RO EN
Košík je prázdný

GRAFTON: Schimbarea de cariera, planul a 41% din angajati la nivel mondial

Potrivit raportului ”Four Reasons Why 2023 Is the Year to Make Your Career Move”, realizat de Grafton Recruitment, parte a Gi Group Holding, una dintre cele mai mari companii de recrutare din Europa, 2023 ar putea fi anul schimbarilor de cariera pe piata muncii. Bazandu-se pe sfatul recrutorilor Grafton, precum si al expertilor internationali, raportul prezinta pasii pe care un angajat trebuie sa ii urmeze pentru a depasi obstacolele prin abordari diferite si, implicit, pentru a face pasul catre o schimbare de succes in cariera.
Inca din perioada pandemiei, companiile se confrunta cu un fenomen tot mai pronuntat pe piata fortei de munca - marea demisie - care genereaza o presiune tot mai mare pe cresterea salariilor. Cele mai recente date arata ca 41% dintre persoanele cu pregatire specializata si, respectiv, 25% dintre cei fara pregatire intentioneaza sa ceara o crestere in urmatoarele 12 luni.
Contextul economic, lipsa de predictibilitate precum si efectele razboiului din apropierea granitei, au determinat, in ultimul an, tot mai multi romani sa apeleze la cursuri de reconversie profesionala, un numar mare de angajati fiind dispusi sa isi paraseasca locul de munca si sa se reorienteze catre alte domenii. Asadar, nevoia de schimbare pozitiva in cariera este, inca, foarte reala si prezenta pe piata muncii. Conform indicelui Microsoft Work Trend, la nivel mondial, 41% dintre angajati se gandesc in prezent sa-si paraseasca locul de munca .
”Experienta vasta pe piata muncii ne-a aratat ca, desi simt nevoia unei schimbari, multe persoane se confrunta cu teama de a legana barca in ape tulburi. Insa, resemnarea pasiva nu este intotdeauna o abordare corecta. Chiar daca se vorbeste tot mai mult de o recesiune globala, in prezent exista mai multe posturi vacante in diferite sectoare, comparativ cu anii trecuti. Vorbim astazi de o rata a locurilor de munca vacante care aproape s-a dublat la 3% in iunie 2022 de la 1,6% in iunie 2020, conform datelor Eurostat. Iar acest lucru reprezinta un mare avantaj pentru angajatii pregatiti de o schimbare, atat din punct de vedere al oportunitatilor, cat si din punct de vedere al timpului. In plus, daca privim si din perspectiva ofertelor, cu cat sunt mai multe posturi vacante, cu atat mai multi angajatori se vor lupta pentru a-si asigura cel mai bun talent. Iar, din perspectiva angajatilor, mai multe posturi vacante inseamna mai multa putere de negociere. Desigur, oportunitatile vor exista la fiecare pas, dar cel mai important este ca fiecare angajat sa iubeasca ceea ce face, pentru ca, in medie, petrece aproximativ o treime din viata lucrand.”, puncteaza Elisabeta Moldoveanu, Business Unit Manager, Grafton by Gi Group Holding.
Cu toate acestea, pe masura ce efectele recesiunii globale se instaleaza treptat, in companii exista angajati care se resemneaza pasiv si raman, in continuare, in pozitiile actuale, oricat de mare este nepotrivirea intre dorintele, competentele, ambitiile sau viziunea lor de viata. Astfel, frica de nou si de schimbare incepe treptat sa inabuse „marea demisie”, iar in locul ei apare fenomenul „demisiei pasive”.
Aici intervine abordarea proactiva care poate aduce numeroase beneficii personalului angajat, prin creearea unei imagini pozitive, ce ii pozitioneaza ca fiind ambitiosi si increzatori la interviurile de angajare. In plus, proactivitatea implica, de asemenea, recunoasterea importantei dezvoltarii competentelor pe parcursul carierei - un aspect cheie pe piata muncii de astazi.
„Pentru companii compatibilitatea dintre candidati si viitorul loc de munca este din ce in ce mai importanta. In medie, persoanele care vor intra pe piata muncii in 2030 este de asteptat sa isi reevalueze abilitatile de 8 pana la 10 ori pe parcursul vietii profesionale. Asadar, intram intr-o noua paradigma in care oamenii sunt acum responsabili de propria capacitate de angajare, iar dorinta de crestere, dezvoltare si afirmare intr-o companie va aduce beneficii atat angajatilor cat si viitorilor candidati.”, declara Elisabeta Moldoveanu, Business Unit Manager, Grafton by Gi Group Holding.
Raportul „Starea fortei de munca globale, 2022” realizat de Gallup dezvaluie ca 85% dintre angajati nu sunt multumiti la locul de munca. In plus, pana in 2023 recrutorii din departamentele de HR se asteapta la peste 1 miliard de persoane recalificate. Prin urmare, angajatii care aleg sa investeasca deja in dezvoltarea de noi competente, vor beneficia in viitor de un avantaj extrem de competitiv.
Principalele motive pentru care angajatii trebuie sa adopte proactivitatea in acest an sunt: cresterea ratei locurilor de munca vacante, nemultumirea fata de actualul loc de munca, recalificarea si gandirea out of the box. In plus, in peisajul actual al locurilor de munca, schimbare rapida, flexibilitatea si o mentalitate deschisa sunt atuuri de pret care genereaza cresterea numarului de locuri de munca. Conform studiului, un sfert dintre lucratori nu au avut niciodata o conversatie privind progresul in cariera, rezultatul fiind stagnarea, lipsa de vizibilitate si experienta a viitorului candidat.
De asemenea, raportul realizat de Grafton, analizeaza in profunzime barierele ce apar in calea schimbarii carierei. Iar una dintre cele mai frecvente este lipsa perceputa de timp, care deseori ii impiedica pe angajati sa avanseze. Insa, cel mai rapid mod in care acestia pot avansa tine de dobandirea competentelor, cea mai valoroasa moneda in peisajul locurilor de munca de astazi.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter