RO EN
Košík je prázdný

Index salarial: Constructiile, al doilea cel mai bine platit sector, dupa IT

Agricultura, constructiile, industria alimentara si IT-ul sunt domeniile care, din aceasta toamna, vor pierde facilitatile fiscale pe care le aveau pentru remunerarea angajatilor, precum scutirea de la plata impozitului pe venit, reducerea CAS ori exceptarea de la plata contributiilor pentru sanatate. „Vorbim despre patru mari angajatori ai economiei, dar si despre domenii care se lupta fie cu deficit de candidati, fie cu o rata mare a fluctuatiei de personal, fie cum ambele. De la inceputul anului si pana acum, aceste sectoare au scos in piata peste 80.000 de joburi noi, adica aproximativ 35% din numarul total de joburi disponibile pe eJobs.ro in acest interval de timp”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania.
Cel mai mult castiga angajatii din IT, care inregistreaza o medie salariala neta, la nivel national, de 6.300 de lei pe luna, potrivit datelor Salario.ro, comparatorul salarial dezvoltat de eJobs Romania. Asta in conditiile in care asteptarile pe care le au candidatii din acest domeniu ajung o medie neta de 9.000 de lei pe luna, conform aceleiasi surse. Un software developer, spre exemplu, intra intr-o medie neta, la nivel national, de 7.500 de lei, un programator full stack - 7.100 de lei, iar un programator Java 6.000 de lei. Cel mai bine platiti sunt arhitectii IT, care vin cu o medie salariala de 15.000 de lei pe luna, in timp ce un QA tester poate castiga un salariu de aproximativ 4.500 de lei, iar un web developer 5/500.
Constructiile sunt urmatorul domeniu in ordinea celor mai mari salarii oferite, cu o medie nationala neta de 5.000 de lei pe luna. Pozitiile cel mai des scoase in piata de angajatori sunt cele de inginer proiectat (5.000 de lei), inginer constructor (5.500 de lei), inginer civil (6.000 de lei) sau inginer de instalatii (5.600 de lei). In ceea ce-i priveste pe muncitorii calificati din constructii, salariile arata astfel: un muncitor in constructii incaseaza, in medie, 4.500 de lei pe luna, un electrician 4.000 de lei, un instalator 4.000 de lei. Media salariala pentru muncitorii necalificati este de 3.400 de lei.
„IT-ul si constructiile sunt, totodata, doua domenii care au concurenta reala si din afara tarii, angajatorii din strainatate fiind foarte interesati de candidatii cu experienta in aceste zone. Daca pe partea de IT vedem multi specialisti care lucreaza, simultan, pe proiecte locale si proiecte internationale, angajatorii locali si cei externi putand, astfel, sa imparta aceeasi resursa, cand vine vorba despre constructii, angajarea nu se poate face fara relocare si, din acest punct de vedere, Romania este puternic amenintata de ofertele pe care candidatii le primesc din afara. Pe de alta parte, in ultimii ani am vazut si un numar mare de muncitori straini care vin sa lucreze in Romania in acest domeniu si nu numai. Majoritatea vin din Asia”, explica Bogdan Badea.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter