RO EN
Košík je prázdný

ANALIZA pietei de ciment, aditivi, betoane si agregate din Romania pe anul 2020

Consumul de ciment din Romania a depasit pragul de 10 milioane de tone in 2019, dupa o crestere de 12% fata de nivelul anului anterior. Tendinta ascendenta a continuat si in primele trei luni ale acestui an, cand cererea s-a majorat cu aproximativ 15% fata de aceeasi perioada din 2019, conditiile meteorologice favorabile si cresterea generala de peste 30% a sectorului de constructii reprezentand principalii factori care au sustinut aceasta evolutie, potrivit CIROM - Organizatia Patronala din Industria Cimentului. Pe un trend ascendent se inscrie si piata de betoane si prefabricate din beton. O evolutie spectaculoasa in ultimii ani a avut-o piata de elemente prefabricate mici (pavele si pavaje din beton), care a crescut cu aproximativ 20% in 2019 fata de 2018, Romania fiind cu multi ani in urma statelor Europei de Vest, atat in ceea ce priveste infrastructura rutiera, cat si segmentul de amenajari de spatii exterioare, rezidentiale sau comerciale.
In contextul evolutiei deosebit de favorabile a pietei de constructii si in primele luni ale acestui an, chiar si in timpul pandemiei Covid-19, furnizorii de ciment si produse din beton au continuat activitatea in fabrici si livrarile pe santiere, cu respectarea tuturor regulilor si recomandarilor oficiale de siguranta. Producatorii au functionat in conformitate cu conditiile impuse de situatia de urgenta, respectand cu strictete toate recomandarile autoritatilor. S-au luat toate masurile care se impun pentru continuarea livrarii de materiale de constructii necesare santierelor fara sincope, asigurand sanatatea angajatilor, a colaboratorilor si clientilor. Niciunul dintre producatori nu a semnalat cazuri de imbolnaviri in randul angajatilor si fiecare a avut propria strategie pentru gestionarea acestei situatii de criza, dar cu aceleasi obiective: protejarea lucratorilor si colaboratorilor si continuitatea business-ului si a productiei.
Pentru 2020, majoritatea operatorilor pietelor de ciment, betoane si prefabricate estimeaza evolutii bune ale vanzarilor, avand in vedere ca activitatea pe santiere nu s-a oprit, dar previziunile sunt, in general, facute cu precautie si pot fi schimbate in functie de evolutia situatiei generale din tara. Chiar daca analistii nu mai anticipeaza o noua perioada de lockdown, nici in eventualitatea unui al doilea val al pandemiei, planurile investitorilor sunt foarte usor de influentat si pot fi determinante pentru activitatea de constructii. Pe de alta parte, Planul National de Redresare Economica lansat de Guvern la inceputul lunii iulie da noi asigurari sectorului de constructii ca acesta se va mentine strategic cel putin pana in 2030. Ramane insa de vazut in ce masura va fi mentinut de Guvernele viitoare, desi calea de urmat evidentiata de aceasta criza este una singura: investitiile.
Conform datelor CIROM, piata cimentului a inregistrat o evolutie de 15% in primele trei luni ale anului in curs, fata de intervalul corespunzator din 2019, dar, spre deosebire de perioadele anterioare, cand vectorul de crestere era reprezentat de constructiile private, in 2020 pe piata s-a resimtit o evolutie importanta din zona de infrastructura si lucrari publice. Printre principalele riscuri pentru producatorii de ciment si produse conexe se mentin, pe langa posibilitatea destul de scazuta a unui nou lockdown, lipsa de predictibilitate din economie, in contextul cresterii semnificative a deficitului bugetar. De asemenea, mediul de afaceri, in general, si implicit industria cimentului si a produselor conexe, se confrunta cu lipsa de predictibilitate si cu frecventele schimbari de legislatie, mai ales in domeniul fiscal si pe piata de energie.
Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter