Compania Rockwool este unul dintre principalii furnizori europeni de solutii pentru termoizolare, ocupand inclusiv in Romania o pozitie fruntasa pe piata de profil. Odata cu lansarea strategiei comunitare de promovare a constructiilor pasive, au crescut puternic sansele de crestere a profitabilitatii, produsele promovate avand caracteristicile necesare pentru a face fata noilor exigente.
Florin Popescu, director general Rockwool Romania: "Casele pasive sunt prin definitie foarte bine izolate termic. Compania noastra ofera solutii pentru izolarea termica a cladirilor, astfel incat aproape toata gama sortimentala promovata poate fi utilizata la constructia de case pasive. In ceea ce priveste completarea portofoliului de produse specializate, putem lua in considerare adoptarea de sisteme constructive utilizate deja pe pietele Europei Occidentale, care aduc usurinta si rapiditate in montaj. O alta directie de dezvoltare ar fi casele prefabricate realizate in regim de casa pasiva, care sunt pe un trend crescator si in Romania. Utilizarea vatei bazaltice in izolarea caselor pasive prezinta avantajele durabilitatii si stabilitatii dimensionale. De asemenea, produsele sunt incombustibile, contribuind la cresterea rezistentei la foc prin intarzierea propagarii incendiului. Un alt avantaj consta in reducerea zgomotului si imbunatatirea acusticii in interior. Interesul beneficiarilor pentru solutiile de casa pasiva este in crestere, clientii incepand sa fie corect informati si sa constientizeze importanta conceptului respectiv. Factorii de baza care duc la cresterea cererii se refera, in principal, la constientizarea faptului ca valoarea initiala mai mare a investitiei intr-o casa pasiva se recupereaza pe intreaga durata de exploatare a cladirii, balanta fiind pozitiva chiar dupa numai cativa ani de exploatare. Un alt factor hotarator consta in implementarea unei strategii coerente de stimulare din partea autoritatilor, prin acordarea de reduceri de taxe si impozite.
In aceste conditii, putem aprecia ca domeniul prezinta perspective reale de dezvoltare sustenabila. Trendul este practic impus de prevederile directivei Europene pentru eficienta energetica a cladirilor (EPBD), care impune terminologia de cladiri «aproape zero net energie» (NZEB). Astfel din 2020 toate cladirile se vor proiecta in acest concept. Tehnologia NZEB presupun solutii de izolare termica foarte buna a anvelopei si utilizarea de echipamente eficiente energetic, necesarul ramas de energie fiind asigurat din resurse regenerabile".