RO EN
Košík je prázdný

TERMOSCANAREA a 200 de imobile releva deficiente importante de termoizolare

Miercuri, 12 decembrie a.c., la centrul de conferinte Capital Plaza Hotel, din Bucuresti, a avut loc un seminar organizat de Asociatia Grup de Actiune Locala Berceni, in cadrul caruia au fost prezentate rezultatele proiectului “Termoscaneaza-ti casa - identifica pierderile de caldura”.
Potrivit cercetarii, in cadrul careia au fost analizate prin termoscanare 200 de unitati locative din zona Berceni-Vidra, s-a identificat ca, in general, desi acestea sunt realizate cu materiale moderne, exista pierderi de energie, costul mediu al incalzirii pe trei luni (decembrie-ianuarie) fiind cuprins intre 2.001 lei si peste 4.000 lei, pentru 63 de locuinte. In consecinta, unele din concluziile cercetarii, care constituie tot atatea recomandari pentru cei ce doresc sa investeasca in constructia unui imobil rezidential unifamilial (sau in reabilitarea optima a acestuia), arata ca se impune planificarea unui buget inca din procesul de proiectare, pentru ca printr-o discutie/analiza impreuna cu arhitectul, sa se identifice materialele de constructii cele mai eficiente pentru termoizolarea casei, stiindu-se ca materialele superioare calitativ se amortizeaza, din punct de vedere al costului, inca din primul an de exploatare. Nu este de neglijat nici existenta unui pod si izolarea lui corespunzatoare, recomandandu-se evitarea montajului de gips-carton pe profile la pod. Totodata, se impun: izolarea fundatiei si elevatiei (soclului), alegerea unei tamplarii de buna calitate si optarea pentru geam termoizolant cu trei foi de sticla (triplu), reglarea periodica a tamplariei (primavara-toamna), realizata de un specialist, montajul corect al tamplariei, cu solbanc si izolatie corespunzatoare.
Cele mai vulnerabile zone termoscanate sunt ferestrele si acoperisurile
La eveniment au participat organizatorii proiectului, precum si experti, care au analizat datele obtinute in urma masuratorilor, pe baza carora au formulat si alte solutii concrete de reabilitare, in vederea imbunatatirii preformantelor energetice ale imobilelor. In cadrul interventiei sale, Vasile Diaconu, vicepresedinte al asociatiei, a aratat ca, pe parcursul a trei saptamani din luna noiembrie a acestui an, un grup de voluntari organizat in doua echipe a termoscanat 200 de locuinte individuale si duplex, din localitatile Berceni si Vidra. Studiul a relevat cele mai frecvente moduri in care au loc transferuri nedorite de caldura, printre cele mai vulnerabile zone numarandu-se ferestrele si acoperisurile.
Realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica - un program dezvoltat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, in parteneriat cu Romanian-American Foundation si Enel, proiectul-pilot constituie un studiu de caz extrem de util atat pentru furnizorii de materiale de constructii, cat si pentru antreprenori, relevand in mod obiectiv punctele slabe ale constructiilor existente si constituindu-se intr-o veritabila harta care ofera informatii cu un grad ridicat de acuratete referitoare la cererea potentiala pe diverse segmente de produse. Initiativa s-ar putea extinde in viitor la scara nationala, o asemenea perspectiva fiind binevenita prin prisma exigentelor impuse de directiva EPBD, ale carei termene-limita se apropie. Cunoasterea exacta a vulnerabilitatilor caracteristice cladirilor din Romania ar putea reprezenta un real sprijin pentru fundamentarea unor planuri viabile de reabilitare si, in acelasi timp, ar fi un instrument de lucru extrem de util pentru companiile producatoare de materiale de constructii. Prezentarea aici!
 
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter