RO EN
Košík je prázdný

Cristina Profeanu: Oferta de munca mai mare cu 20% in primele saptamani din 2024

Romania a inregistrat un record absolut al numarului de contracte de munca, in 2023 – 6.725.745 – cu aproape 100.000 mai multe fata de 2022. Si numarul mediu de salariati de pe teritoriul tarii a crescut cu peste 90.000, in ultimul an, arata un comunicat al Ministerului Muncii. Tendinta pare sa se pastreze si in 2024, avand in vedere ca firmele de recrutare anunta o oferta de locuri de munca mai mare cu 20% in primele saptamani din ianuarie, comparativ cu aceeasi perioada din 2023. Angajatorii sunt mai deschisi sa ofere beneficii suplimentare, dar au si pretentii crescute de la candidati.
"La inceput de 2024, angajatorii sunt in continuare in cautare de personal, iar parerea mea este ca situatia se va mentine si in perioada urmatoare. Oferta de munca a crescut cu 20% fata de primele saptamani ale lunii ianuarie 2023. 85% dintre antreprenori spun ca seriozitatea este calitatea de baza dorita de la noii angajati, in timp ce integritatea reprezinta o prioritate majora pentru 70% dintre ei. De asemenea, soft skills si hard skills au devenit la fel de importante in procesul de selectie a personalului", declara Cristina Profeanu, Managing Partner si Specialist HR in cadrul agentiei de recrutare cristinaprofeanu.ro.
Cea mai cautata functie, in Romania, a fost cea de contabil, atat in 2022, cat si in 2023. Avand in vedere modificarile de procedura fiscala si complexitatea lor, dar si numarul tot mai mare de firme nou infiintate, agentiile de recrutare prognozeaza ca acest job va ramane si anul acesta in top.
 
Ce beneficii extrasalariale ofera companiile
Salariile din Romania au crescut, in medie, cu peste 15% in 2023, potrivit datelor INS. Guvernul a anuntat deja ca salariul minim va fi majorat si anul acesta, ajungand la 3.700 lei, la 1 iulie. Per total, insa, specialistii nu vad o crestere medie de doua cifre in 2024, ci estimeaza ca se va opri la 5-7%. Pentru a compensa provocarile venite din economie si faptul ca nu pot oferi venituri cu mult mai mari, care sa se ridice la pretentiile candidatilor, angajatorii pluseaza pe partea de beneficii extrasalariale.
"Companiile din Romania incearca sa compenseze actualele conditii din piata prin oferirea de beneficii apreciate de angajati. Cele mai des intalnite sunt tichetele de masa, abonamentele la sali de sport, abonamentele sau asigurarile medicale. In plus, angajatorii continua sa acorde un loc central flexibilitatii programului de munca si optiunilor de lucru remote sau hibrid, pentru a veni in intampinarea cerintei angajatilor de a avea un echilibru intre viata personala si munca", completeaza Cristina Profeanu.
Sase din zece angajati declarau intr-un sondaj recent al bestjobs ca flexibilitatea programului este un criteriu esential in alegerea unui job nou. Si beneficiile de sanatate si wellbeing sunt tot mai populare printre salariati.
Opt din zece candidati prefera joburile full remote, in timp ce sase din zece opteaza pentru joburi in sistem hybrid, iar doar 3 din zece doresc joburi noi full onsite.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter