RO EN
Košík je prázdný

EUROFER: Productia de otel din tarile UE va continua sa creasca pana in 2020

Potrivit asociatiei ce reuneste interesele producatorilor europeni de otel, EUROFER, productia de otel din tarile UE va continua sa creasca pana in anul 2020, desi datele preliminare pentru 2019 indica deja o contractie destul de puternica a cererii, pe fondul comenzilor precare din sectorul manufacturier.
Astfel, oficialii EUROFER avertizeaza ca, pe fondul asa-numitului „razboi comercial” (cu masurile de protectie luate de SUA si de retorsiune, din partea Chinei), consumul aparent de otel din UE a scazut cu -2,5% in primul trimestru al anului 2019, fata de perioada similara a anului trecut. Tendinta negativa a cererii de otel este rezultatul scaderii continue a sectorului productiv (manufacturier) din UE, pe fondul reducerii exporturilor si diminuarii investitiilor. Indicatorii actuali reflecta, in cel mai bun caz, o stabilizare la un nivel scazut, spre sfarsitul acestui an.
„Sectorul productiv din UE nu s-a confruntat, totusi, cu cea mai dificila situatie. O escaladare a razboiului comercial dintre SUA si mai multi dintre principalii sai parteneri externi si un Brexit fara acord ar avea un impact devastator asupra conditiilor comerciale globale, declansand o deteriorare suplimentara a afacerilor. In acest scenariu, sectorul siderurgic al UE ar suferi grav, deoarece riscul de bulversare a importurilor va creste exponential, din cauza extinderii cotei masurilor de salvgardare aplicate in SUA atat in acest an, cat si in viitor”, se arata intr-un comunicat al EUROFER.
„Avand in vedere aceste conditii economice si de piata, Comisia Europeana trebuie sa actioneze acum pentru a adopta urgent diversele masuri de salvgardare aplicabile pe piata otelului, astfel incat contextul general din industria siderurgica sa se adapteze cu succes la noile conditii”, a declarat Axel Eggert, directorul general al Asociatiei Europene a Otelului EUROFER.
Revenind la datele anuntate de oficialii asociatiei, consumul aparent de otel din UE-28 a scazut cu 2,5% in primul trimestru al anului 2019 si a insumat 42,6 milioane de tone. Intocmirea stocurilor din lantul de distributie a fost, de asemenea, deficitara comparativ cu acelasi trimestru din 2018, ceea ce a agravat tendinta negativa din domeniul utilizarii finale a otelului. Acest lucru ar trebui vazut in contextul dezvoltarii ciclului de inventar in a doua jumatate a anului trecut, care a fost caracterizat prin reduceri de stocuri sezoniere mai mici decat de obicei si, prin urmare, s-au constatat niveluri relativ ridicate ale stocului pe lantul de distributie a otelului din UE, la inceputul anului 2019.
Tendinta negativa a cererii de otel, la inceputul acestui an, i-a afectat cu precadere pe producatorii de otel din UE. In primul trimestru al anului 2019 livrarile interne de la fabricile din UE, efectuate pe piata UE, au scazut cu -4% fata de aceeasi perioada din 2018. Intre timp, importurile din tari terte au scazut doar cu -1% si au insumat 10 milioane de tone, acoperind circa 23,6% din cererea de otel din UE.
Oficialii asociatiei atrag atentia ca piata siderurgica din UE se confrunta cu provocari severe, care vor avea un impact negativ asupra consumului aparent de otel. Dupa scaderea din primul trimestru al anului 2019, se estimeaza ca situatia se va stabiliza, estimandu-se o reducere totala a consumului final de otel cu -0,4% pentru intregul an 2019. Intre timp, deficientele constatate in conceperea si functionarea masurilor actuale de salvgardare nu reflecta realitatea pietei otelului din UE. Piata este constransa de dinamica negativa a cererii, pe palierul utilizarii finale a otelului, si se confrunta cu amenintarea continua si grava a unor importuri necontrolate, pe fondul aplicarii stricte a tarifului de import in SUA si in contextul unei supracapacitati globale persistente. Sistemul specific UE permite in continuare comportamente extreme ale exportatorilor, care pot sa duca la distorsiuni grave ale pietei. Prin urmare, se estimeaza ca reducerea consumului aparent de otel in 2019, prognozata la -0,6% fata de anul precedent, va avea loc in principal in detrimentul producatorilor de otel din UE.
Chiar daca se preconizeaza ca in 2020 contextul pietei se va imbunatati ponderat, riscurile legate de pierderea controlului asupra importurilor continua sa ameninte stabilitatea pietei siderurgice a UE. Cresterea cu +5% a cotei de salvgardare din iulie 2020 - in urma unei alte majorari de +5% in februarie si in iulie 2019 - nu mai este aliniata cresterii preconizate a consumului real de otel, de numai +1,1% in 2020. Prin urmare, piata UE ramane in pericol de a fi destabilizata de importurile din tari terte, in detrimentul producatorilor din UE. Cu toate acestea, se estimeaza ca o crestere usoara a cererii pe segmentul utilizarii finale a otelului ar putea duce la cresterea consumului aparent cu maximum +1,4% in 2020.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter