RO EN
Košík je prázdný

VALORIA: Liderii agili diversifica optiunile de raspuns la situatiile impredictibile

Este pentru mediul de afaceri anul 2021 o binecuvantare sau un blestem? Un fiscalist ar spune: ”depinde de masurile de sustinere decise de guvern”. Un macro-economist ar spune: ”depinde de abordarea deficitelor si de investitii”. Un antreprenor ar spune: ”depinde de agilitatea companiilor de a se transforma digital, de a lansa noi produse sau servicii si de a intra pe noi piete”.
Fiecare separat si toti impreuna au dreptate. Liantul acestor raspunsuri este leadership-ul. Viteza si volumul schimbarii necesita o agilitate fara precedent in gandire si actiune, un amestec subtil de calm strategic pentru a te concentra pe viziunea pe termen lung si energie tactica pentru a confrunta realitatea si a actiona.
Provocarea conducerii agile
Prin adaptarea la schimbarea prioritatilor, liderii agili se concentreaza pe cele 20% dintre provocari, care ofera 80% din rezultate. Sunt curajosi in fata incertitudinii si le transfera responsabilitati celorlalti, construind o cultura a invatarii in care greselile sunt acceptate drept punti catre succes.
Companiile agile depind de liderii fiecarui nivel – chiar si de cei catre care nimeni nu raporteaza dar care au nevoie de mentalitatea si abilitatile de lider pentru rolul lor. Intr-un sondaj Valoria, liderii identifica atributele agile ale initiativei si abilitatile de comunicare ca factori de diferentiere cheie pe care ii cauta atunci cand iau in considerare dezvoltarea companiei intr-un mediu dinamic.
Avand in vedere cantitatea de schimbari, incertitudinea si asteptarile angajatilor din prezent, liderii trebuie sa poata folosi un set de instrumente cu functionalitati adecvate sarcinii in cauza. Cu cat inteleg mai clar distinctiile dintre diferitele aspecte ale rolului liderului, cu atat mai mare este capacitatea de a implementa functionalitatea potrivita in momentul potrivit.
Pentru aplicarea rapida in orice situatie operationala a modelului de conducere agila conteaza intelegerea situatiei, impartasirea punctului de vedere de catre decident si delegarea. Cu alte cuvinte conteaza gandirea strategica, coodonarea tactica si operationalizarea pragmatica.
Agilitate prin flexarea stilului de conducere
Pentru situatia de recalibrare in care se gasesc cele mai multe dintre companii se impune crearea unor roluri exceptionale. Decat sa se mobilizeze toate activele unei companii pentru a se ocupa de un singur subiect se impune distributia rolurilor dupa cum urmeaza:
1. Liderul consacrat da autonomie catre o echipa/persoana selectata – nivel strategic
2. Aceasta traseaza directia strategica pentru un facilitator care – nivel tactic
3. Interpreteaza alaturi de alti colegi operationalizarea solutiilor – nivel operational
Prin diferenta, agilitatea este o filozofie practica care determina forma structurii de conducere aplicata pentru a face fata oricarei situatii operationale. Aceasta inseamna ca forma ramane intotdeauna aceeasi, dar oameni diferiti pot intra si iesi pe fiecare dintre niveluri si pur si simplu pot prelua titlul relevant pentru acel rol.
Este important de retinut ca titlurile nu exprima vechimea sau rangul, ci descriu functiile indeplinite de anumite persoane sau, uneori, de un grup condus de o anumita persoana de pe oricare dintre cele 3 niveluri.
Exista un nivel ridicat de subsidiaritate, ceea ce inseamna ca deciziile luate la cel mai scazut nivel trebuie sa fie aliniate cu fiecare nivel. De exemplu, un coordonator din nivelul operational insarcinat cu un scop definit ar putea fi nevoit sa ia decizii rapide pentru a-l atinge, daca situatia de pe teren se schimba brusc. El poate apela la sprijinul suplimentar de la nivel tactic, daca este necesar, sau invers, coodonatorul la nivel tactic, cu o supraveghere mai larga, poate muta resurse intre cei din operational fara permisiunea strategicului pentru a ajuta la atingerea obiectivului tactic mai larg.
Pe fiecare nivel se poate flexa stilul de leadership, dupa cum este necesar. Acolo unde orice situatie este mai degraba dinamica decat previzibila, stilul de leadership ar trebui sa se potriveasca cu situatia specifica. Adica sa se concentreze pe agilitatea liderului de a-si adapta stilul in functie de: (1) nevoile echipei si (2) cerintele situatiei.
In concluzie
Raspunsul succint la intrebarea de deschidere este urmatorul: 2021 poate fi o binecuvantare pentru cei care sunt agili in conducerea business-ului, isi diversifica optiunile de raspuns la situatiile impredictibile, isi instruiesc oamenii. Insa liderii care aleg sa ramana blocati intr-o mentalitate rigida vor avea un an care le ii va provoca pe toate planurile.
Beneficiile conducerii agile sunt:
- Mai multa initiativa si capacitate de raspuns la toate nivelurile.
- Mai multa energie pentru cele mai importante activitati.
- Mai buna comunicare intre si in cadrul echipelor.
- Mai putine conflicte. Mai multa incredere.
- Angajati mai motivati si mai implicati.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter