RO EN
Košík je prázdný

eJobs: 21% dintre angajati ar demisiona de la locul de munca fara un plan de rezerva

Trendul din SUA si Europa de Vest, botezat la noi si „Marea Demisioneala”, pare ca devine din ce in ce mai prezent si pe plan local, arata rezultatele celui mai recent studiu realizat de eJobs, cea mai mare platforma de recrutare din Romania. 21% dintre respondentii sondajului au marturisit ca, daca nu ar mai fi multumiti de jobul actual, ar demisiona chiar daca n-ar avea alta oferta concreta pe masa. Restul de 79% sunt insa mai cumpatati in fata schimbarilor si spun ca ar ramane la jobul actual pana cand ar gasi o noua oportunitate profesionala.
In acelasi timp insa, 82% dintre cei care au pus ca principala prioritate pentru 2022 sa-si schimbe locul de munca recunosc ca deja au inceput sa-si caute un alt job. Mai mult decat atat, 43% dintre acestia cred ca au nevoie de maximum 3 luni pentru a obtine oferta profesionala pe care si-o doresc.
„Anul care s-a incheiat a adus schimbari de job pentru 36% dintre respondentii studiului nostru si ne asteptam ca in 2022 procentul sa creasca semnificativ. Toate demisiile amanate din cauza incertitudinii si a fricii vor ajunge acum pe masa HR-ului daca angajatorii nu reusesc sa le preintampine. Nu mai vorbim de temerile si ezitarile de la inceputul pandemiei, ci de candidati cat se poate de hotarati, de siguri pe ei, care nu mai accepta jumatati de masura. Vedem ca nu ar ezita sa paraseasca un angajator care ii nemultumeste, chiar inainte sa-si gaseasca alt job, tocmai pentru ca au increderea ca vor gasi repede ceva mai bun”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs Romania, liderul pietei de recrutare.
Prioritatile pentru 2022 ale candidatilor sunt si mai ambitioase: 71% dintre respondenti vizeaza o schimbare profesionala, fie ca vorbim de un job nou in Romania (30,8%) sau in afara (4,1%), fie de un salariu mai bun (30,9%) sau chiar de schimbari de cariera mai curajoase, cum ar fi reconversia profesionala (5,2%), mai arata rezultatele sondajul eJobs.
In continuare, cei mai atractivi angajatori pentru romani sunt multinationalele, cu peste o treime dintre respondenti pentru care ar fi prima alegere. La pol opus, 11% ar alege sa lucreze pentru o companie romaneasca, in timp ce 25% s-ar orienta catre cele de dimensiuni mai mici sau chiar start-up-uri. In acelasi timp, flexibilitatea ramane unul dintre principalele criterii care conteaza pentru romani atunci cand isi aleg un nou angajator, caci 18% dintre ei ar opta pentru o companie care ofera posibilitatea de a lucra 100% remote, fara sa ia in calcul alte criterii.
„Cand vine vorba de relatia cu angajatorul actual, primele si cele mai stringente nevoi ale angajatilor, asa cum reiese din studiul nostru, sunt nevoia de a avea mai putina presiune la locul de munca, o transparenta mai ridicata, mai multa flexibilitate si cresterea frecventei cu care primesc feedback. Acestea sunt si punctele nevralgice din relatia angajator-angajat si primele care ar trebui adresate pentru a domoli acest val de demisii care se intrevede si, implicit, cresterea ratei de fluctuatie din companii”, mai spune Raluca Dumitra.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter