,1 miliarde de euro. Ambele divizii au contribuit semnificativ. Cresterea cifrei de afaceri a fost determinata de preturi semnificativ mai mari in toate domeniile de activitate, transferand preturile crescute pentru materiile prime si energie. Valoarea EBIT excluzand cheltuielile exceptionale a segmentului a fost considerabil peste acelasi trimestru al anului anterior si a ajuns la 213 milioane euro. Acest lucru s-a datorat cresterii considerabile a EBIT excluzand cheltuielile exceptionale din divizia Produse chimice pentru ingrijire.
Cifra de afaceri de 2,5 miliarde de euro a segmentului Solutii agricole a crescut considerabil comparativ cu trimestrul al doilea din 2021. Aceasta crestere de 25,3% a fost atribuita in principal preturilor mai mari in toate regiunile si efectelor valutare pozitive, in principal din partea dolarului american. De asemenea, au contribuit si volumele semnificativ mai mari. La o valoare de 223 milioane euro, EBIT excluzand cheltuielile exceptionale a fost considerabil peste acelasi trimestru al anului precedent. Acest lucru a fost atribuit in principal evolutiei pozitive a vanzarilor, care a compensat costurile mai mari.
Cifra de afaceri a categoriei Altele a crescut considerabil comparativ cu al doilea trimestru din 2021, pana la 1,1 miliarde euro. Acest lucru a reflectat, in primul rand, cresterea cifrei de afaceri a comertului cu marfuri. La o valoare de minus 168 milioane euro, EBIT excluzand cheltuielile exceptionale s-a imbunatatit considerabil in comparatie cu acelasi trimestru din anul precedent.
 
Previziunile Grupului BASF pentru anul 2022
Evaluarea mediului economic global in 2022 a fost ajustata dupa cum urmeaza (ipotezele anterioare din Raportul BASF 2021 intre paranteze; ipotezele actuale de crestere sunt rotunjite):
- Cresterea produsului intern brut: +2,5% (+3,8%)
- Cresterea productiei industriale: +3,0% (+3,8%)
- Cresterea productiei chimice: +2,5% (+3,5%)
- Cursul de schimb mediu euro/dolar de 1,07 dolari per euro (1,15 dolari per euro)
- Pretul mediu anual al petrolului (Brent) de 110 dolari per baril (75 dolari per baril)
Pentru a doua jumatate a anului, BASF anticipeaza o incetinire treptata a dezvoltarii economice la nivel global, dar mult mai pronuntata in Europa. Aceasta presupune ca nu vor exista restrictii severe ca urmare a noilor lockdown-uri din China si ca deficitul de gaze naturale nu va conduce la opriri de productie in Europa.
Pe baza evolutiei foarte pozitive a afacerii din prima jumatate a anului 2022 si a ipotezelor de mai sus, prognoza pentru Grupul BASF pentru anul de afaceri 2022 a fost ajustata dupa cum urmeaza (prognoza anterioara din Raportul BASF 2021 intre paranteze):
- Cresterea cifrei de afaceri intre 86 si 89 de miliarde de euro (intre 74 si 77 de miliarde de euro)
- EBIT excluzand cheltuielile exceptionale cuprins intre 6,8 si 7,2 miliarde de euro (intre 6,6 si 7,2 miliarde euro)
- Rentabilitatea capitalului angajat (ROCE) cuprinsa intre 10,5% si 11,0% (intre 11,4% si 12,6%)
- Reducerea emisiilor de CO2 pana la 18,4 – 19,4 milioane de tone metrice (intre 19,6 si 20,6 milioane de tone metrice)
Evolutiile actuale, determinate in principal de razboiul din Ucraina si de impactul acestuia asupra preturilor energiei si materiilor prime si a disponibilitatii acestora, in special in Europa, pot conduce la turbulente suplimentare si la devieri de la ipotezele prezentate mai sus. In special, riscurile ar putea aparea ca urmare a opririi productiei la principalele fabrici europene, ca urmare a restrictiilor suplimentare privind aprovizionarea cu gaze europene din Rusia. In acest caz, pierderea capacitatilor europene ar putea fi partial compensata printr-o utilizare mai ridicata a capacitatii fabricilor plasate in afara Europei. Riscuri suplimentare ar putea aparea din cursul viitor al pandemiei de coronavirus si din noile masuri luate pentru a limita numarul de infectii. Oportunitatile ar putea aparea din continuarea marjelor ridicate, chiar si in cazul unei incetiniri economice. BASF raspunde incetinirii economice cu masuri de reducere a costurilor.
 
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter