RO EN
Košík je prázdný

Producatorii de ciment au realizat vanzari de 630 milioane de euro in 2017

La nivel national exista noua unitati de productie a cimentului, apartinand: HeidelbergCement Romania, care detine fabricile de ciment din Bicaz, Deva si Fieni, Holcim (Romania) - membra a grupului LafargeHolcim - ce le coordoneaza pe cele din Alesd, Campulung Muscel si o statie de macinare la Turda, iar CRH Ciment (Romania) controleaza fabricile din Medgidia si Hoghiz si statia de macinare de la Targu Jiu. Conform datelor publice, aceste companii au raportat, pentru 2017, o cifra de afaceri cumulata de circa 630 milioane de euro, in crestere cu 8,6% fata de suma corespunzatoare anului 2016. In contextul in care consumul de ciment a inregistrat o majorare de 3,6% in 2017 fata de anul anterior, pana la 8,6 milioane de tone, se poate concluziona ca ritmul mult mai rapid de crestere a cifrelor de afaceri ale celor trei producatori fata de nivelul total al consumului de ciment se datoreaza atat unor scumpiri ale produselor pe baza de ciment (anuntat de unii producatori pe parcursul anului trecut), dar si a includerii in rulaj a unor produse si servicii conexe.
In ansamblu, rezultatele de pe piata cimentului sunt reflectate in activitatea celor trei producatori locali. Potrivit datelor publice, Holcim a raportat pentru 2017 o cifra de afaceri de 1,05 miliarde lei (circa 230 milioane de euro), in crestere cu 3,5% fata de nivelul de 1,01 miliarde lei din 2016. Profitul net al companiei s-a majorat, totodata, cu 15,7%, ajungand la 147,7 milioane de lei la finele anului trecut. Vanzarile raportate de CRH (Ciment) Romania s-au majorat, anul trecut, cu 15,6%, de la 815,6 milioane de lei in 2016 la 943 milioane de lei (195 milioane de euro) in 2017, in contextul unei reduceri de 7,9% a profitului net, care se plasa la 80,25 milioane de lei, la finele anului trecut. Afacerile din Romania ale grupului german HeidelbergCement crescut cu 7,9%, pana la 890,5 milioane de lei (205 milioane de euro). Compania a raportat si o majorare de aproape 14% a profitului net, acesta situandu-se la 135,3 milioane de lei, la finele anului 2017.
 
Inceput dificil de an pentru producatorii de ciment
Piata locala a cimentului a inregistrat o scadere de -9,8% in primele trei luni ale acestui an, in special din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, conform datelor INS preluate de CIROM, Organizatia Patronala din Industria Cimentului. "Este vorba de termeni relativi, care nu sunt de natura a indica un trend real al pietei. Asa cum am mai declarat, nu sunt proiecte noi de infrastructura demarate si, practic, piata se bazeaza in mare parte pe constructiile rezidentiale, care in trimestrul intai al acestui an au inregistrat o scadere de aproximativ 25% comparativ cu anul precedent. Ca sa ramanem intr-o nota optimista, estimam o crestere usoara a pietei in 2018, de circa 2%-3% comparativ cu 2017", a declarat Mihai Rohan, presedintele CIROM.
In perioada ianuarie-martie 2018, consumul de ciment din Romania s-a situat la circa 1,05 milioane de tone. Scaderea s-a reflectat si in rapoartele trimestriale ale grupurilor internationale din care fac parte cei trei mari producatori din Romania.
Pentru anul 2108, estimarile indica o crestere de 2%-3% pe piata locala a cimentului, situata, valoric, la 550-600 milioane de euro anual.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter