Senatul a ieri proiectul de lege prin care salariul minim va fi majorat, treptat, in fiecare an, urmand a ajunge la 60% din salariul mediu brut pe economie, pana la finele anului 2024. Proiectul urmeaza a fi transmis Camerei Deputatilor, pentru dezbatere si vot final.
"In conditiile in care, se manifesta in mod concret si constant interesul pentru a fi asigurate mediului privat, in plan european si national, conditii optime de dezvoltare (multiple initiative legislative prin care sunt incurajate, sustinute, facilitate investitiile private etc.), societatea trebuie sa realizeze ca, intr-o economie sanatoasa, «pachetul» mediului privat include drepturi si obligatii corelative. Toate drepturile acordate acestui adevarat «motor» al economiilor nationale trebuiesc insotite de obligatiile corelative. Or, in categoria acestor obligatii este esential sa retinem asigurarea sustenabilitatii economiei nationale si a nivelului de trai decent pentru populatie", sustin initiatorii, un grup de senatori PSD.
Prin urmare, proiectul propune modificarea Codului Muncii cu urmatorul articol: "Raportul dintre salariul de baza minim brut pe tara si salariul mediu brut pe economie va creste in transe anuale egale incepand cu data de 01 ianuarie 2021, urmand ca la data de 31 decembrie 2024 salariul de baza minim brut pe tara sa reprezinte 60% din salariul mediu brut pe economie".
Salariul minim brut din Romania este, in prezent, de 2.230 lei (1.346 lei net), dupa o majorare de la 2.080 lei, de la 1 ianuarie 2020.
Salariul mediu brut din Romania va ajunge anul acesta la 5.429 lei (3.324 lei net), conform bugetului aprobat pentru 2020.
Propunerea legislativa de majorare a saleriului minim a venit in contexul in care Uniunea Europeana a initiat dezbateri cu privire la stabilirea unui salariu minim european, de 60% din salariul mediu, in fiecare stat membru.