RO EN
Košík je prázdný

ROMEPS: Romania - pe ultimele locuri in Europa privind utilizarea polistirenului

Consumul anual de polistiren expandat (EPS) din Romania este de circa 2,5 kg pe locuitor, tara noastra aflandu-se pe unul dintre ultimele locuri la nivel european privind utilizarea acestui material, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania (ROMEPS). De asemenea, conducerea organizatiei a precizat ca in ultimii zece ani, consumul de EPS din tara noastra a sporit cu peste 80%, fiind considerat la nivel mondial cea mai buna solutie din punct de vedere randament-cost pentru executarea lucrarilor de termoizolatie, precum si pentru realizarea caselor pasive. "In contextul recentelor afirmatii de pe piata formulate impotriva utilizarii acestei solutii constructive, mentionam ca polistirenul expandat nu este un material toxic, fiind in totalitate inert, reciclabil. Termenul de volatilizare este sinonim cu evaporarea, proces chimic imposibil de realizat in cazul polistirenului expandat, care este biodegradabil. Totodata, EPS nu contine substante care sa duca la atragerea de organisme daunatoare, iar respectarea instructiunilor de aplicare ale termosistemelor nu ar permite aparitia acestor fenomene", precizeaza intr-o informare publica reprezentantii ROMEPS. Conform sursei citate, in tari precum Italia, Germania sau Austria, industria producatoare de EPS se afla in dezvoltare datorita necesitatii de economisire a resurselor de gaze naturale folosite pentru incalzirea spatiilor de locuit, precum si a necesitatii de reducere a emisiilor de CO2 rezultate ca urmare a arderilor de gaze naturale. Directiva Europeana adoptata in 2010 (la care a aderat si Romania) implica reducerea cu 20%-30% a emisiilor de carbon pana in 2020. "Reamintim ca toti producatorii care aplica marcajul CE se supun referintei unice europene in ceea ce priveste polistirenul expandat, aceasta fiind standardul European armonizat SR EN 13163. Acesta stabileste, printre altele si nivelul de permeabilitate la vapori pentru toate tipurile de polistiren fapt care contrazice afirmatia de impermeabilitate. De calitatea lucrarilor executate sau de nerespectarea caietelor de sarcini nu sunt raspunzatori cei care ofera prin mijloacele tehnice detinute produse de calitate. Suntem dispusi sa contribuim la realizarea unor caiete de sarcini sau solutii tehnice care sa asigure a durata de utilizare corespunzatoare a proiectelor si un randament sporit", au precizat reprezentantii asociatiei.
ROMEPS a initiat, recent, un amplu program de testare a calitatii materialelor disponibile pe piata prin teste efectuate atat in laboratoarele proprii, cat si in cele independente. De asemenea, organizatia si-a propus elaborarea unui ghid de aplicare a polistirenului, conform modelelor utilizate in toate tarile europene, in functie de tipul si destinatia produselor existente. ROMEPS este membra a organismului european omolog EUMEPS. Informatii suplimentare, la www.romeps.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter