RO EN
Košík je prázdný

ManpowerGroup: Firmele din constructii au cele mai slabe angajari din ultimii 7 ani

Angajatorii romani anticipeaza o activitate de angajare favorabila pentru cel de-al doilea trimestru al anului 2021, potrivit celui mai recent studiu1 ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca derulat pe un esantion de 528 de angajatori romani, parte dintr-un panel de peste peste 42,000 de angajatori din 43 de tari si teritorii. Rezultatele sondajului pentru trimestrul II/2021 sunt de natura sa reflecte impactul situatiei de urgenta globale generata de pandemia COVID-19.
Avand in vedere ca 26% dintre angajatori prognozeaza o crestere a numarului total de angajari, 8% prevad o scadere si 63% nu asteapta nicio modificare, Perspectiva Neta de Angajare rezultata este de +18%. Dupa ajustarea datelor pentru eliminarea variatiilor sezoniere, Previzunea se situeaza la +12%. Perspectivele de angajare se consolideaza cu 8 puncte procentuale in comparatie cu trimestrul anterior, dar slabesc cu 7 puncte procentuale in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. Perspectivele de angajare pentru Romania pentru perioada aprilie – iunie 2021 sunt cele mai puternice raportate in EMEA, alaturi de cele din Croatia.
Odata cu derulara campaniei de vaccinare impotriva COVID-19, angajatorilor li s-au pus o intrebare suplimentara2 privind politica de vaccinare pe care o vor adopta. Doar 10% dintre angajatorii romani chestionati considera ca personalul lor ar trebui sa fie vaccinat, in timp ce majoritatea angajatorilor (60%) nu intentioneaza sa introduca o politica fixa de vaccinare si sa lase angajatii sa decida. Pe de alta parte, 18% dintre angajatori intentioneaza sa incurajeze vaccinarea prin evidentierea beneficiilor, in timp ce 2% iau in considerare impunerea vaccinarii doar pentru anumite roluri.
Angajatorii au fost intrebati, de asemenea, care sunt modelele de lucru preferate in urmatoarele 6-12 luni, iar rezultatele arta ca doar 4% dintre angajatori se asteapta sa le permita angajatilor sa lucreze exclusiv remote.
Modele de lucru preferate de angajatori in urmatoarele 6-12 luni:
- Munca remote 4%
- Mix de munca remote si de la locul de munca 29%
- Munca la locul de munca 58%
- Ore flexibile 3%
- Program flexibil de incepere si de terminare 4%
- Nu stiu 1%
„Odata cu derularea campaniei de vaccinare in Romania, angajatorii anticipeaza intentii de angajare favorabile, fiind printre dintre cele mai puternice raportate in EMEA, pentru perioada aprilie - iunie 2021. Angajatorii sunt optimisti in ceea ce priveste planurile de angajare, iar aceste rezultate sunt determinate in principal de perspectivele de angajare puternice din sectoarele Servicii financiare si de afaceri (+18%) si Industrie prelucratoare (+17%). De asemenea, angajatorii sunt mai focusati in crearea unor practici durabile la locul de munca. Rezultatele studiului nostru arata ca modelul de lucru hibrid, care presupune atat munca remote, cat si de la locul de munca, modelul pe care multe organizatii l-au urmat inca de la inceputul crizei sanitare, este preferat de aproape o treime dintre angajatorii intervievati. 29% dintre angajatorii romani au declarat ca vor folosi un model de munca hibrid in urmatoarele 6-12 luni, iar majoritatea angajatorilor (58%) au declarat ca vor prefera lucrul de la locul de munca", spune Horatiu Vasilescu, Managing Director al ManpowerGroup Romania.
Horatiu Vasilescu continua: „Crearea unui loc de munca mai bun era foarte importanta chiar si inainte de pandemie, insa astazi, aceasta este considerata ca fiind un subiect critic, devenind esentiala intr-o lume bazata pe tehnologie, unde toata lumea sa isi poata dezlantui pe deplin potentialul uman. Majoritatea oportunitatilor de angajare presupun o nevoie de competente tehnologice, deoarece organizatiile isi continua transformarea digitala, iar acest lucru necesita atentia noastra."
Comparatii la nivel regional
Angajatorii romani prognozeaza cresteri ale numarului total de angajati in sase din cele opt regiuni in perioada aprilie - iunie, in timp ce se acestia estimeaza restrangeri de personal in doua regiuni. Planurile de angajare se imbunatatesc in sase regiuni in comparatie cu trimestrul anterior, dar slabesc in toate cele opt regiuni in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. Previziune pentru regiunea Centru este de +17%, si este din nou cea mai puternica piata a fortei de munca anticipata pentru trimestrul urmator. In comparatie cu trimestrul anterior, angajatorii nu raporteaza nicio modificare, iar planurile de angajare sunt cu 5 puncte procentuale mai slabe de la an la an.
In regiunea Sud-Est, angajatorii anticipeaza cel mai slab ritm de angajare cu o Previziune Neta de Angajare de -3%, care se consolideaza cu 3 puncte procentuale fata de trimestrul trecut, dar se restange brusc cu 25 puncte procentuale, comparativ cu aceeasi perioada in urma cu un an.
Comparatii la nivel de sectoare de activitate
Sunt anticipate cresteri ale numarului total de angajati in cinci dintre cele sapte sectoare de activitate din Romania pentru trimestrul urmator. Perspectivele de angajare se imbunatatesc in cinci sectoare de activitate in comparatie cu trimestrul trecut, dar slabesc in sase sectoare in comparatie cu al doilea trimestru al anului 2020.
Asemenea trimestrului anterior, angajatorii din sectorul Servicii financiare si de afaceri anticipeaza cea mai puternica piata a fortei de munca, cu o Previziune de + 18%. Planurile de angajare din sector sunt cu 7 puncte procentuale mai puternice in comparatie cu trimestrul anterior, dar slabesc cu 7 puncte procentuale in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.
Angajatorii din sectorul Industrie prelucratoare prognozeaza o activitate constanta de angajare in urmatoarele trei luni, cu o Previziune de +17%, care se consolideaza cu 13 puncte procentuale trimestrial, dar se mentine relativ stabila comparativ cu acelasi moment anul anterior.
Previziunea Neta de Angajare pentru sectorul Alte servicii se situeaza la +15% si este, de asemenea, mai puternica decat Previziunea nationala. Planurile de angajare din sector se imbunatatesc cu 10 puncte procentuale in comparatie cu trimestrul anterior si sunt neschimbate in comparatie cu aceeasi perioada acum un an.
Cea mai slaba piata a fortei de munca din ultimii sapte ani este prognozata de angajatorii din sectorul Constructii. Previziune Neta de Angajare se situeaza la -6%, fiind relativ stabila in comparatie cu trimestrul anterior, dar slabeste cu o marja abrupta de 34 de puncte procentuale in comparatie cu aceeasi perioada in urma cu un an.
Comparatii in functie de dimensiunea organizatiei
Angajatorii din trei din cele patru categorii de organizatii, clasificate dupa dimensiunea organizatiei, anticipeaza cresteri de personal in trimestrul urmator. Cel mai puternic climat de angajare cu o Previziune de +18%, este preconizat de angajatorii din organizatiile de dimensiuni medii, in timp ce angajatori din micro-organizatii anticipeaza restrangeri de personal pentru trimesrul urmator, raportand o Previziune Neta de Angajare de -6%.
Comparatii internationale
Studiul ManpowerGroup pentru cel de-al doilea trimestru al anului 2021 dezvaluie faptul ca angajatorii din 31 din cele 43 de tari si teritorii analizate de ManpowerGroup se asteapta la cresteri ale numarului total de angajati. Cele mai puternice piete ale fortei de munca sunt asteptate in Taiwan, State Unite, Australia si Singapore, in timp ce angajatorii din Panama, Marea Britanie si Africa de Sud anticipeaza cea mai slaba activitate de angajare.
Angajatorii se asteapta la cresteri ale numarului total de angajati in 18 din cele 26 de tari participante la studiu din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) in decursul trimestrului urmator, in timp ce restrangeri de personal sunt prevazute in sase tari si o activitate de angajare stagnanta in doua. Intentiile de angajare se consolideaza in 16 din cele 26 de tari analizate din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA), in comparatie cu trimestrul anterior, dar slabesc in 20 fata de aceeasi perioada a anului trecut.
In urmatoarele trei luni, angajatorii din Croatia, Romania si Turcia, anticipeaza cea mai puternica activitate de angajare din EMEA, in timp ce Africa de Sud si Marea Britanie se estimeaza cele mai slabe intentii de angajare din regiune. Studiul ManpowerGroup poate fi accesat aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter