O noua lege sanctioneaza hartuirea morala la locul de munca cu amenda de la 10.000 la 15.000 de lei. Recent a fost publicata o noua lege prin care au fost modificate mai multe dispozitii legale privind sanctionarea formelor de discriminare, precum si asigurarea egalitatii intre barbati si femei.
Conform noii legi, constituie fapta de hartuire morala la locul de munca, orice actiune exercitata de catre un superior ierarhic, un subaltern si/ sau de catre un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic, care are drept scop degradarea conditiilor de munca prin lezarea drepturilor sau demnitatii angajatului, manifestat prin conduita ostila sau nedorita, comentarii verbale, actiuni sau gesturi.
Hartuirea morala la locul de munca va fi sanctionata cu amenda de la 10.000 la 15.000 de lei, iar neluarea de catre angajator a masurilor necesare in vederea prevenirii hartuirii morale, inclusiv prin inserarea in regulamentul intern a unor prevederi privind sanctionarea disciplinara a unor asemenea cazuri, se sanctioneaza cu amenda de la 30.000 la 50.000 de lei.
Stabilirea de catre angajator a unor masuri prin care angajatii sunt determinati sau indemnati sa savarseasca acte de hartuire morala se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 la 200.000 de lei.
Totodata, in data de 27 iulie 2020, a intrat in vigoare o noua lege prin care a fost modificat Codul Muncii. Incepand cu data respectiva, orice fapta de discriminare directa sau indirecta, respectiv hartuire la locul de munca va fi sanctionata cu amenda de la 1.000 la 20.000 lei. Nu va fi considerata discriminare existenta unor cerinte profesionale esentiale si determinante, daca si in masura in care acestea sunt legitime si proportionale
*** Articol realizat de Daniel Moreanu, avocat si doctor in drept.