RO EN
Košík je prázdný

MDLPA: Noi masuri de limitare a concentratiei de radon, in cladirile cu acces public

Administratorii cladirilor cu acces public vor fi obligati sa ia masuri de limitare a concentratiei de radon, conform a doua proiecte de ordin pentru aprobarea de reglementari tehnice specifice, publicate in consultare de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA). Cele doua proiect vizeaza implementarea unor metodele de remediere in cladiri existente pentru reducerea nivelului de expunere la radon (indicativ RTC 6), respectiv metodele de prevenire si control al patrunderii radonului in cladirile noi (indicativ RTC 7). 
Radonul este un gaz radioactiv care ajunge din sol in locuinte, prin crapaturile din fundatie si din ziduri sau prin reteaua de apa si canalizare, si poate sa provoace cancer pulmonar.
 
  • clasificarea metodelor si tehnicilor de remediere pentru reducerea nivelului de expunere la radon, in functie de sursele si caile de acces ale radonului in interiorul cladirii, respectiv de particularitatile amplasamentului cladirilor existente; 
  • clasificarea metodelor si tehnicilor de remediere a concentratiei radonului in functie de sistemul constructiv si functional al cladirilor existente;
  • metodologii de proiectare si realizare a elementelor de contact a cladirilor existente cu terenul de fundare, precum si a racordurilor de imbinare a instalatiilor subterane si a trecerilor prin elementele structurale de contact, inclusiv proiectarea si realizarea de hidroizolatii rezistente la patrunderea radonului; 
  • metodologii de proiectare si implementare a sistemelor de ventilare in cladiri pentru asigurarea calitatii aerului interior si asigurarea protectiei impotriva radonului, cu respectarea normativelor specifice pentru proiectarea, executarea si exploatarea instalatiilor de ventilare si climatizare.
 
Reglementarea tehnica "Ghid privind metodele de prevenire si control a patrunderii radonului in cladirile noi, indicativ RTC 7" ofera instrumente, metode si tehnici care se implementeaza pe durata constructiei si/sau dupa terminarea acesteia, pentru minimizarea infiltratiei radonului in cladirile noi inainte de ocupare, si ofera cadrul necesar pregatirii pentru implementarea viitoare a masurilor de reducere a expunerii la radon dupa ocupare, daca se considera necesar. Reglementarea tehnica vizeaza cladirile noi rezidentiale, publice, administrative si/sau care adapostesc activitati social-culturale (unitati de invatamant, cladiri in care functioneaza unitati sanitare de ocrotire a sanatatii, cladiri care deservesc servicii publice de asistenta sociala, sedii administrative ale autoritatilor publice, cladiri de cult, cladiri care adapostesc activitati artistice, sau activitati sportive etc.), civile care adapostesc activitati economice.
Prevederile se aplica in cazul patrunderii radonului din sol si/sau din materialele de constructie si apa, in cladirile noi. Reglementarea tehnica furnizeaza instrumentele necesare pentru a asigura mentinerea la niveluri acceptabile a riscului expunerii la radon. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter