Bittnet Training, initiatorul proiectului national de reconversie profesionala pentru adulti CTRL+N, lanseaza programul de burse. In fiecare luna, vor fi oferite minim 50 de burse persoanelor care si-au pierdut locul de munca din cauza pandemiei de COVID-19, celor care nu au abilitati digitale de baza sau persoanelor care au venituri mai mici decat salariul mediu pe economie. Primele 50 de burse vor fi acordate cu sprijinul Microsoft, Softbinator, Fundatiei Autonom, fondului de investitii Simple Capital si Bittnet Group.
„Multumim primilor parteneri care au crezut ca educatia digitala ar trebui sa fie o prioritate in Romania si au contribuit financiar la procesul de formare a specialistilor IT ai viitorului. In fiecare an, companiile romanesti se confrunta cu un deficit surprinzator de profesionisti in domeniul IT&C. Desi Romania este considerata un Silicon Valley al Europei, totusi specialistii nostri in IT&C reprezinta o proportie mult mai mica din forta de munca (2,2%) comparativ cu media UE de 3,9%. De ziua nationala a Romaniei, lansam CTRL+N, cel mai mare efort profesional al nostru de pana in prezent si invitam companiile locale si internationale sa ni se alature in acest proiect si sa sprijine persoanele cu potential ridicat in obtinerea formarii IT care le va permite sa intre in domeniul IT&C din Romania si sa construiasca un viitor nou, mai bun“, a declarat Dan Berteanu, CEO Bittnet Training si VP of Education la Bittnet Group.
Proiectul burselor se va derula pe o perioada de minim 12 luni. La inceputul fiecarei luni, pentru o perioada de o saptamana, Bittnet va pune la dispozitie, pe site-ul proiectului, formularul de aplicare pentru obtinerea unei burse. Aplicatia va solicita informatii de baza despre candidat, impreuna cu o scurta scrisoare de intentie (maxim 600 cuvinte) despre motivatia din spatele deciziei de a urma cursul de recalificare. In a doua etapa a procesului, in functie de fiecare caz in parte, Bittnet ar putea solicita informatii suplimentare de la potentialii studenti.
Primele 50 de burse vor fi disponibile in perioada 1-7 decembrie. Bursele vor fi evaluate individual de o comisie speciala de profesionisti IT&C si vor fi acordate pe baza principiului „primul venit, primul servit”. Persoanele care nu vor reusi sa primeasca bursa la prima incercare din cauza numarului ridicat de solicitari, sunt incurajate sa aplice din nou in urmatoarele luni, deoarece numarul de burse se asteapta sa creasca, sub rezerva interesului venit din partea partenerilor.
In perioada urmatoare, Bittnet va anunta noi parteneri care se vor alatura proiectului, scopul fiind de a creste numarul de burse disponibile in fiecare luna pentru a face fata cererii. Bittnet Group invita companiile antreprenoriale romanesti si multinationalele sa se alature proiectului CTRL+N prin oferirea de burse studentilor cu potential ridicat, viitorilor lor angajati. Pana la sfarsitul anului 2025, Bittnet intentioneaza sa ajute 25.000 de romani sa-si rescrie parcursul profesional, reorientandu-se catre domeniul IT.
Cursurile de reconversie profesionala oferite de Bittnet sub umbrela CTRL+N au fost dezvoltate pe baza abilitatilor cerute la cele mai cautate 28 de locuri de munca din industria IT, in domenii precum dezvoltare software, administrare hardware, cloud, managementul proiectelor si securitate cibernetica. Trainingul este unul riguros si include accesul la materiale de studiu in format video in limba romana, teste intermediare prin care studentii isi pot evalua progresul, activitati practice, intalniri periodice cu instructorii si specialisti IT cat si apartenenta la comunitatea proiectului pentru a sprijini procesul de invatare continua. Astfel, angajatii deja activi in alte domenii vor putea face tranzitia catre un nou loc de munca in domeniul IT prin asimilarea de noi cunostinte si abilitati, in propriul ritm de invatare. Costul unui curs este de 899 lei. Toate modulele de training sunt oferite integral online. Dupa promovarea examenului final, cursantii vor primi o diploma din partea Bittnet si vor fi recomandati in mod activ companiilor partenere ale grupului Bittnet pentru oportunitati de angajare.
Deficitul specialistilor IT in Europa se estimeaza ca va ajunge la 900.000 de persoane pana la sfarsitul anului 2020. In fiecare an, Romania se confrunta cu un decalaj de angajare de peste 25.000 de profesionisti IT, cu un deficit total in crestere anual pe fondul unei cereri ridicate venite din partea jucatorilor globali cu prezenta locala, numarului redus de absolventi de IT cat si migratia catre pietele occidentale ale profesionistilor IT&C. In plus, Romania se lupta cu un nivel foarte scazut al competentelor digitale in randul populatiei. Mai putin de o treime (31%) dintre adultii romani au abilitati digitale de baza minime, comparativ cu media UE de 58%, in timp ce doar 10% dintre romani au abilitati digitale peste medie, comparativ cu 33% dintre europeni, plasand Romania pe ultimul loc in EU.