RO EN
Košík je prázdný

FRAMES: Criza de pe piata muncii se amplifica, mai ales in IT si constructii

Criza de pe piata HR se va amplifica in urmatoarele luni, iar firmele vor duce un adevarat razboi pentru racolarea de angajati experimentati, estimeaza oamenii de afaceri si specialistii chestionati de Frames si Digital HR, in cadrul unui barometru de opinie.
69% dintre cei peste 260 de manageri chestionati estimeaza ca 2023 va fi anul in care sa isi pastreze angajatii calificati va fi o adevarata provocare, in contextul problemelor din economie.
Marea majoritate a respondentilor afirma ca vor incerca sa isi fidelizeze angajatii, insa se asteapta ca acestia sa isi inteteasca eforturile de a-si gasi un loc de munca mai sigur si mai bine platit, in contextul in care inflatia va afecta puternic nivelul salariilor.
In acest context, 73% dintre respondenti se tem ca nu vor gasi angajati experimentati in 2023.
“Sunt sectoare unde angajatii specializati sunt tot mai putini, precum industria automotive sau IT, industrii care se dezvolta atat de repede incat piata HR nu face fata. Problemele de recrutare au trecut de mult de nivelul de management si s-au accentuat in zona de angajati specializati si chiar si entry level’’, arata concluziile barometrului.
Potrivit specialistilor, este de asteptat ca decalajul dintre cererea de forta de munca specializata si oferta sa creasca pe masura ce problemele economice se vor adanci, de la inflatie la posibila recesiune tehnica.
 
Salariul sau siguranta locului de munca?
2023 va fi anul in care ofertele de munca isi vor diversifica tot mai mult paleta de servicii. Nu va mai fi de ajuns doar un salariu bun pentru a angaja un profesionist.
Intrebati care vor fi principalele avantaje care vor face diferenta intre ofertele companiilor, in 2023, 72% dintre cei chestionati au mentionat pachetul salarial, 61% au amintit de soliditatea firmei, iar 43% au indicat facilitatile suplimentare puse la dispozitia angajatilor (traininguri, participari la evenimente, bonuri de masa, facilitati de transport etc.).
Interesanta este cresterea interesului managerilor pentru flexibilitatea programului de lucru, manifestata de 41% dintre respondenti.
,,Inflatia puternica din acest an care, probabil, va ramane la un nivel ridicat si in anul viitor, a afectat puterea de cumparare a salariatilor, astfel ca angajatorii au cautat si vor cauta solutii pentru a optimiza pachetele salariale. O crestere medie de 10-15% a salariilor, care sa acopere inflatia estimata in 2023 este de asteptat, alaturi de oferirea unor prime ocazionale, in functie de dinamica business-ului’’, spun expertii.
Potrivit rezultatelor barometrului, 52% dintre managerii chestionati au mentionat o crestere salariala intre 10-15% in 2023. 26% vor sa creasca salariile cu peste 15%, iar 22% estimeaza un avans al salariilor sub 10%, in functie de situatia economica.
“Salariul va continua sa fie cel mai important insa, in conditiile perioadei dificile spre care ne indreptam, siguranta locului de munca probabil va trece in prim-plan, asta dincolo de tendintele consolidate in pandemie - work from home, oportunitatea de a avea work life balance, posibilitatea de dezvoltare si promovare profesionala, confirmarea profesionala etc.”, afirma Adrian Negrescu, managerul Frames.
Potrivit expertilor Digital HR, investitia in dezvoltarea personala devine tot mai importanta pe masura ce nivelul salarial se aplatizeaza in anumite domenii.
,,Prin traininguri, specializari, work-shop-uri, prin programe de pregatire profesionala cum este Digital HR, angajatii cauta sa isi maximizeze sansele de a avea un job mai bine platit, de a lucra intr-un mediu in care sa fie apreciati si sa devina piese esentiale in angrenajul economic’’, afirma acestia.
In esenta, cu cat iti dezvolti mai mult abilitatile profesionale, capacitatea de a te adapta schimbarii, cu atat ai mai multe sanse sa progresezi in cariera si nu numai. Aceeasi abordare incep sa o aiba si companiile care investesc din ce in ce mai mult in pregatirea personalului, intelegand ca principala lor resursa in obtinerea profitului este cea umana.
Cele mai cautate locuri de munca
Cele mai cautate locuri de munca in 2023 vor fi in IT, retail, constructii si servicii, arata datele barometrului Frames & Digital HR.
63% dintre managerii chestionati considera ca cei mai cautati vor fi angajatii din sectorul IT, mai ales in contextul dezvoltarii semnificative a economiei digitale.
Pe locurile urmatoare, in topul reiesit din opiniile celor intervievati, s-au situat retailul, mentionat de 51% dintre cei chestionati, sectorul constructiilor (49%), serviciile (42%), medical/pharma (38%), serviciile de suport (22%) si industria auto, cu tot cu activitatile aferente (19%).
,,Dincolo de business-urile clasice, precum retailul si constructiile, dinamica economica genereaza o cerere tot mai mare de personal in sectoarele de automatizare a proceselor, de programare si gestiune a fluxurilor de date si marfa. Ne indreptam spre Industry 4.0, a patra revolutie industriala, in care automatizarea si digitalizarea business-urilor se vor afla in prim-plan. Cine nu va investi in optimizarea fluxurilor de lucru, in cercetarea digitala a pietei, in optimizarea datelor de productie si vanzari, in eficientizarea activitatii va avea de pierdut. Competitivitatea economica se va regasi in principal in aceste tendinte’’, a mai declarat Negrescu.
Potrivit concluziilor barometrului Frames & Digital HR, pentru angajatori, salariatul devine tot mai mult un capital, vremea cand oricine putea fi inlocuit, daca nu respecta deciziile angajatorului, fiind pe cale sa apuna.
,,Intr-o piata in care cererea de forta de munca de calitate este puternic disproportionata in raport cu oferta, echilibrul va putea fi gasit doar in masura in care ambele parti - angajati si angajatori - vor accepta relatia de parteneriat, cu toate beneficiile si obligatiile aferente”, se mai spune in barometru.
 
Modificarile administrative, efecte nebanuite
Cresterea impozitarii pe zona de part-time, majorarea salariului minim pe economie, schimbarile din zona de taxare a microintreprinderilor si a impozitarii dividendelor vor pune presiune pe companii, astfel ca politica de resurse umane va fi una de tipul ,,pasilor marunti’’.
Potrivit rezultatelor barometrului, oamenii de afaceri si expertii HR privesc cu ingrijorare la impactul modificarilor administrative ce vor intra in vigoare in 2023 cat si la perspectivele unor noi decizii in acest sens, despre care multi dintre ei spun ca vor bulversa mediul de business.
Chestionati in ce masura deciziile fiscale vor afecta piata muncii in 2023, 64% dintre respondenti au declarat ca acestea vor avea un efect negativ, 19% au afirmat ca impactul in sectorul in care activeaza va fi unul relativ scazut, in timp ce 17% au declarat ca nu au toate datele pentru a da un raspuns.
Barometrul privind perspectivele pietei de munca a fost realizat de Frames in perioada 1 - 9 octombrie 2022, la comanda Digital HR, pe un esantion de 260 de oameni de afaceri si experti HR din diverse domenii de activitate, de la comert, la servicii financiare, agricultura, energie, confectii, IT etc. Metodele folosite pentru chestionare au fost email-ul si interviul telefonic.
Digital HR este o platforma de e-learning dezvoltata de patru companii cu mare experienta in domeniul economic. Cursurile de pregatire in sunt gratuite, pentru ca beneficiaza de finantare europeana, prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020.
Pe platforma sunt oferite o serie de cursuri gratuite, despre Securitate Cibernetica Industriala, Tranzitia la Industry 4.0, Dezvoltarea digitala a Produselor, Fabricatia digitala a Produselor, Marketing, Vanzari, Finantarea Afacerii si Elaborarea planului de afaceri.
In programul finantat de Uniunea Europeana sunt pregatiti gratuit un numar de 652 de angajati.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter