RO EN
Košík je prázdný

ROMEPS: Industria izolatiilor termice in fata provocarilor de securitate la incendiu

Strategia de securitate la incendiu trebuie sa aiba la baza protejarea oamenilor si a constructiilor in situatii de catastrofa. Acesta este si motivul pentru care educarea si preventia sunt primii pasi pentru succesul implementarii unui plan national care sa vizeze siguranta in conditii de foc.
Pentru fiecare material de constructii exista norme standardizate la nivel european, cu parametri pe care trebuie sa ii respecte producatorii pentru ca produsul final sa fie montat si exploatat in siguranta. In particular, pentru materialele izolante se evidentiaza cerinte care au legatura cu cantitatea de fum, gaze explozive sau toxice, pentru ca studiile realizate de organizatiile de pompieri releva faptul ca cele mai multe victime ale incendiilor au fost afectate nu atat de foc, cat de intoxicatiile generate de inhalarea fumului.
Evenimentele intens mediatizate din ultimii ani au pus reflectoarele, mai mult ca oricand, pe fatadele cladirilor, in ciuda faptului ca statisticile sustin ca peste 99% dintre incendii pornesc din interior. Preventia si stoparea focului inca de la inceput, respectiv obligativitatea instalarii de sprinklere in cladirile publice, au fost si subiectul unei legi respinse in martie 2017 de Parlamentul Romaniei.
In Austria si in Elvetia, spre exemplu, politicile publice legate de securitatea la foc in constructii sunt usor relaxate, cu adaptarea cerintelor in functie de regimul de inaltime - o clasificare mult mai elaborata, cu solicitarea unor clase pentru termosistem in functie de tipul cladirii si cu precizarea, acolo unde este cazul, ca materialul termoizolant - polistiren expandat - este incadrat in clasa E. Acestor cerinte li se adauga si obligativitatea instalarii de detectoare de fum / sprinklere in toate camerele de zi, cu exceptia bucatariei. Siguranta la foc este deosebit de importanta pentru functionarea fara risc de incendiu a cladirilor, fiind necesara fie o delimitare in compartimente separate in caz de incendiu a anumitor incaperi, fie o protectie suplimentara pentru cladirile care au in vecinatate constructii inalte.
Intorcandu-ne la ceea ce se intampla in Romania, la fel ca in toata Uniunea Europeana, cea mai folosita solutie de termoizolare este sistemul cu polistiren expandat, un material care se produce la nivel european de peste 70 de ani, dar pe plan local de mai putin de 20 de ani, actualmente in peste 40 de fabrici. Aceasta componenta este extraordinar de importanta in incercarea de a creste eficienta energetica a cladirilor si de a atinge tintele de eficienta energetica sau ale emisiilor de CO2 la care s-a angajat Romania.
In alte tari, cum ar fi Germania (D), Austria (A) si Elvetia (CH), polistirenul expandat are o cota de piata ridicata in sistemele ETICS, iar grosimea materialului termoizolant este mult mai mare decat cea utilizata in Romania.
 
Asociatia Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania explica dezbaterile asupra performantei la foc a materialului:
„Dupa tragedia din Londra, de la Grenfell Tower, s-a discutat, fara o baza reala, despre faptul ca fatada acestuia a fost termoizolata cu polistiren expandat si ca acest material a fost responsabil de propagarea incendiului. Falsitatea acestor declaratii a fost combatuta de ing. dipl. Werner Eicke-Hennig, expert al Institutului energetic Energieinstitut Hessen, care, analizand incendiul pe baza fotografiilor si filmuletelor, a confirmat utilizarea de spuma rigida de poliuretan (PU) - material care are o reactie total diferita la foc in comparatie cu polistirenul. Deoarece nu este un material termoplastic, nu se topeste si nu se scurge arzand. Cele mai multe dintre placile de izolare raman, astfel, intacte in fatada arsa”, a declarat Ioana Moraru, presedintele ROMEPS.
Conform specialistilor, cateva placi au fost atinse de incendiu, dar culoarea lor galbena a ramas vizibila. Intr-o astfel de placa pompierii au razuit doua gauri si au sesizat ca placile au fost dizolvate de caldura doar putin, la suprafata, 3-5 mm si innegrite de funingine. Intreaga grosime ramasa a placii (6-8 cm) a ramas intacta, deoarece efectul bun de izolare al respectivului material previne o transmitere a caldurii in interiorul placii.
 
Si atunci ce a dus la agravarea situatiei?
Fiind vorba despre o fatada usoara (Curtain Wall), care consta dintr-un finisaj interior subtire cu o folie ermetica, dintr-o structura portanta din cadru metalic - intre care sunt inserate placile de izolare - si dintr-o captuseala exterioara din aluminiu (protectie la intemperii), structura portanta se deformeaza repede la caldura. De asemenea, prin rosturile adanci pot patrunde flacarile si, foarte usor, oxigenul care intretine incendiul, iar pretutindeni ferestrele au fost repede distruse. Mai mult, parcursul a fost unul complex pentru ca in interiorul cladirii londoneze era sparta o conducta de gaze, deci si gazul a participat la acest incendiu.
 
Concluzii
Intreaga ancheta realizata dupa acest incendiu readuce in prim-plan faptul ca fiecare material de constructie, de la fiecare componenta a termosistemului, pana la ferestrele din PVC si zidarie - toate trebuie sa respecte niste norme pentru securitate, insa, fara preventie si o atentie deosebita pentru stoparea unui incendiu de la interior, cerintele drastice pentru exterior nu-si produc efectul scontat.
In acest context, ROMEPS sustine cu tarie faptul ca termosistemul cu polistiren expandat, montat corespunzator, indeplineste toate conditiile de securitate la incendiu, fiind recomandat pentru izolarea cladirilor de locuit, in limita regimului de inaltime stabilit prin lege.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter