RO EN
Košík je prázdný

MMPS ia in calcul marirea amenzilor pentru munca nedeclarata in starea de urgenta

Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS) ia in calcul posibilitatea maririi cuantumului amenzilor pentru munca nedeclarata in perioada starii de urgenta, in conditiile in care exista angajatori care abuzeaza de prevederile OUG 30 si suspenda contracte de munca pentru a beneficia de somaj tehnic, dar in acelasi tima, cheama angajatii la lucru.
"In ultimele zile am primit din ce in ce mai multe petitii prin care suntem sesizati ca exista anumiti angajatori in Romania care suspenda contractele de munca pentru a putea beneficia de aceste indemnizatii, conform OUG 30, dar in acelasi timp acestia cheama angajatii la munca. Trebuie sa va spun foarte clar ca acesta este un abuz. MMPS se va uita foarte atent. Deja astazi am solicitat o situatie a petitiilor inregistrate la Inspectia Muncii si din luna martie sunt aproximativ 3.250 de petitii. Vom incepe sa le revizuim si noi, sa vedem unde s-au efectuat controale, unde nu s-au efectuat si, mai departe, din discutiile pe care le-am avut azi cu doamna Violeta Alexandru, credem ca exista o oportunitate pentru marirea cuantumului amenzilor pentru munca nedeclarata pe perioada starii de urgenta. Aceste lucruri sunt inca la stadiul de discutie, in schimb consideram ca este inadmisibil ca cineva - angajat, angajator sau orice alta forma de activitate are - sa beneficieze intr-un fel sau altul de pe urma starii de urgenta", a declarat Tudor Polak, secretar de stat la MMPS, intr-o conferinta de presa transmisa online.
Oficialul a precizat ca in prezent sunt 884.349 de contracte de munca suspendate care, mai mult ca sigur, vor beneficia de somaj tehnic.
 
Au fost depuse peste 25.000 de cereri pentru somaj tehnic. Foarte multe sunt gresite
Conform datelor prezentate de Victor Picu, presedintele ANOFM, in cadrul aceleiasi conferinte, pana in acest moment au fost depuse peste 25.000 de cereri pentru somaj tehnic, pentru aproximativ 240.000 de salariati, cele mai multe provenind din industria prelucratoare si din horeca.
"Din procesarea acestora au reiesit cateva aspecte. Calculul pentru suma solicitata de multe ori este gresit. Se solicita mai mult decat un calcul conform prevederilor OUG 30 si OUG 32, iar aceasta greseala pleaca de la faptul ca acest calcul nu se face de la data suspendarii contractului, ci de la data de 16 martie, chiar daca contractul nu a fost suspendat de atunci, iar solicitarea indemnizatiei se face pe o luna intreaga, desi plata trebuie facuta la 1 aprilie pentru luna martie, deci este o fractie dintr-un salariu, nu un salariu intreg", a declarat Victor Picu.
Presedintele ANOFM a mai precizat ca sunt angajatori care solicita fonduri pentru salariatii care nu au inca contractul de munca suspendat. "Pe aceasta cale, indemn toti angajatorii sa se preocupe in mod direct de verificarea contractelor, daca acestea au fost notificate in REVISAL. Durata procesarii acestor documente tine si de corectitudinea datelor. In momentul in care acestea sunt completate incorect, procesarea se face mai greu, iar plata se va face cu prioritate catre cei care depun documentele conform OUG 30 si 32. Pentru a depune mult mai usor in formatul electronic, Guvernul a pus la dispozitie o platforma, aici.gov.ro, unde se pot depune documente, se pot descarca fisiere care sa usureze munca si calculul angajatorilor pentru sumele prevazute. Am pus la dispozitia angajatilor si angajatorilor si un call center care sa ii ajute pe acestia sa depuna aceste solicitari in mod corect la AJOFM, in format electronic", a mai spus Victor Picu.
***
Beneficiile acordate de Guvern prin OUG 30 si 32 vizeaza doua perioade ce vor fi acoperite. Prima dintre acestea, care se afla in procesare in acest moment, este perioada aferenta zilelor de la 16 martie la 31 martie. A doua solicitare se va face la inceputul lunii aprilie pentru perioada 1-16 aprilie. In masura in care situatia va impune emiterea unui nou decret, de prelungire a situatiei de urgenta, reprezentantii Ministerului Muncii au precizat ca revin cu noi informatii, in functie de context.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter