RO EN
Košík je prázdný

UTCB intensifica eforturile pentru formarea de forta de munca inalt-calificata

Industria de constructii face parte dintr-un sector economic prioritar, de importanta nationala pentru economia romaneasca in urmatorii 10 ani. In contextul crizei de personal calificat in domeniul constructiilor, pe 5 iulie 2022, reprezentantii autoritatilor publice centrale impreuna cu companii relevante din industrie si universitati de profil s-au reunit in cadrul conferintei de presa organizata de Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (UTCB) pentru a dezbate solutiile eficiente de promovare a stiintelor ingineresti si implementarea unei strategii cu privire la atragerea tinerilor catre facultatile tehnice.
In cadrul evenimentului a fost semnat protocolul de colaborare intre Ministerului Transporturilor si Infrastructurii cu UTCB, prilej cu care Sorin Mihai Grindeanu, viceprim-ministru si ministrul transporturilor si infrastructurii a fost prezent online, atragand atentia asupra importantei formarii fortei de munca specializate.
„In Romania vom avea de construit obiective de infrastructura in urmatorii ani si pentru acest lucru avem nevoie de specialisti. Dezvoltarea a depins si va depinde intr-o mare masura de ingineri. Este un domeniu care poate oferi multe satisfactii si de aceea le recomand tinerilor sa se orienteze si spre facultatile care au ca profil constructia de drumuri, poduri si cai ferate. Inginerii romani au dovedit de multe ori ca sunt capabili sa construiasca obiective grandioase, iar unii au devenit chiar repere in domeniu. Din perspectiva istorica, rolul inginerului a fost definitoriu pentru orice societate care s-a dezvoltat, iar nevoia constanta pentru evolutie pune inginerii in prim-plan. Subliniez ca Romania este o tara in plina dezvoltare, iar domeniul infrastructurii va oferi din ce in ce mai multe oportunitati”, a sustinut ministrul transporturilor si infrastructurii in cadrul conferintei de presa.
Proiecte de miliarde euro pentru renovarea cladirilor
Anca Ginavar, Director General din cadrul Ministerului Dezvoltarii, a atras atentia asupra „problemei extrem de importante, cea a existentei unei mase critice de specialisti care, la nivel national, sa poata sa implementeze atat proiectele de lucrari publice, cat si proiectele private. Ministerul Dezvoltarii aloca sume de miliarde de euro proiectelor care necesita existenta inginerilor si a arhitectilor, in ceea ce priveste partea de proiectare, dar si executie. Asadar, este o nevoie extraordinar de mare de forta de munca specializata si incurajez tinerii sa se indrepte si catre domeniul constructiilor, nu doar catre IT. Domeniul constructiilor ofera multe provocari si satisfactii profesionale si materiale, iar multi se indreapta catre sectorul IT in speranta ca vor castiga bani mai multi, dar si in industria de constructii pot castiga bani foarte multi, viata de student la constructii fiind extraordinara.”
O meserie cu perspective de angajare imediata si salarii mari
Desi exista o lipsa acuta de specialisti, domeniul constructiilor este foarte dinamic, cu salarii ce pornesc de la 1000 de euro imediat dupa absolvire. „Tinerii, cat si parintii lor trebuie sa realizeze ca in zilele noastre si cu atat mai putin in viitor, constructiile nu mai sunt ceea ce erau candva: un domeniu extrem de greu din punct de vedere fizic, neplacut, cu disconfort. Lucrurile se schimba cu pasi rapizi. Digitalizarea, robotizarea, toate acestea creeaza premisele unui domeniu din ce in ce mai usor si atractiv. Tinerii si, ulterior, inginerii cu experienta vor avea satisfactia unor realizari in conditii din ce in ce mai prielnice. Putem confirma ca veniturile specialistilor, chiar din start, sunt mari, iar aceste venituri, mai mult ca sigur, in conditiile in care bugetele alocate proiectelor vor fi corecte, vor creste”, a afirmat Cristian Erbasu, Presedinte la Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter