RO EN
Košík je prázdný

SAINT-GOBAIN estimeaza o noua etapa de crestere a afacerilor, in 2019

In contextul efervescentei inregistrate in ultima perioada pe piata imobiliara din Romania, cererea de materiale pentru constructiile de cladiri se inscrie pe un trend favorabil, care se va mentine si in anii urmatori, potrivit estimarilor lui Ovidiu Pascutiu, directorul general al Saint-Gobain Construction Products Romania - Business Units Rigips si Isover. Specializata in furnizarea de vata minerala si placi de gips-carton, compania a inregistrat rezultate bune pe ambele segmente in 2018, pentru 2019 fiind prognozata o noua etapa de crestere. Compania este parte a grupului francez Saint-Gobain, lider mondial in domeniul habitatului durabil si unul dintre cei mai mari producatori de materiale pentru constructii din lume, cu afaceri anuale de peste 40 miliarde euro. In Romania, Saint-Gobain detine noua divizii (Abrasives, Brodrene Dahl, Glass, Pietta Glass Working, Sekurit, Isover, PAM, Rigips si Weber), cu aproximativ 1.700 de angajati si opereaza 13 unitati de productie in zece situri industriale situate in Baicoi, Branesti, Calarasi, Ploiesti, Satu-Mare, Tulcea, Turda, Suceava si Valenii de Munte.
Interviu cu Ovidiu Pascutiu (48 de ani), Director General al Saint-Gobain Construction Products Romania - Business Units Rigips si Isover si manager cu o experienta de 15 ani pe piata materialelor de constructii (atat in Romania, cat si in strainatate).
 
- Ce evolutie a inregistrat piata materialelor de constructii in 2018 si ce perspective aveti pentru 2019?
- Piata locala a materialelor de constructii a inregistrat, in ultimul timp, o tendinta pozitiva, care estimam ca va continua in anii urmatori, atat pentru segmentul de vata minerala, cat si pentru cel de gips-carton. Recent, cererea pe piata a evoluat semnificativ, in principal datorita dezvoltarii segmentului rezidential si industrial, unde am remarcat o crestere accelerata a cererii de placi cu performante ridicate, dar si de vata minerala de sticla si bazaltica. Apreciem ca aceasta evolutie este influentata de atentia tot mai mare pe care dezvoltatorii, constructorii si beneficiarii o acorda crearii unor spatii de lucru si de locuit sigure, confortabile si durabile. Piata constructiilor evolueaza, astfel, catre dezvoltarea unor cladiri mai eficiente energetic si catre folosirea unor materiale de inalta calitate. Raportandu-ne la segmentul de activitate al Saint-Gobain Isover, piata totala a materialelor pentru izolatii din Romania a fost evaluata, conform ultimelor cifre, la peste 130 milioane de euro, fiind cea mai mare din regiunea Europei de Sud-Est. Estimam ca, per total, intreaga piata a produselor pentru izolatii va creste semnificativ in viitor.
 
- Cum evolueaza afacerile companiei, in acest context?
- Anul trecut am reusit sa crestem cifra de afaceri pe toate segmentele noastre de piata relevante si am obtinut o cifra de afaceri de 200 de milioane de euro pentru intregul grup Saint-Gobain in Romania. De asemenea, am reusit sa ne marim cota de piata pe pietele de profil, prin oferirea de solutii, produse si servicii noi, dar si prin cresterea afacerilor generate de produsele si solutiile de baza. In 2018, estimam ca rezultatele financiare inregistrate de compania noastra vor continua pe o linie ascendenta solida, la fel ca pana acum, generata de cresterea cererii de pe piata constructiilor.
 
- Care sunt principalele dificultati pe care le aveti in prezent si ce riscuri/ provocari intrevedeti pentru 2019 si in perspectiva?
- Una dintre provocarile majore de pe piata este legata de implementarea standardelor si reglementarilor privind calitatea produselor si a solutiilor pentru constructii. Compania noastra a vorbit in repetate randuri despre importanta utilizarii produselor si sistemelor certificate, subliniind faptul ca performanta in constructii este data de sistem in integralitatea sa si nu de componentele separate. Un pas important in aceasta directie a fost adoptarea Deciziei Guvernului nr. 668/2017 privind stabilirea conditiilor pentru comercializarea produselor pentru constructii, care a intrat in vigoare anul trecut. O alta provocare priveste capacitatea solutiilor si produselor existente pe piata de a raspunde nevoilor prezente si viitoare, precum schimbarile climatice, protectia mediului inconjurator si eficienta energetica. In acest sens, vom continua sa dezvoltam si sa promovam produse si solutii inovatoare, care permit clientilor sa atinga performante superioare in constructii, fie ca vorbim de vata minerala de sticla, bazaltica sau de membrane bariera impotriva vaporilor, fie despre solutii mai complexe care utilizeaza gips si mortar, placi si plafoane de gips-carton.
 
- Care sunt cele mai recente initiative din perspectiva sustenabilitatii?
- In cadrul Saint-Gobain, intelegem importanta construirii unor cladiri eficiente energetic si sustenabile si ne mandrim ca suntem lider mondial in domeniul habitatului durabil si al materialelor de constructii. In acest sens, Saint-Gobain a lansat un nou mod de proiectare a cladirilor - Multi Confort- , care pune accent pe cinci aspecte-cheie ale confortului (estetica, confort termic, acustic, vizual si calitatea aerului), vizand, in acelasi timp, minimizarea impactului asupra mediului inconjurator. Standardul de constructie Multi Confort este implementat, in prezent, de echipele Saint-Gobain in multe tari din lume, inclusiv in Romania.
 
- Ce obiective si planuri aveti pentru viitor?
- Strategia de dezvoltare a grupului Saint-Gobain are la baza preocuparea constanta de a aduce pe piata romaneasca produse si solutii inovatoare, care permit obtinerea unor performante deosebite. Pentru a atinge acest obiectiv, lucram la modernizarea si extinderea liniei de vata bazaltica de la fabrica Isover din Ploiesti, care va fi operationala incepand cu al doilea semestru al anului 2019. Prin renovarea acestei linii de productie, Saint-Gobain isi va creste capacitatea de productie la 30.000 tone/ an si isi va extinde gama de produse, adaptandu-se la cererea in crestere de pe piata regionala, datorata constientizarii tot mai pronuntate a importantei solutiilor izolatoare performante. Pentru a sustine aceasta crestere de pe piata de materiale pentru izolatii, am inaugurat recent o alta investitie importanta la fabrica din Ploiesti, pentru repornirea liniei de vata minerala din fibra de sticla, in valoare de 5 milioane de euro.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter