RO EN
Košík je prázdný

Transparentizarea salariilor in anunturile de recrutare dezavantajeaza firmele mici

Directiva UE privind transparenta salariala ar putea pune in dificultate firmele mici, care ar urma sa aiba greutati/provocari tot mai mari in a atrage forta de munca calificata, sunt de parere expertii in recrutare.
Directiva urmareste eliminarea decalajului salarial dintre sexe prin cresterea responsabilitatii in piata muncii, considerand ca politicile salariale echitabile si corecte sunt esentiale pentru pastrarea angajatilor valorosi in companii si pentru mentinerea competitivitatii pe piata a intreprinderilor. Aceasta obligativitate, desi este utila candidatilor, creeaza dificultati in special companiilor mici, acestea neputand concura cu companiile mari din perspectiva salariilor - sunt de parere expertii in recrutare. Un alt efect va fi si deprofesionalizarea firmelor din orasele mici, prin migrarea angajatilor catre locurile de munca mai bine platite din orasele mari din tara, in special in Bucuresti.
„Transparenta salariala in anunturile de joburi devine o necesitate pentru companiile care vor sa atraga candidati fiindca va aduce o crestere a productivitatii, satisfactiei si motivatiei in randul angajatilor si va ajuta la eliminarea diferentelor pe baza de gen si a discrepantelor intre salariile oferite angajatilor in aceeasi pozitie. De cealalta parte, reprezinta si o provocare pentru companiile mici, care nu pot concura cu salariile din companiile mari. Desi atat candidatii, cat si recrutorii au dorit de mult aceasta masura, angajatorii pondereaza avantajele si dezavantajele pe care aceasta masura le poate aduce, spunand ca nu sunt pregatiti. Problema de baza este ca in acest moment exista decalaje atat in ceea ce priveste angajatii pe acelasi post la acelasi nivel de competenta, cat si existenta diferentelor intre posibilitatile angajatorilor si asteptarile candidatilor”, spune Cristina Profeanu, Consultant Resurse Umane, Trainer si Coach autorizat in domeniul resurselor umane si fondatoarea agentiei de recrutare cristinaprofeanu.ro.
Directiva europeana obliga angajatorii sa comunice nivelul initial de remunerare si sa ofere angajatilor o descriere a criteriilor utilizate pentru a defini evolutia salariului si avansarea in cariera. Totodata, legislatia trebuie sa permita angajatilor si reprezentantilor lor sa solicite informatii privind nivelul individual de remunerare si nivelurile medii de remunerare pentru angajatii care indeplinesc acelasi tip de munca sau munca de aceeasi valoare.
Doar 12,5% din companiile din Romania afiseaza salariile in anunturile de angajare
Transparenta salariala este o practica tot mai raspandita la nivel mondial, iar tot mai multe companii au o deschidere spre comunicarea salariilor, fapt care demonstreaza increderea mai mare in relatia cu angajatii si candidatii potentiali. Totusi, in Romania, practica transparentei salariale in anunturile de recrutare nu este inca larg raspandita, doar 12,5% dintre companii afisand salariile in postarile de job.
Din perspectiva candidatilor, 80% dintre acestia solicita informatii privind salariul inca de la prima discutie cu recrutorul, motivand eficienta procesului de recrutare. In plus, anunturile de angajare care ofera informatii despre salariu atrag 100% interesul candidatilor, in timp ce pentru ofertele de locuri de munca unde salariul nu este specificat, rata de aplicare scade cu pana la 50%.
„De cativa ani, recrutarea este o activitate de marketing, pentru candidatii competenti este o reala competitie in piata muncii, iar companiile vor trebui sa invete cum sa devina atractive pentru acestia, chiar daca ofera salarii mai mici. Provocarea cea mai mare a angajatorilor mici este de a-si pastra si atrage talente pe salarii mai mici, dar pentru asta trebuie sa gandeasca avantajele individuale si sa le promoveze constant ca beneficii non materiale cum ar fi volumul de lucru, proiectele diverse, flexibilitatea managementului, sustinerea angajatilor in vederea scolarizarii si a imbunatatirii profesionale”, a adaugat Cristina Profeanu.
Desi exista argumente si pro si contra transparentei salariale in anunturile de angajare, companiile ar trebui sa ia in considerare circumstantele si nevoile sale specifice in momentul selectarii unui candidat. Nu in ultimul rand, transparentizarea nivelului de salarizare ajuta recrutorii sa filtreze mai repede candidatii care sunt cu adevarat interesati de postul scos la concurs.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter