RO EN
Košík je prázdný

AUSTROTHERM: Abordare realist-optimista, pe o piata marcata de riscuri

Cu o cota de 90% produse premium pe segmentul polistirenului expandat si o situatie similara pe cel al sistemelor extrudate din acelasi material, compania Austrotherm a reusit sa-si consolideze statutul de competitor major pe piata termoizolatiilor din Romania. Produsele sale sunt prezente la majoritatea proiectelor serioase, acolo unde se califica doar solutii verificate si standardizate. In primele opt luni ale anului in curs, societatea a realizat o cifra de afaceri ce depaseste 35 milioane de euro, estimarile pentru intregul an indicand o valoare a livrarilor de aproape 50 de milioane de euro. Printre cele mai importante obiective la care Austrotherm a participat in ultima perioada cu sisteme de inalta calitate se numara Mega Mall - Bucuresti, Praktiker Colina - Cluj-Napoca, Spitalul Municipal - Campulung, o serie de gradinite - Miercurea Ciuc etc., la care se adauga diferite ansambluri rezidentiale in Bucuresti (Estoria, Viva Residence, Stejarii - Jandarmeriei etc.), Sibiu (Prada Sibiu, Agarbiceanu, EMCO, Balanta etc.), Cluj-Napoca (complex turistic si de agrement, proiect Hexagone), Craiova (Esplanda), Constanta (Solid House), Primaria Tecuci etc. In cele ce urmeaza, Roxana Ghioca, General Manager al Austrotherm, se refera la starea actuala a pietei de profil, precum si la perspectivele de dezvoltare.
 
- Cum a evoluat segmentul materialelor de izolatii in 2021 si 2022 si ce perspective intrevedeti pe termen scurt si mediu?
- Sectorul materialelor de constructii este influentat major de situatia internationala. In 2020 si 2021, pe fondul crizei sanitare, am infruntat cu totii valuri de scumpiri, probleme pe lanturile de aprovizionare, carente logistice, intreruperi de activitati. Urmatorul an a adus razboiul din Ucraina, care a generat, la randul sau, intreruperea unor lanturi comerciale, cresteri ale costurilor, lipsa unor produse pe termen scurt si mediu si majorarea tarifelor la energie. Toate acestea au favorizat inflatia costurilor pentru producatorii din Romania, in cazul polistirenului stiuta fiind dependenta completa de importul de granule EPS/GPPS. Peste toate acestea se suprapune si influenta fluctuatiilor cursului de schimb valutar. 
Daca vorbim despre cifra de afaceri, aceasta a fost afectata de modificarile masive ale preturilor de comercializare. In ceea ce priveste suprafetele termoizolate - fatade, subsoluri, terase, parcari etc. - putem estima pentru acest an o stagnare a pietei, poate chiar o scadere de 5-10% in ultimele 4 - 5 luni ale lui 2022. Neavand un sistem de referinta centralizat, lucram cu estimari, iar prognozele noastre indica vanzari cuprinse intre 500 si 650 milioane de euro pentru sistemele ETICS in actualul exercitiu financiar.
 
- Care au fost cele mai bine-vandute produse din oferta dvs. in acest an? 
- O crestere importanta in vanzari am avut-o la produsele premium pentru termosistemele de fatada, precum si pentru cele destinate termoizolarii teraselor. A crescut ponderea polistirenului grafitat in livrari, acesta fiind cel mai performant produs termoizolant pentru fatade, dar cea mai importanta crestere o inregistram la sistemul de polistiren de panta pentru terase. Este o solutie specializata pentru colectarea apelor meteorice, care asigura nu numai economii in ceea ce priveste costul constructiei, dar care ofera si o sporire a performantei termice la nivelul terasei, prin inlocuirea sapei/betonului de panta cu un material termoizolant. Foarte multe dintre proiectele noi de ansambluri rezidentiale ne solicita acest produs si putem spune ca avem deja o distributie la nivel national. Mai mult, am implementat cu succes polistirenul de panta si la proiecte de hale industriale sau centre comerciale, centre de agrement etc.
 
- Ce noutati se remarca in portofoliul de produse? 
- Atunci cand esti producator de polistiren, concentrarea pe toate liniile este alocata, evident, polistirenului. Atat EPS, cat si XPS sunt atent analizate si verificate de catre echipele de la laboratoarele interne, operatiunile fiind coordonate de managerul de calitate. Tot ceea ce tine de inovatie si de optimizare se reflecta in calitatea produsului livrat catre beneficiari. Cea mai noua solutie din portofoliu este Resolution - un produs termoizolant cu conductivitatea termica l=0,22 W/mk, realizat in Austria, livrat pentru proiecte private, cu recomandari de utilizare pentru fatade, acoperisuri si pardoseli. 
 
- Ce impact a exercitat intrarea in vigoare a directivelor pentru constructii nZEB asupra pietei? 
- Sistemul nZEB a devenit obligatoriu in constructii inca din ianuarie 2021. Potrivit Legii nr. 372/2005, cladirile noi, pentru care receptia la terminarea lucrarilor se efectueaza incepand cu 31 decembrie 2020, vor trebui sa prezinte un consum de energie din surse conventionale aproape egal cu zero, iar pentru asigurarea acestei cerinte sursele regenerabile de energie (nefosile) este necesar sa acopere minimum 30% din energia primara totala calculata a cladirii. Sursele regenerabile de energie sunt utilizate in functie de fezabilitatea acestora din punct de vedere tehnic, economic si al mediului inconjurator, fiind amplasate fie pe cladire, fie pe terenul propriu aflat in proximitatea sa. In contextul actual, era nevoie de o astfel de directiva. La nivelul UE, imobilele sunt responsabile pentru 40% din consumul final de energie si 36% din emisiile de gaze cu efect de sera. Acesta este motivul pentru care cladirile au devenit un element central al politicii europene privind eficienta energetica. Odata cu adoptarea nZEB, in Romania au fost actualizate si rezistentele termice minime corectate pentru elementele de anvelopa. Cele mai importante modificari includ prevederea unei rezistente termice minime a peretilor exteriori (partea opaca) de 4 mpK/W si a planseelor peste ultimul nivel (terase sau poduri) de 6,67 mpK/W. Se acorda o atentie deosebita termoizolarii, intrucat aceasta este cea mai importanta masura pe care o putem lua pentru a obtine o cladire eficienta din punct de vedere energetic. Au crescut grosimile termoizolatiilor utilizate pentru sistemele de anvelopare, ajungandu-se la 18 cm pentru fundatii, 15 - 20 cm pentru fatade si 25 - 30 cm pentru terase/acoperisuri. Este si in interesul dezvoltatorilor sa implementeze noile cerinte de termoizolare, deoarece cu cat se obtine o cladire mai eficienta energetic, cu atat masurile active de compensare a pierderilor de energie vor avea un cost mai mic si, implicit, un impact scazut asupra cheltuielilor totale de construire. De asemenea, pretul mare la energie ii determina inclusiv pe cumparatori sa tina cont de clasa de performanta a imobilului in adoptarea deciziei de achizitie.
 
- Enumerati principalele piedici in calea desfasurarii activitatii. 
- Provocarile cu care ne confruntam fac, probabil, obiectul preocuparii intregului sector al constructiilor. Este vorba despre criza materiilor prime, dublata de cresterile alarmante ale tarifelor la energie si de escaladarea preturilor pentru materiale. La acestea se adauga costurile in crestere la transport, determinate de majorarea cotatiilor combustibililor, precum si de sporirea taxelor si asigurarilor. In sectorul constructiilor trebuie sa vorbim despre provocarea lipsei fortei de munca. Daca anterior, situatia parea ca se stabilizeaza datorita ordonantei guvernamentale care a ajustat veniturile nete ale lucratorilor din domeniu, modificarea sa aduce noi probleme pe ordinea de zi, date de modalitatile de pastrare a fortei de munca specializate, calificate. Aceasta provocare genereaza cheltuieli suplimentare cu personalul respectiv. Lantul provocarilor nu se termina aici, el incluzand situatia geopolitica exceptionala, care impiedica o crestere economica sustenabila, impredictibilitatea, lipsa unor proiecte certe pe termen lung care sa implice atat statul, cat si zona privata, oscilatiile principalelor valute de tranzactionare etc., acestea fiind tot atatea motive de insecuritate. Suntem insa optimisti si credem ca toate problemele vor fi depasite sau ajustate in perioada urmatoare. Sa nu uitam ca Romania a reabilitat mai putin de 15% din totalul stocului de cladiri ce necesita astfel de interventii. Exista un potential mare de dezvoltare, exista motivatie, trebuie doar sa analizam care ar fi proiectele de care trebuie sa ne ocupam la nivel administrativ, pentru a avea beneficii pe plan national. Noi, la Austrotherm, ne continuam cu incredere drumul, facem investitii in linii performante, deschidem unitati de productie si incercam sa ne pregatim pentru o conjunctura mai buna.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter